XIX Tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ sugrįš atnaujintas – organizavimą perima Druskininkų kultūros centras

Beveik du dešimtmečius Lietuvos muzikų rėmimo fondo organizuotas tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ šiais metais žiūrovus džiugins atnaujinta programa, supažindins su didžiojo Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimu ir kūryba bei drąsins kurti. Tokią renginio viziją jau turi festivalio organizavimą perimantis Druskininkų kultūros centras.

Tradicinis festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ Druskininkuose kuria unikalią Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjų bei meno kūrėjų bendravimo erdvę/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotraukos

Pasak Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus, šiais metais festivalio veiklos apjungs net penkias kryptis – švietėjišką, muzikos, dailės, literatūros, kino ir fotografijos.

Druskininkų kultūros centro direktorė Rimutė Viniarskaitė akcentavo, kad norima sudaryti galimybes, jog Druskininkai jauniems žmonėms taptų kūrybinio starto miestu, todėl šiais metais ir ateityje festivalyje daug dėmesio bus skiriama vaikų bei jaunimo kūrybiškumo skatinimui.

Šiais metais pasikeitus festivalio koncepcijai ir atsiradus penkioms kryptims, žiūrovai turės dar daugiau pasirinkimo. Muzikos srityje bus organizuojami įvairūs profesionalių atlikėjų koncertai, jaunųjų pianistų konkursai, šioje dalyje savo vietą atras ir folkloro žanras, nes būtent liaudies melodijų apsuptyje ir augo jaunasis kompozitorius, vėliau jas harmonizavęs bei suteikęs joms ilgaamžiškumo.

Festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ atidarymo metu koncertai būdavo rengiami ir prie M. K. Čiurlionio paminklo/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotrauka

Dailės srityje bus organizuojamos parodos, įvairūs plenerai, savo vietą atras ir meno terapija.

Atskirą dalį renginyje atras ir literatūros festivalis, kuriame bus rengiami įvairūs skaitymai ir susitikimai su kūrėjais, eksperimentai bei edukacijos.

Kino ir fotografijos menas bus pristatomas atskiroje programoje. Planuojama surinkti atskirą kino programą, kurioje per meninius ir dokumentinius filmus žiūrovai bus supažindinti su įvairiais kūrėjais, jų kūryba bei likimais. Fotografijos srityje planuojama daug kūrybinių ieškojimų bei mokymų, o vėliau – ir parodų.

Bus organizuojami įvairūs švietėjiškos veiklos susitikimai, seminarai ir ekspedicijos. Visose šiose dalyse netrūks ir tarpdisciplininių eksperimentų – skirtingų žanrų kūrėjai dirbs ir kurs kartu. Dalis konkursų bus organizuojami taip, kad juose galės dalyvauti ne tik druskininkiečiai, bet ir visi, kas panorės, iš bet kurios pasaulio vietos.

„Pandemija mus išmokė daugybės dalykų: išmokome išnaudoti lauko erdves, gražiausias Druskininkų vietas puikiai pritaikome renginiams, o kartais daug dalykų galime atlikti, net neišėję iš namų: suorganizuoti virtualų turą, apsilankyti virtualioje parodoje ir kitur. Tad įgytas žinias pritaikysime ir šio tarptautinio festivalio organizavime“, – sakė mero pavaduotojas L. Urmanavičius.

R. Viniarskaitė pažymėjo, kad vasarą, ko gero, dar bus nemažai visokių apribojimų, todėl, planuojant ir organizuojant festivalio veiklas, būtina įvertinti ir bendrą pandemijos situaciją – ir organizatoriai, ir žiūrovai turės nemažai išbandymų.

Visą renginio programą greitu metu bus galima rasti Druskininkų kultūros centro interneto tinklapyje.

Jau daugelį metų Festivalio metu į Druskininkus sukviesti muzikai, mokslininkai iš Lietuvos ir užsienio šalių gilinasi į M. K. Čiurlionio kūrybinį palikimą, jo sukurtos muzikos ir dailės paslaptis, ieško naujų sąsajų su kitų laikmečių ir kūrėjų darbais, lankosi su šio garsaus menininko ir jo šeimos gyvenimu susijusiose vietovėse.

Kasmet festivalio metu surengiama 40–50 koncertų, parodų, literatūrinių skaitymų, sakralinės muzikos valandų, kitų renginių. Festivalyje dalyvauja tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursų laureatai, kūrybos tyrinėtojai ir skleidėjai bei muzikos atlikėjai iš Kanados, Italijos, JAV, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos ir kitų šalių. Kompozitorių, rašytojų, poetų kūrybos vakaruose pristatomi premjeriniai kūriniai.

Festivalyje kiekvienais metais apsilanko iki penkiolikos-septyniolikos tūkstančių klausytojų ir žiūrovų.

„Vertiname ir esame dėkingi Muzikų rėmimo fondui, jo direktorei Liucijai Stulgienei už sumanymą, už didelį darbą, organizuojant ir garsinat šį festivalį. Tai – vienas didžiausių kultūrinių Druskininkų renginių, trunkantis net tris mėnesius. Perėmę organizacinį darbą, sau pasakėme, kad renginio koncepcija turi plėstis, turime įtraukti daugiau sričių. Manau, kad festivalio dalyviai ir žiūrovai tikrai įvertins pokyčius. Planuojame, kad festivalio startas galėtų būti birželį, per Druskininkų kurorto gimtadienį, o baigiamieji renginiai – tradiciškai – rugsėjo mėnesį, per M. K.Čiurlionio gimtadienį“, – sakė L. Urmanavičius ir pažymėjo, kad yra parengti keli renginio scenarijai, kurie priklausys nuo karantino ribojimų.

„M. K. Čiurlionis buvo smalsus, drąsiai išbandydavo naujoves. Norime, kad įvairūs kūrybiniai eksperimentai taip pat rastų vietą festivalyje. Šiais metais bus organizuojamos kūrybinės stovyklos druskininkiečiams, o jau nuo kitų metų planuojame praplėsti geografiją ir pakviesti vaikus ir jaunimą iš visos Lietuvos. Druskininkai suteikė kūrybinius sparnus M. K. Čiurlioniui, tikimės, kad užaugins juos ir kitiems jaunuoliams“, – sakė R. Viniarskaitė.