Druskininkuose suspindo pasaulinių scenų žvaigždės

Fotografijos paroda „Muzika – mano gyvenimas“, apkeliavusi nemažai Lietuvos parodinių erdvių, pagaliau atkeliavo ir į Druskininkus. Savaitgalį Amatų centre „Menų kalvė“ pristatyta žinomo fotomenininko, daugkartinio Lietuvos spaudos fotografijos konkursų laureato, daugybės įvairių parodų ir meno projektų Lietuvoje bei užsienyje dalyvio Ramūno Danisevičiaus kūryba.

Parodoje puikuojasi pasaulio muzikos žvaigždžių Andrea Boceli, Erico Claptono, Placido Domingo, Joe Cockerio, Eltono Johno, Judas Priest, Marilyno Mansono, Jameso Hatfieldo, Ozzy Osbourne, Rogerio Tayloro, Rodo Stewarto, Robbie Williamso ir daugybės kitų portretai.

Amatų centre „Menų kalvė“ pristatyta žinomo fotomenininko R. Danisevičiaus fotografijos paroda „Muzika – mano gyvenimas“ / Viliaus Rekevičiaus nuotrauka

Ko jis nėra fotografavęs? Tokia mintis kyla, išgirdus Ramūno Danisevičiaus pavardę. Puikiai žinomas fotomenininkas tikrai turi kuo pasigirti. Šiek tiek daugiau nei prieš dvidešimt penkerius metus pradėjęs fotografo karjerą, šiandien Ramūnas yra garsus ne mažiau nei tie, kuriuos „medžioja“. Jo nuotraukos skina laurus nacionaliniuose ir tarptautiniuose fotografijų konkursuose. Ramūno kūrinių yra Lietuvos muziejuose, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Ši paroda prasidėjo nuo Roberto Planto – grupės „Led Zeppelin“ lyderio – portreto. „Be abejo, tai pats brangiausias man darbas,“ – sako autorius.

R. Danisevičiaus fotografijų ekspozicija sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo / Alinos Leminskaitės ir Viliaus Rekevičiaus nuotraukos

Ramūnas prisiminė laikus, kai kažkada mokykloje, kai perfotografuodavo tolimų ir anuomet nepasiekiamų roko žvaigždžių plakatus, atvirukus ar nuotraukas iš žurnalų, ir pasvajoti negalėjo, kad ateis metas, ir jam nusišypsos laimė regėt juos iš arti ir netgi kažką kartu kurti.

„Vartydamas per 20 metų sukauptus archyvus, parodai sugalvojau atspausti 40 atlikėjų portretus. Tačiau jau netrukus paroda išaugo iki 61 klasikinio juodai balto portreto, užfiksuoto koncertų Lietuvoje ir Latvijoje metu. Dar turiu keletą neatspaustų darbų, na, o labiausiai gaila, kad nenuvykau į grupės „AC / DC“ koncertą Varšuvoje. Įvairūs derinimai, leidimai, akreditacijos dažnai atima daugiau laiko, nei pats kūrybos procesas. Tai vis dar lieka neįgyvendinta svajone“, – pasakoja R. Danisevičius.

Nuotraukoje iš kairės į dešinę: E. Kazlauskienė, „Forest apartamentai“ savininkė, V. Valentukevičius, „DNSB Senos pušys“ pirmininkas, J. Komaiška, UAB „Firidas“ direktorius, operos solistė E. Majstor su vyru Franjo / Alinos Leminskaitės nuotrauka

Kaip sako parodos autorius, patys jo įamžinti atlikėjai dažniausiai būdavo paprasti, nuoširdūs mielai bendraujantys žmonės. Tačiau šiais laikais pasiekti garsenybes gerokai sudėtingiau. Reikia prasibrauti pro gausią administratorių, vadybininkų sieną, o juk kartais daug įdomiau į Lietuvą atvykusią pasaulinę žvaigždę fiksuoti tiesiog vaikštantį Vilniaus gatvėmis, nei dainuojantį ant scenos, kai aplink tave – daugybė tuo pačiu rakursu žvelgiančių fotografų.

