Kame geriausia serviruoti desertus?

Artėja šventiniai pietūs, o gal norite nustebinti draugus prabangia vakariene? Desertas neretai tampa pagrindiniu šventinių pietų stalo akcentu. Todėl kviečiame skaityti toliau ir susipažinti su stalo etiketu bei rasti idėjų, kame ir kaip galite patiekti skirtingo tipo desertus.

Nepaklyskite tarp lėkščių ir lėkštelių

Sakoma, kad pusė patiekalo skonio priklauso ne nuo jo sudėties, o nuo jo pateikimo. Juk pirmiausia mes valgome akimis, tada uosle ir tik tada iš tiesų skanaujame maistą. Todėl maisto patiekimas yra itin svarbus. Estetiškai bei vizualiai patraukliai patiektas maistas bus skanesnis, o įmantriai serviruotą desertą jūsų giminaičiai ar draugai prisimins dar ilgai.

Desertams patiekti gali būti naudojamos įvairios lėkštės. Lietuvoje vis dar populiaru desertui naudoti lėkšteles iš po puodelio. Žinoma, tai praktiškas požiūris į maisto serviravimą – jums nereikės įsigyti papildomų lėkščių desertui, o lėkštutės tikrai derės prie puodelių. Deja, tai nėra pats geriausias sprendimas, nes svečiai neturės kur dėti šaukštelių (nebeturės tuščios lėkštutės), jei gers arbatą – nebeturės kur dėti arbatžolių maišelio ir t. t. Be to, jei desertą norite padalyti porcijomis iš anksto ir, pavyzdžiui, laikyti šaldytuve, tokiu atveju puodelius teks patiekti vienus. Todėl geriausia įsigyti atskiras desertines lėkštutes, kuriose galėtumėte serviruoti įvairių tipų desertus.

Būkite kūrybingi!

Įprastai desertiniais indais yra laikomos desertinės lėkštutės ir ledainės (ar ledams skirti dubenėliai). Tačiau priklausomai nuo deserto tipo, desertą patiekti galima įvairiais būdais. Pavyzdžiui, net ir tiramisu desertą galima patiekti įprastai – desertinėje lėkštėje – arba įdomiau, martinio taurėje ar viskio stikle. Šis variantas gali sutaupyti vietos šaldytuve bei suteikti erdvės papildomoms dekoracijoms.

Žinoma, tradicinės desertinės lėkštutės yra universaliausias pasirinkimas desertui. Čia galite patiekti įvairių tipų pyragus, tortus ar net keksiukus. Desertinės lėkštutės įprastai būna kiek mažesnės už įprastas pietų lėkštes. Jų skersmuo gali būti 10–20 cm. Jei norite įsigyti tik vieno tipo desertinės lėkštes, rinkitės optimalius 15–16 cm skermens indus, kurie tiks daugumai populiariausių desertų.

Jei norite nustebinti svečius, nebijokite eksperimentuoti – net ir patiekdami desertą klasikinėje desertinėje lėkštėje, galite skirti laiko įdomesnei dekoracijai. Be klasikinės cukraus pudros ar šviežių vaisių, galite pyragą patiekti kartu su taurele (stikliuku) padažo (pvz., džemo ar karamelės). Įspūdingai atrodo kepiniai su alkoholiu. Prieš patiekiant apšlakstykite porciją stipriu alkoholiu ir desertą padekite – liepsnoms išblėsus liks tik maloniai karamelizavęsis pyrago paviršius, o alkoholis bus išdegęs. Žinoma, tokį desertą reikėtų rinktis esant suaugusių kompanijoje.

Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti naujų būdų, kaip tą patį jūsų mėgstamą desertą patiekti naujai. Ir, žinoma, nepamirškite, kad desertai turi būti ne tik skanūs, bet ir gražūs!