Kūrybingos Druskininkų krašto bendruomenės siūlo smagias pramogas ir nepamirštamus įspūdžius

Šie žmonės moka ir rimtai dirbti, ir nuoširdžiai linksmintis. Juos ne kartą matėme įvairiuose Druskininkų renginiuose. Jie Druskininkų kraštą daro dar patrauklesnį, kurorte teikiamų paslaugų spektrą papildo smagiomis edukacinėmis programomis ir atrakcijomis. Tai – Druskininkų vietos veiklos grupės (VVG) suburti drąsūs, išradingi, veiklūs ir savo darbui atsidavę entuziastai. Apie jų veiklą ir planus papasakojo Druskininkų VVG vadovas Alvydas Varanis ir administratorė Agnė Jazepčikaitė-Gaidienė.

Druskininkų VVG ir kaimo bendruomenės šiemet, ko gero, labiausiai išsiskyrė Kurorto šventės eisenoje – jų nepastebti nebuvo įmanoma / Viliaus Rekevičiaus nuotrauka

– VVG jau nekartą parodė, kad moka ir rimtai dirbti, ir smagiai pramogauti. Ko šiemet galima iš jūsų tikėtis, kuo šiemet nustebinsite?

– Alvydas: Šventės yra gerai. Pasirodymai – irgi gerai. Bet mes labiausiai džiaugiamės mūsų žmonėmis – ir tais, kurie gyvena Druskininkų mieste, ir tais, kurie savo gyvenimus kuria kaimiškose teritorijose. Jie yra nuostabūs, unikalūs, turi daugybę idėjų ir nori jas realizuoti.

VVG jau 14 metų rūpinasi Druskininkų savivaldybės kaimo plėtra, bendradarbiauja su vietos valdžia, kaimo bendruomenių, vietos verslo atstovais. Nuolat ieškome būdų vietos žmones apjungti, suteikti jiems galimybę atsiskleisti ir būti matomiems. Europos Sąjungos KPP LEADER programos lėšomis finansuojame vietos žmonių idėjas, įvairius organizacijų, bendruomenių projektus seniūnijose. Daug dėmesio skiriame bendradarbiavimui stiprinti.

– Druskininkų VVG ir kaimo bendruomenės šiemet, ko gero, labiausiai išsiskyrė Kurorto šventės eisenoje – jūsų nepastebti nebuvo įmanoma.

– Agnė: Labai atsakingai žiūrime į Kurorto šventės eisenas. Susirenkame su bendruomenių lyderiais ir diskutuojame, kaip atskleisti šventės temą. Gimsta idėja, kuria patikime, ja užsidegame, o tada belieka realizuoti.

Kiekvienas prisideda tuo, kuo gali. Vieni – drabužiais, dekoracijomis, kiti – energija ir palaikymu. Pastarojoje šventėje visų dėmesį traukė Flinstounų automobilis, kurį sukonstravo Viečiūnų seniūnijos komanda. Leipalingio, Ricielių, Viečiūnų, Jovaišių, Didžiasalio bendruomenių aktyvistai pasirūpino puikia „urvinių“ apranga ir energija. Kai kiekvienas įdeda nors po dalelę pastangų, gimsta didelė jėga. Tokio stipraus palaikymo iš šventinės eisenos žiūrovų nesitikėjome. Visada sakome – lai eisenoje dalyvauja mažiau žmonių, bet būtent tie, kurie turi motyvacijos gerai praleisti laiką ir dovanoti džiaugsmą kitiems. Tą mums puikiai pavyksta įgyvendinti.

Prieš kelerius metus VVG nariai su mero pavaduotoju Linu Urmanavičiumi buvo nuvykę į Nicą, ten stebėjome įspūdingą karnavalo eiseną, kuri mus visus tiesiog užbūrė. Žavėjomės, kaip jie bendrauja su publika – jau tada galvojome, ką panašaus galėtume padaryti Druskininkuose. Ir taip smagu, kad kasmet kaimų bendruomenės drąsiai dalyvauja mūsų miesto šventinėje eisenoje, skleidžia gerą energiją ir nesuka galvos, kas ką pagalvos…

– VVG prieš 7 metus įsteigė VšĮ „Sūrūs vėjai“, kurie nuolat siūlo daugybę programų. Kiekviena bendruomenė siūlo originalias veiklas, gražiai tarpusavyje bendrauja… Ko gero, ne tik druskininkiečiai, bet ir visos Lietuvos žmonės žino, kad pas mus galima sudalyvauti programoje „Kaip dzūkas žmonos ieškojo“, pamatyti, kaip gaminami sūriai ar ieškoti nuotykių su plėšikais miške. Kaip gimsta programos, kas jas įkvepia?

Alvydas: Kaip viskas gimė? Žinome, kad į Druskininkus atvyksta turistai, o kodėl gi jiems nepasiūlius pramogų apylinkėse ir nepapildžius kurorte teikiamų paslaugų įvairovės?

Matėme, kad seniūnijose yra žmonių, turinčių kūrybinio potencialo. Įkūrėme  įmonę „Sūrūs vėjai“ tam, kad būtų suaktyvinti žmonės, atsirastų judėjimas, gyvybė, prasidėtų veiklos ir žmonės suprastų, kad tai, ką jie daro, yra unikalu ir įdomu kitiems. Be to, ši veikla suteikia galimybę kaimo gyventojams papildomai užsidirbti.

Šiais laikais žmonės nori unikalumo, nuoširdumo ir tikrumo. Mieste siūlomos sveikatinimo paslaugos, SPA, poilsis, o mes sumanėme parodyti mūsų krašto išskirtinumą atspindinčias ir realų žmonių gyvenimą, jų emocijas, nuoširdų bendravimą parodančias pramogas. Liko surasti žmones, kurie norėtų tai daryti.

O kai tie žmonės pamatė, kad jų siūlomos programos svečiams patinka, iš to galima uždirbti, atsirado ir daugiau motyvacijos, projektai tapo tęstiniais.

Dabar mūsų veikla pastebima visoje šalyje. „Sūrūs vėjai“ unikalumą įvertino ir Lietuvos socialinių mokslų centras, kurie pakvietė mus dalyvauti tarptautiniame transformatyvaus turizmo vystymo projekte. Jie mato mus, kaip sėkmingą pavyzdį ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu lygmeniu. Tai suteikia galimybių ne tik dalintis savo patirtimi, bet tobulėti, populiarinant Druskininkų vardą ir krašto unikalumą.

Druskininkų VVG taip pat vykdo tarptautinį lėtojo turizmo projektą, kuris suteikia galimybę Druskininkų krašto lėtojo turizmo paslaugas platinti tarptautiniame tinkle www.slowtrips.eu

Tarptautiniu mastu Druskininkų vardą garsina ir lėto turizmo paslaugas pristato Augų ūkis, „Druskos studija“, „Gera patarlė“ ir „Malūno kalvė“. 2021 m. užsienio partnerių ekspertai aplankė Druskininkų lėtojo turizmo objektus ir juos labai palankiai įvertino.

– Druskininkų krašte gyvena ūkininkai, kurie ne tik užsiima savo kasdieniais darbais, bet ir kviečia į edukacines programas.

Alvydas: Žinoma, pradžia visiems buvo sunki, bet dabar tos edukacinės programos jiems tikrai suteikia papildomą pajamų šaltinį. Manau, kad labai svarbus yra šeimos ūkių pasiskirstymas ir prioritetų sudėliojimas – tada pasiekiamas rezultatas.

– O kokių naujų programų pasiūlysite šiemet?

Agnė: Nemažą dalį programų jau išbandė šalies gyventojai. Jie skambina mūsų „Sūrūs vėjai“ vadovei Birutei Matusevičienei ir klausia, ką nauja šiemet siūlome, nes „praėjusį kartą jiems labai patiko“. Sukurti gerą naują programą nėra lengva.

Kaip mes tai darome? Pirmiausia klausiame, ko nori klientas. Vėliau sėdame su programos dalyviais ir neriame į kūrybinį procesą. Kartais rašome projektus ir samdome specialistus. Pavyzdžiui, šiuo metu bendradarbiaujame su Kultūros centro režisiere Asta Žiurinskiene, kuri įneša naujo matymo. Dažnai klientų prašome atsiliepimų – mums jie svarbūs, nes siekiame kokybės.

Kai su bendruomenių lyderiais važiuojame į patirtines išvykas, visada išbandome kuo daugiau autentiškų programų. Kartais net nesiderame dėl kainos, nes norime patirti pačią geriausią kokybę. Siekiame mokytis iš geriausių ir kurti unikalias paslaugas Druskininkuose.

Mūsų siūlomas programas veda paprasti žmonės – jie nėra aktoriai ar renginių vedėjai. Bet šie talentingi žmonės čia atsiskleidžia – tampa matomas ir šokėjas, ir vedėjas, ir dzūkiškos tarmės žinovas, ir maisto gamintojas. Mes stengiamės programas organizuoti kaimiškose teritorijose, bendruomenėse, kad būtų autentiška aplinka ir atvažiavęs žmogus ją pajustų.

Druskininkų VVG suburtos bendruomenės mūsų kraštą daro dar patrauklesnį, kurorte teikiamų paslaugų spektrą papildo smagiomis edukacinėmis programomis ir atrakcijomis – žmonės neabejingi, įsitraukia ir jiems rūpi jų ateitis / Druskininkų VVG archyvo nuotraukos

O šiemetė turime naujovių!

Viečiūnuose siūlome naują pramogą „Dzūkiška griekynė“. Kaip mes sakome – „iš ryto grikiai ir darbai, vakare – pramogos ir griekai“. Čia galite išgirsti dzūkišką tarmę, paragauti dzūkiškų patiekalų, šokti su „Avilio“ šokėjais – teks ir dirbti, ir pramogauti. Neabejoju, kad gali kilti noras čia ir pasilikti. Programoje dalyvauja ne tik viečiūniškiai, bet ir Leipalingio, Jaskonių, Druskininkų gyventojai.

