Su pirties garais ir gera nuotaika druskininkiečiai pareikalavo žiemos išsinešdinti

Likus septynioms savaitėms iki Velykų, praėjusį šeštadienį druskininkiečiai ir kurorto svečiai šėliojo žiemos švenčių periodo užbaigtuvių renginyje – Užgavėnių dūzgėse, netradicinėmis linksmybėmis varė bjaurią, lietingą ir ūkanotą žiemą iš mūsų kurorto. Šventės konceptas čia įprastai būna netradicinis – pritaikytas labiau miestiečiams, bet tinkamas ir kaimiečiams. Užgavėnės Druskininkuose jau kokį gerą dešimtmetį išsiskiria ir savo forma, ir turiniu.

Iš pat ryto Pramogų aikštėje garavo pirtys, kuriomis pasirūpino Lietuviškos pirties bičiulių draugija ir televizijos laidos „Vantos lapas“ kūrėjai. Visos šventės metu druskininkiečiai ir kurorto svečiai buvo kviečiami pasikaitinti pirtyse, vadovaujant profesionaliems pirtininkams, atsigaivinti ledinio ir karšto vandens kubiluose. Buvo tokių pirties mėgėjų, kurie specialiai į Druskininkus atvyko iš kitų Lietuvos miestų, kad gautų profesionalių pirtininkų pamokas.

Šventė prasidėjo linksma diskoteka, kai pagal barzdoto didžėjaus leidžiamą muziką visi šventės dalyviai šoko balkaniškos ir panašaus stiliaus muzikos ritmais.

Žinoma, šeštadienį aikštėje netrūko persirengėlių, kurie sėdo į traukinuką ir kartu su liaudiškos muzikos ansambliuku ėmėsi šventės šauklių funkcijos – važinėjo po Druskininkus, kvietė į Pramogų aikštėje surengtas dūzges.

Druskininkų dūzgėse pakito ir pagrindinių personažų išorinė išraiška – čia nebėra žydų, daktarų, gandro ilgakojo, velnių, raganų, arklių su rogėmis ar meškos maurojimo. Veikėjai – vyraujančių šių dienų aktualijų refleksijos, pajuokiant įvykių tendencijas, žmonių įpročius. Laiminguosius blic‘fotosesijai ant žaliojo kilimo pakvietė ponia Giegel, Apss‘kalbų šou vedė Kandrius Kanatapkinas ir Lašinas Lašinkevičius. Akylesni žiūrovai nesunkiai suprato aliuzijas į gerai pažįstamus portalų ar televizijų šoumenų portretus.

Susikurti naują įvaizdį padėjo šventinio makiažo salono „Pa‘virsk kuo nori“ paišytojos, o Užgavėnių kaukių dirbtuvėse buvo galima patiems pasigaminti kaukes – įprastas etnografines pakeisti į stilingai ir spalvingai dekoruotas, sukūrusias ekstravagantišką dūzgių dalyvių įvaizdį.

Šventės akimirkas užfiksavo Robertas Kisielius

Šventės dalyviai, pasipuošę kaukėmis ir kitais Užgavėnių atributais, dalyvavo užgavėniškose kovos su žiemos demonais rungtyse – „Persirengėlių žygyje su kliūtimis“ ir tradicinėse „Moremonų gaudynėse“.

Na, o pabaigoje laukė after’partis ir dūzgių dūzgės – pilvams iškratyti, kojoms pramankštinti. Kai scenoje pasirodė atlikėjas Radžis, visa aikštė jį sutiko audringais plojimais. „Morę turite, čigoną taip pat, tai čia jau tikros Užgavėnės“, – šmaikštavo dainuojantis romas.

Nuskambėjus paskutinės Radžio dainos akordui, suliepsnojo išraiškingoji Morė. Liepsnos akimirksniu ją prarijo, galimai pranašaudamos greitai ateinantį pavasarį.

Ir nors po Užgavėnių išaušo pati nuobodžiausia metų diena – Pelenų diena, galime vertinti Gavėnią, kaip gerą progą pradėti laikytis pavasario dietos ir palengva verti duris šviesai ir žaliuojančiam pavasariui.

Parengė Laimutis Genys