„Žinoma, šaunu prisiminti, berods 2000 m. „Motorhead“ fotosesiją ar roko grupės „Metalica“ gastroles. Ilgam išliks ir tas pats Ed Sheeran – paprastas, kuklus vaikinukas, pats vienas be jokios palaikymo grupės, be jokių „back vokalų“ ir įmantrių instrumentų sujaudinantis daugiatūkstantinę žiūrovų minią“, – įspūdžiais dalijasi Ramūnas.

Beje, jis nėra vien tik garsių scenos žmonių, garsenybių medžiotojas. Vilniuje gyvenantis meno kūrėjas dirba fotokorespondentu dienraštyje „Lietuvos rytas“, tačiau, ir dirbdamas kaip reporteris, jis kartu išlieka kūrėjas. Mo muziejuje ar socialinių tinklų erdvėje nesunku rasti ryškių autoriaus „Street Photography“ darbų. Ramūnas pastebi ir fotografijose užfiksuoja tik akimirksnį trunkančias situacijas, kurios patraukia dėmesį formaliais sutapimais ir padeda kurti išraiškingą fotografijos estetiką. Vizualiai patrauklus linijų, formų ir šviesų žaismas nespalvotose fotografijose vis iš naujo pažadina žiūrovo dėmesį bei vaizduotę maloniu netikėtumo pojūčiu.

Inga Dinga (antra iš kairės) – R. Danisevičiaus draugė ir žinoma fotografė / Alinos Leminskaitės nuotrauka

Fotografas mėgsta keliauti dviračiu, tad puikiai pažįstamas ir su Dzūkijos apylinkėmis. Taigi negali žinoti – galbūt kada nors ir Jūs ar Jūsų šešėlis papulsite į Ramūno „veidrodžio su atmintimi“ kadrą?

Na, o visą šventinį gruodžio mėnesį galite apsilankyti „Menų kalvėje“, pamatyti ir pasidžiaugti legendinių muzikantų ir roko grupių fotografijomis.

Pirminis užmanymas surengti fotografo R. Danisevičiaus darbų pristatymą Druskininkuose kilo „Menų kalvės“ ekspozicijų prižiūrėtojai Alinai Leminskaitei, kuri ir pati yra fotografė, nuo mokyklos dienų žavėjosi Ramūno darbais ir sekė šio fotografo karjerą. Amatų centro „Menų kalvė“ veiklos koordinatorė Ingrida Griniūtė šiai idėjai pritarė.

R. Danisevičiaus darbų saugiu pristatymu iš Vilniaus į Druskininkus pasirūpino Dr. Daiva Janulaitytė-Gunther. Ji taip pat mielai padėjo surengti ir šventinį priėmimą, kurio metu parodos svečius maloniai aptarnavo Druskininkų kavinės „City cofee“ jaunieji baristos – Markas ir Salvinija Leonavičiai.

„Lietuvos spaudos fotografų Prezidento Jono Staselio kvietimu, dažnai lankiausi Lietuvos spaudos fotografijų nugalėtojų apdovanojimų vakaruose, kuriuose būdavo paskelbiami Auksinio kadro prizininkai, tarp kurių daugybę kartų buvo ir fotografas R. Danisevičius. Taip su Ramūnu ir susipažinome. Gyvendama Užupyje, dažnai matau jį praskriejantį dviračiu Senamiesčio gatvėmis. Jam stabtelėjus, mielai pabendraujame. Ir nors didžiąją laiko dalį su vyru Thomu praleidžiame Hamburge, įsigijome apartamentus ir Druskininkuose. Esu dėkinga „Menų kalvei, kad leido pasijusti šio šviesaus Čiurlionio miesto dalimi ir galėjau padovanoti miestui ką nors kalėdiškai šventiško ir nepamirštamo“, – pasakojo D. Janulaitytė-Gunther, pasidomėjus, kodėl ji įsijungė į šį projektą.