Bibliotekoje – popieriaus karpinių paroda „Gyvenimo pilnatvė“

Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje veikia popieriaus karpinių paroda „Gyvenimo pilnatvė“, kurioje savo kūrybą eksponuoja dvi tautodailininkės – anykštėnė Virgita Kalinovienė ir druskininkietė Diana Lukošiūnaitė.

„Ši paroda – tai vienas iš bibliotekos renginių, organizuotų, pažymint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios šiemetinė misija – įprasminti tvarumą mūsų kasdienybėje, saugoti gamtos unikalumą ateinančioms kartoms. O kad mus supanti gamta suteikia gyvenimo pilnatvę, įrodo šių autorių darbai – juose išaukštinamas augmenijos grožis“, – parodos atidarymo dieną kalbėjo bibliotekos direktorė Laima Žėkienė. Ji pasidžiaugė, kad parodos atidarymo diena yra reikšminga abiem kūrėjoms: Dianai Lukošiūnaitei ji sutapo su gimtadieniu, o Virgitai Kalinovienei, medikų bendruomenės narei, – su Medicinos darbuotojo diena.

Popieriaus karpinių parodoje „Gyvenimo pilnatvė“ savo kūrybą eksponuoja tautodailininkės V.  Kalinovienė (kairėje) ir D. Lukošiūnaitė / Laimos Rekevičienės nuotrauka

V. Kalinovienė prisipažino, kad ši jos autorinė paroda yra pirmoji už Anykščių ribų. Tautodailininkė pasakojo, kad piešimą pamėgo dar vaikystėje, o karpiniais susidomėjo vidurinės mokyklos laikais. Besimokydama sustiprinto lietuvių kalbos mokymo klasėje, ji ėmė artimiau bendrauti su mokytoja lituaniste Odeta Bražėniene, kuri jau tuo metu kūrė karpinius ir dalyvavo parodose, o dabar yra labai garsi meno kūrėja. Virgita savo pomėgius galėjo atnaujinti tik po daugelio metų, kai buvo užauginti vaikai ir pailgėjo laisvalaikio valandos. Pirmiausia ji skyrė laiko įgūdžiams lavinti suaugusiųjų dailės studijoje – išbandė kūrybinių technologijų įvairovę. Virgitą traukė japonų tapybos technika, piešimas ant šilko, bet dar labiau viliojo galimybė sugrįžti prie karpinių. Ji karpė atvirukus, didesniais karpiniais puošė gyvenamojo namo laiptinę, darbovietės koridorius. Dirbdama Anykščių rajono savivaldybės Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos padalinio skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialiste, Virgita pastebėjo, kad koridoriumi į gydytojų konsultaciją einantys vaikučiai labai susidomėdavo jos animaciniais karpiniais, o ypač ją džiugindavo faktas, jog iškarpyti linksmi zuikučiai ir kiti žvėreliai padėdavo mažiesiems pacientams užmiršti savo baimes, numalšinti stresą prieš vizitą pas medikus.

V. Kalinovienė sakė, kad pastaraisiais metais ji yra dalyvavusi pleneruose Niūronyse, savo kūrybą eksponavusi bendrose su kitais autoriais respublikinėse parodose Rokiškyje ir Tauragnuose, surengusi keletą asmeninių parodų Anykščiuose. Šiuo metu Virgitos paveikslų siužetuose vyrauja gėlės. Druskininkų viešojoje bibliotekoje eksponuojamos parodos lankytojai turėjo galimybę įsitikinti šios autorės savitu karpybos braižu, kompozicijos pilnumu, ypač plastiškomis linijomis, kurios į visumą sutelkia daugybę įvairiausių gėlių žiedų. Dar labiau stebino tai, kad moteris dirba kaire ranka ir sugeba gražiausias gėlių puokštes iškarpyti be pieštuko ir be jokio eskizo.

Turėjo kuo nustebinti ir antroji parodos autorė – tautodailininkė, meno kūrėja D. Lukošiūnaitė, viena darbščiausių ir produktyviausių karpytojų Druskininkuose. Ne veltui renginio dalyvė mokytoja Eugenija Sidaravičiūtė Dianai suteikė karpinių karalienės titulą, tuo tarpu kolegė tautodailininkė Raimonda Bolienė pastebėjo, kad šioje parodoje eksponuojami Dianos darbai yra naujoviško stiliaus, jie iškilūs, o tokį įspūdį paveikslams suteikia išradingai pritaikytas 3D modelis.

D. Lukošiūnaitė savo kūrybą yra eksponavusi daugiau nei 100 parodų Lietuvoje ir užsienyje, surengė daugiau nei 30 autorinių parodų, jos darbai spausdinami karpinių meno kataloguose, tautodailės metraščiuose bei almanachuose, ji yra karpiniais iliustravusi ne vieną poezijos leidinį. Be to, nemažai šios autorės karpinių kaupiama šalies muziejuose, o kai kurie darbai iškeliavo į Norvegiją, Angliją, Jungtines Amerikos Valstijas, Vokietiją. Lietuvos nacionalinis kultūros centras 2014 m. ir 2020 m. D. Lukošiūnaitei, konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ regioninio turo laimėtojai, yra suteikęs geriausio metų meistro vardą, už vaizduojamosios liaudies dailės kūrinius pripažinęs viena iš laureatų. Druskininkų savivaldybė D. Lukošiūnaitės kūrybą 2021 m. yra įvertinusi Druskininkų kultūros puoselėtojo premija.

Dabartinėje parodoje D. Lukošiūnaitės karpinių ciklas „Medžiai“ į visumą sujungia liaudišką ornamentiką, dekoratyvų, o kartu ir modernų grafinį vaizdinį, meninį pasakojimą apie medį – gamtos didybės ir ilgaamžiškumo simbolį. Tuo pačiu kiekvienas atskiras paveikslas pabrėžia Lietuvos medžių įvairovę ir formų unikalumą.

Parodoje apsilankęs gydytojas ir poetas Jonas Tertelis taikliai pastebėjo: „Ši stereovaizdų paroda kultūriškai suartino du kurortus – Druskininkus ir Anykščius – ir nuo šiol dar daugiau gėlių bus Anykščiuose, o medžių – Druskininkuose“.

Karpinių paroda „Gyvenimo pilnatvė“ Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje veiks iki gegužės 31 d.

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija