Užgavėnės Druskininkų krašte – šiuolaikiškai!

Švęsdami Užgavėnes, Druskininkų krašto žmonės šiemet vadovavosi žinomos etnologės Gražinos Kadžytės įžvalgomis: „Protingam žmogui Užgavėnės visada šiuolaikiškos. Jos visada buvo pritaikomos laikmečiui.“

Taigi šeštadienį Druskininkų pramogų aikštėje surengtos „Užgavėnių dūzgės“ buvo šiuolaikiškos ir modernios, galima sakyti, – revoliucinės.

Tradicinę Kanapinio ir Lašininio kovą, kuri paprastai vyksta daužant vienas kitą šiaudų maišais, pakeitė „intelektualūs“ Naglo Kanapieranco ir Ėdrės Lašinskuvienės dialogai ir „protmūšiai“, FB sekėjų skaičiavimai/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Tradicinį Kanapinį ir Lašininį pakeitė influencerių personažai Naglas Kanapierancas ir Ėdrė Lašinskuvienė, vis dar populiarius pokemonus – tolimi jų giminaičiai Moremonai.

Išskirtinį Užgavėnių patiekalų meniu paruošė išpopuliarėjusio ir pagaliau Druskininkus pasiekusio gatvės maisto projekto „Virtuvė „Ant gatvės“ šefai. O taip pasiilgto sniego į šventę buvo atgabenta iš „Snow Arenos“.

Užgavėnės prasidėjo komandų, apsiginklavusių šiuolaikine IT technika, startu – joms teko surasti ir sunaikinti žiemos pranašus Moremonus.

Devynios komandos šią užduotį atliko greičiau nei per valandą.

Roberto Kisieliaus ir Alvydo Varanio nuotraukos

Pramogų aikštėje tądien veikusiuose kiemeliuose, kuriuose šeimininkavo bendruomenės, mokyklos, kurorto įstaigos, buvo kepami tradiciniai blynai, kunkuliavo puodai su riebiu šiupiniu, grojo kaukėti muzikantai.

Tradicinę Kanapinio ir Lašininio kovą, kuri paprastai vyksta daužant vienas kitą šiaudų maišais, pakeitė „intelektualūs“ Naglo Kanapieranco ir Ėdrės Lašinskuvienės dialogai ir „protmūšiai“, FB sekėjų skaičiavimai.

Šventės dalyviai savo prielankumą vienam ar kitam iš šių „influencerių“ galėjo įrodyti, klijuodami širdeles ant foto sienelės, prie kurios vedė „žaliasis“ kilimas.

Žinoma, daugiausia širdelių surinko Naglas Kanapierancas, todėl jis ir laimėjo šią dvikovą.

Tie, kas norėjo linksmybių, dalyvavo Žiemašokių (R)evoliucijos šokių konkurse arba klausėsi grupės „Lietuvaičiai“.

Į Užgavėnes Druskininkuose atvykusių svečių laukė siurprizas – specialiai į šventę iš „Snow Arenos“ buvo atgabenti du stikliniai indai, kupini tikro sniego, kurį visi galėjo paliesti žiemos pasiilgusiomis rankomis.

Kas žino – gal dėl šylančio klimato žiema ir sniegas liks tik nuotraukose ir atsiminimuose?

Šventę, kaip ir galima buvo tikėtis, vainikavo kovą laimėjusio Naglo Kanapieranco inicijuota Morės, rankoje laikiusios laisvo interneto ženklą, sudeginimo ceremonija.

O Viečiūnuose EKO (logiškos) Užgavėnės, kaip sako patys miestelio gyventojai, labiausiai jų laukiama žiemos šventė, organizuotos antradienį.

„Kadangi per Užgavėnes visais laikais būdavo puiki proga ne tik linksmai padūkti, šmaikščiai pajuokauti, bet ir nepiktai pašiepti, su humoru į viešumą iškelti kasdienybės aktualijas, nusprendėme neatsilikti nuo vis populiarėjančios ekologijos temos“, – sakė renginio organizatoriai.

Taigi šiemet persirengėliai aplink miestelį keliavo ekologiškomis transporto priemonėmis – paspirtukais bei dviračiais, Morė bus sukurta iš ekologiškų šiaudų ir eglišakių, blynai kepti tik iš ekologiškų miltų bei užgeriami sveika ir labai gardžia ekologiškų žolelių arbata, o pergalės Lašininis ir Kanapinis siekė dviračių lenktynėse.

Visos seniūnijos įstaigos, organizacijos, bendruomenės ir pavieniai asmenys iš anksto pakviečiami kurti Mores ir kitus originalius Užgavėnių personažus, kurie eksponuojami Morių parke centrinėje aikštėje.

O mūsų šventė patraukli dar ir tuo, kad žiūrovai čia gali ne tik paskanauti tradicinių Užgavėnių blynų, bet ir apžiūrėti išradingai sukurtų Užgavėnių Morių parką“, – sakė Viečiūnų seniūnas Alvydas Varanis.

Užgavėnių Morės supleškėjo greitai ir gražiai. Gal tai reiškia, kad į Druskininkų kraštą greitai ateis tikrasis pavasaris?

„Mano Druskininkai“ informacija