Sijonuotos vasaros sutiktuvės – ir Druskininkuose

Išgirdusi apie Vilniuje prieš 5-erius metus pradėtą ir po Lietuvą plintančią gražią iniciatyvą – „Sijonuotos vasaros sutiktuves“, Birutė Matusevičienė, Druskininkuose dabar labiau žinoma kaip Plepi Ponia, sumanė ir Druskininkuose surengti tokią akciją. Pradinė idėja surengti kamerinę – kiek leidžia karantino sąlygos – šventę, ilgainiui išsiplėtė, ir praėjusį penktadienį Druskininkuose pirmą kartą įvairios miesto erdvės prisipildė spalvų, geros nuotaikos ir smagaus sijonais vilkinčių moterų klegesio. Renginio iniciatorė B. Matusevičienė džiaugiasi, kad sulaukė idėją palaikančių bendraminčių pagalbos. Jos papildė renginio programą ir suteikė jam dar daugiau naujų spalvų.

Smagiai nusiteikusios, pasidabinusios ilgais sijonais, suknelėmis, skrybėlaitėms, druskininkietės ir kurorto viešnios plačiomis savo šypsenomis papuošė miestą/Justino Kygos nuotrauka

Sėmėsi kūrybinio įkvėpimo

Šventės sumanytoja B. Matusevičienė pasakojo, kad renginys tarsi pats pasibeldė į jos duris. „Karantino laiku, kaip ir daugelis, išgyvenau visą skalę jausmų: pasimetimo, nevilties, baimės, buvo ir depresinių akimirkų, ir tikėjimo ateities galimybėmis. Laiką skyriau gilinimuisi į Druskininkų istoriją, „Karantinines ekskursijas“ „vedžiau“ socialiniame tinkle „Facebook“. Kol dėmesį atkreipė vilniškių moterų kvietimas visoje Lietuvoje pirmąjį birželio penktadienį švęsti vasaros sutiktuves. Moteriškumo, moteriškos bendrystės idėja man buvo labai patraukli, taigi beliko organizuoti renginį“, – prisiminė Birutė.

„Pragyvenome pavasarišką žiemą, žiemišką ir neviltimi sukaustytą pavasarį. Laikas sušilti! Atsitieskime, nusišypsokime ir švęskime gyvenimą! Vasara prasideda! Dabinkimės ilgais sijonais, suknelėmis, skrybėlaitėmis, gėlėmis, šypsenomis. Išeikime penktadienio pavakare savimi papuošti kurorto gatves! Skirkime pasimatymus parkuose, kavinėse savo draugėms, bendraklasėms, kaimynėms, bendradarbėms, marčioms, anūkėms. Fotografuokimės gražiausiame kurorte, laimingiausioje kompanijoje, dalinkimės vaizdais su tais, kurių nebus šalia. Ar pasiilgote bendravimo?“ – tokiais žodžiais organizatorės kvietė į renginį.

Susidomėjusios juo, praėjusį penktadienį moterys Druskininkuose šventė gyvenimą. Draugės, bendraklasės, kaimynės, bendradarbės, bendramintės susitiko pačioje Druskininkų kurorto širdyje, fotografavosi įvairiose gražiausio Lietuvos kurorto erdvėse ir lankėsi „Sijonuotos vasaros‘20 sutiktuvės Druskininkuose“ renginiuose.

Smagiai nusiteikusios, pasidabinusios ilgais sijonais, suknelėmis, skrybėlaitėms, gėlėmis ir žolynų puokštelėmis, druskininkietės ir kurorto viešnios plačiomis savo šypsenomis papuošė miestą. Sijonuotos moterys mėgavosi vasaros pradžia, pramogavo, o tądien organizuotuose renginiuose sėmėsi kūrybinio įkvėpimo, idėjų kaip atrasti savitą stilių, puoselėti moteriškumą, džiaugtis kiekviena mums dovanota gyvenimo diena.

Kūrybinio įkvėpimo, idėjų moterys sėmėsi viena iš kitos, dalijosi savo pomėgiais ir veiklomis, šypsojosi, muzikavo, piešė, šoko, dainavo, diskutavo, skraidino svajones ir norus/Justino Kygos nuotraukos

Atgaiva sielai

Pasveikintos Simonos Karauskaitės dainomis, restorano-muzikinio klubo „Druskininkų Kolonada“ lauko terasoje, šventės dalyvės susibūrė bendrai nuotraukai. Visą vakarą jos galėjo mėgautis specialiu „Meniu sijonuotosioms“, kvietusiu neišlaidaujant švęsti vasarą, skanavo ledų ir kavos atnaujintoje „Beatos virtuvės“ ledainėje. Su menininkių duetu „Kapt“ – mama ir dukra Egle Vitoniene ir Ugne Vitonyte, moterys ir jų dukrytės žadino savo kūrybiškumą, liedamos spalvingas akvareles, gamindamos skirtukus savo mėgstamai knygai. O „Tuk Tuk Druskininkuose“ taip pat buvo mamų ir dukrų paslaugoms.

Šventės dalyvės turėjo galimybę palepinti savo nosis natūraliais eterinių aliejų, hidrolatų kvapais su žolininke Reda Vaišnoriene, pagilinti žinias apie aromaterapijos galias.

O pačios smalsiausios renginio dalyvės ekskursijoje su gidėmis Birute Matusevičiene (Plepi Ponia Druskininkuose) ir Virginija Amšiejiene mėgino išsiaiškinti, kodėl viešbutis „Europa Royale Druskininkai“ kartais vadinamas „buvusiomis caro gydyklomis“, jei pats caras Druskininkuose niekada nesilankė.

