Druskininkų bažnyčioje – V. Kvašio „Dievo motina – tikėjimo ikona“

Dar prieš Žolinės šventę Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios erdves papuošė originali Vaidoto Kvašio tapybos darbų ekspozicija „Dievo motina – tikėjimo ikona“. Paveikslus bažnyčioje pakabino dailininko dukra Elžbieta Kvašytė su kolegėmis – Vilniaus Gailestingumo šventovės ansamblio narėmis.

Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios erdves papuošė originali Vaidoto Kvašio „Paveikslų su ikonomis“ ekspozicija/Justino Kygos nuotraukos

Kaip sakė E. Kvašytė, Druskininkų bažnyčia yra dedikuota švč. Mergelei Marijai Škaplierinei, todėl paroda prieš Žolinės atlaidus pradėta eksponuoti neatsitiktinai. „Su Druskininkų parapijos klebonu Vaidu esame seni draugai, todėl prieš gražią Druskininkų parapijos šventę nusprendėme papuošti bažnyčią, kurioje jis dabar dirba“, – pasakojo Elžbieta.

Paklausta, kuo išskirtinė ir svarbi ši Druskininkų bažnyčioje dabar eksponuojama paroda, ji sakė, jog V. Kvašys yra vienas iš nedaugelio menininkų, savo kūryboje plėtojančių sakralias temas. Šiame tapybos darbų cikle dailininkas naudoja keturis švč. Mergelės Marijos vaizdavimo tipus – meilingoji, besimeldžiančioji, rodančioji kelią ir Mergelė Marija šlovėje. „Šitie darbai, nors ir atlikti, remiantis ikoninio vaizdavimo kanonais, yra skirti skatinti mąstymą, vesti į kontempliaciją. Visų paveikslų viršutinėje dalyje matoma Mergelė Marija ir Jėzus, o daugumos paveikslų apačioje matomi šių dienų vaizdai, tarsi priartinantys juos prie mūsų laikų.

Paveiksluose Marija rodo į Jėzų – kelią, kuriuo turime eiti. Visos kompozicijos nėra grynos ikonos, skirtos maldai, bet menininko interpretacija, skatinanti mąstymą, galbūt žmones atvesianti ir į maldą, – pasakojo E. Kvašytė.

„Manau, kad šie paveikslai provokuoja žmogų mąstyti, apgalvoti, ką autorius nori jais pasakyti, ką jis išgyveno, tapydamas, ką aš juose įžvelgiu. Ši ekspozicija – dar ir puiki galimybė pabandyti žvelgti į kūrinius savaip ir palyginti su autoriaus mintimis bei išgyvenimais“, – mintimis dalijosi Druskininkų parapijos klebonas Vaidas Vaišvilas.

V. Kvašio darbai bažnyčioje bus eksponuojami iki spalio pabaigos.

„Mano Druskininkai“ informacija