Neravų bendruomenė seniūnaitės Rimos Bocisienės iniciatyva sukūrė naują iššūkių taką „Uždraustasis miškas“. Tai – interaktyvi orientacinė programa, tarsi „Pabėgimo kambarys“ miške, kurią neraviškiai sukūrė, bendradarbiaudama su „Train your brain“ komanda, seniūnija, vietos gyventojais. Ji puikiai tinka šeimoms, gimtadieniams – bet kuriam kolektyvui.

Dar viena naujiena – „Saldi oazė Stračiūnuose“. Tai vietovė, kurioje saldumynus gamina ne viena konditerijos įmonė, o bendruomenės pirmininkės Jolantos Miliuvienės šeima – garsūs bitininkai, siūlantys gardaus medaus. Taigi Stračiūnuose siūloma labai įdomi ir saldi programa.

Naujas patirtis kviečiame išbandyti programoje „Nuotykių kelias Druskininkuose“. Eidami per kurortą, galite sutikti ir plėšikus, ir raganą, paragauti dzūkiško maisto ir sudalyvauti atrakcijose. Džiaugiamės nauja programa „Susiedkos“, kurios skirtos dzūkiškų tradicijų mėgėjams. Smagu, kad pradėjome dirbti su Živile ir Gintautu Akstinais, kurie kviečia atvykti į jų namus pamatyti išskirtinę tautodailininko galeriją-studiją.

Greitai naujieną pristatys ir leipalingiečiai, kurie pakvies patirti dvaro tradicijas, pasigrožėti atnaujintu Leipalingio dvaru.

Ir tai yra tik maža dalis siūlomų programų. Svarbiausias dalykas, kad mes visi nuolat bendradarbiaujame. Jeigu reikia, muzikantai, vedėjai gali būti iš Leipalingio, šokėjai – iš Viečiūnų, gali keistis plėšikas, ragana ir dvarininkai – mums labai svarbi bendrystė ir bendradarbiavimas.

– O kuri programa labiausiai pasiteisino ir labiausiai garsina „Sūrius vėjus“?

Agnė: Manau, kad labiausiai „Sūrius vėjus“ išgarsino jau septynerius metus vykdoma Jaskonių ir Naujasodės bendruomenės programa „Kaip dzūkas žmonos ieškojo“. Ji populiari, ir ją mielai renkasi iš visos Lietuvos atvykstančios turistų grupės, ją atrado ir turizmo agentūros, ir konferencijų organizatoriai.

– Taigi šiuo metu praktiškai kiekviename Druskininkų krašto kaime siūloma įvairių atrakcijų miesto gyventojams ir kurorto svečiams?

Alvydas: Mes apjungiame projektus – vieni yra mūsų vietos veiklos grupės, kiti – tarpteritoriniai. Svarbiausia, kad žmonės išgvildentų savo idėjas, nuspręstų, ką galėtų padaryti unikalesnio ir galėtų tai įgyvendinti.

Tai – nuolatinis kūrybinis procesas. Šiuo metu Bilso, Švendubrės, Leipalingio, Jaskonių ir Naujasodės, Viečiūnų, Jovaišių bendruomenės kuria pažangias savo vietovių strategijas. Žmonės vysto daugybę įdomių idėjų, galvoja, kaip savo kaime, miestelyje padaryti, kad gyventi būtų gera kiekvienam. Tikimės, kad rudenį strategijas pradės kurti Ricielių, Kairiojo Nemuno kranto, Neravų ir Stračiūnų bendruomenės. Smagu, kad Druskininkų krašto žmonės neabejingi, įsitraukia ir jiems rūpi jų ateitis.

Visada stengiamės tobulėti, plėsti akiratį, važiuoti visur, kur galima semtis patirties, pamatyti, kas ką daro. Galime tik džiaugtis kad praėjusią vasarą ir pas mus bendruomenės iš visos Lietuvos tiesiog plūdo semtis gerosios patirties. Stebėjomės, kad kartais jie Druskininkų VVG, „Sūrius vėjus“ ir mūsų siūlomas programas žino geriau, nei čia gyvenantys žmonės. Pasirodo, mes esame bendradarbiavimo pavyzdys Lietuvoje!

Agnė: Žinoma, būna, kad išsisemia bendruomenių pirmininkai, lyderiai, aktyvistai, kartais ir mums energijos pristinga. Todėl labai svarbus vietos gyventojų, vieni kitų palaikymas. Tai uždega norą vėl veikti savo krašto labui. Smagu, kad Vietos veiklos grupei pavyko daug padaryti pačiu bendruomenių kūrimosi laikotarpiu – čia svarus A. Varanio ir vietos valdžios indėlis. Taigi dabar Druskininkų VVG gali didžiuotis labai stipriu organizacijos branduoliu ir veikliais bendruomenių lyderiais.

Pastaruoju metu kūrėme ir tebekuriame kiekvienai vietovei naujas programas arba senas tobulinsime. Galite neabejoti – bent dviem metams į priekį turime įvairiausių planų ir naujienų visose Druskininkų krašto vietovėse!

Laima Rekevičienė