Susirinkusios prie muzikinio fontano moterys savo šios vasaros svajones ir norus paleido skrieti balionais aukštyn ir nuskubėjo į viešbučio „Regina“ vidinį kiemelį vasaros šokiui. Vadovaujant Jurgitai Keršienei, merginos ir moterys judėjo šokio ritmu linksmai nusiteikę. Ir visai nesvarbu buvo, jei to šokio nemoki! „Na ir kas, kad nepataikau šokio žingsnelio ar judesio. Juk atėjau linksmintis. Tą ir dariau“, – mintimis dalijosi viena iš šventės dalyvių Rūta.

Į šokio pamoką susirinko  ir moterys, kurios dabar šokti mokosi pas Povilą Lapinską.

O šokių mokytoja Jurgita dar prieš dešimtmetį Druskininkuose buvo subūrusi kolektyvą. Moterys mokėsi šokti linijinius šokius tuomet, kai jie dar tik populiarėjo, tobulėjo, drauge važinėjo į šokių festivalius. Taigi penktadienio vakarą ir mokytoja, ir buvusios jos kolektyvo šokėjos džiaugėsi galimybe susitikti. Prie jų prisijungė ir moterys, kurios dabar lanko K. Dineikos parke organizuojamas mankštas ir ten tobulina savo šokio įgūdžius. Po šokio pamokos atsikvėpti ir padiskutuoti, kuo domisi šiuolaikinė moteris, renginio dalyvės susirinko viešbučio restorane.

„Nuostabus buvo laikas. Moteris tarp žmonos ir mamos pareigų kartais pamiršta, jog ji yra dar ir moteris. Skirkime, mielosios, laiko ir sau. Tam ir ryžausi – pakeliauti į Druskininkus iš Suvalkijos, nes tai – mano laikas“, – po renginio sakė Gitana Balčiūnienė.

Apie pomėgio galią

O tuo metu kitos moterys dalyvavo muzikos ir pašnekesių vakare, kurį vedė Ramunė Žilienė. „Apkabinkime dieną muzika“, – taip Ramunė pavadino savo prisistatymą. Viešbučio „Europa Royale Druskininkai“ erdvėse skambėjo M. K. Čiurlionio, F. Šopeno, M. Moškovskio, M. K. Oginskio, D. Kučinsko kūriniai. Pianino garsus keitė Ramunės Žilienės pasakojimai apie muziką ir apie tai, kaip gera turėti savo hobį, dalijosi mintimis apie pomėgio galią. Visos kartu moterys pasiklausė ir smėlio laikrodžio – laiko tekėjimo/byrėjimo – tylos, trikdomos tik šilto vasaros lietaus barbenimo.

Ar esate klaususios tylos? Susitikime su Ramune moterys turėjo tokią galimybę.

„Pastačiau pradžioje laikroduką ant pianino ne tik todėl, kad jausčiau renginio laiką, kad disciplinuotų, bet dar ir simboliškai – pagal renginio temą: ar branginu savo gyvenimą, ar myliu save, ar moku būti laiminga? Geriausia diena yra ši. Kiekviena laiko smiltelė yra brangi, neįkainojama… Ir nepakartojama, tačiau tai ir yra žaviausia. Stengiuosi, kad kiekviena mano gyvenimo diena būtų pasveikinta ir apkabinta. Su Gyvenimo šventės vėliava muzikinių pašnekesių vakare „Apkabinkime dieną muzika“ išdrįsau truputį atverti ir savo pianistinės kūrybinės dirbtuvės užkulisius: papasakojau, kodėl Moriso Moškovskio etiudas „Virtuozinis“ (Nr.2, g-moll , op.72) man tapo pastarųjų 13 karantino savaičių iššūkiu. Kasdien, atkakliai ir kantriai mokiausi, norėdama pradžiuginti namiškius šiuo efektingu kūriniu, gražia muzika. O „Sijonuotos vasaros sutiktuvių“ šventėje mielai jį paskambinau klausytojoms. Buvo smagu pademonstruoti sau mesto iššūkio rezultatą. Gera turėti hobį, gera dalintis. Ačiū klausiusiems!“, – po renginio įspūdžiais dalijosi R. Žilienė.

Šventę susikūrė pačios

Renginio iniciatorė B. Matusevičienė džiaugėsi, kad moterys pačios sau susikūrė šventę: „Smagu, kad Druskininkuose yra tiek iniciatyvių moterų, kurios kūrybinio įkvėpimo, idėjų semiasi viena iš kitos, dalijasi  savo pomėgiais ir veiklomis, šypsosi ir tarsi skraidina svajones ir norus. „Sijonuotos vasaros‘20 sutiktuvės Druskininkuose“ būtų buvę gal kitokios, jei nebūtų buvę šių moterų, kurios įkvepia, augina ir saugo. Dėkinga Visatai už visą būrį moterų, draugių, pažįstamų, kurios sukasi su manimi toje pačioje gyvenimo orbitoje, tuo pačiu laiku. Dėkinga ir už tai, kad būrys tik didėja ir gyvenimas tik gražėja“.

Renginio organizatoriai – Plepi Ponia Druskininkuose, Natalija Valentienė, „Regina Hotel Druskininkai“ ir VšĮ Sūrūs vėjai. Savanoriškai prisidėjo Jurgita Keršienė, Simona Karauskaitė, Ramunė Žilienė, Ugnė Vitonytė, Eglė Vitonnienė, Reda Vaikšnorienė ir „Tuk Tuk Druskininkai“.

Parengė Laima Rekevičienė