„Reginos“ tapybos plenerų dvasia atgijo parodoje „Susitikime vėl“

Druskininkų Amatų centre „Menų kalvė“ šeštadienį atidaryta 2003-2009 Druskininkų viešbutyje „Regina“ tuo metu surengtų plenerų metu kūrusių dailininkų paveikslų paroda. Jau trečią kartą surengtos ekspozicijos „Susitikime vėl“ rengėjas, „Reginos“ plenerų mecenatas Rimvydas Aniulis prisiminė, kad tuomečių plenerų kuratoriaus, šviesaus atminimo dailininko Aleksandro Vozbino suburti garsūs šalies menininkai kūrybinio įkvėpimo ieškojo istoriniame Druskininkų „Radium“ kvartale, o tai, ką jie tuo metu sukūrė, jau trečius metus iš eilės buvo galima pamatyti „Menų kalvės“ parodų erdvėje.

Parodos pristatyme dalyvavęs jos mecenatas R. Aniulis, dailininkai J. Snežko, V. Poška ir R. Savickas ir prisiminė „Reginos“ tapybos plenerų istoriją, dalijosi įspūdžiais / Laimos Rekevičienės nuotrauka

„Reginos“ tapybos plenerai būdavo rengiami nuo 2003 iki 2009 metų. Vaizduojamojo meno gerbėjai šį renginį taip  vadindavo, nes jie vykdavo tuo metu dar naujame, moderniame to paties pavadinimo viešbutyje.

Savita medinė Druskininkų architektūra ir nuostabi kurorto gamta įkvėpdavo plenero dalyvius, ir jie čia sukurdavo nuostabių paveikslų – septyneri Druskininkų rudenys ir jų impresijos nugulė tapybos darbuose. „Reginos“ pleneruose sudalyvavo apie 30 žinomų Lietuvos dailininkų.

Lietuvos tapybos paveikslų kolekcija buvo pradėta kaupti nuo pat „Reginos“ tapybos plenerų pradžios. Vėliau plenerų rėmėjui R. Aniuliui gimė idėja išleisti kurorte surengtų plenerų meno albumą, kuriame būtų atspindėta žinomiausių Lietuvos tapytojų Druskininkuose sukurtų kūrinių kolekcija, bei eksponuoti ją Druskininkų parodų erdvėse.

Taigi 2020-aisiais ir 2021-aisiais Amatų centre „Menų kalvė“ buvo pristatytos dvi pirmosios parodos „Susitikime vėl“ kolekcijos dalys, o iki rugsėjo 30-osios „Menų kalvėje“ eksponuojama trečioji „Reginos“ plenerų kolekcijos dalis, kurioje galima pamatyti Silvijos Drebickaitės, Lino Liandzbergio, Vytauto Poškos, Raimondo Savicko, Jolantos Snežko ir Aleksandro Vozbino sukurtus paveikslus.

Deja, parodoje eksponuojamų paveikslų autoriai S. Drebickaitė ir A. Vozbinas neseniai išėjo į Amžinybę, bet jų atminimas amžiams liko kolegų ir meno gerbėjų atminty.

O šeštadienį surengtame
parodos pristatyme dalyvavęs jos mecenatas R. Aniulis, dailininkai V. Poška, R. Savickas ir J. Snežko prisiminė „Reginos“ tapybos plenerų istoriją, dalijosi įspūdžiais ir prisiminimais.

„Įspūdžiai tikrai puikūs. Ir džiaugiuosi šia puikia iniciatyva plenero dalyvių darbų ekspozicijas po daugelio metų eksponuoti Druskininkuose. Smagu, kad vyksta toks procesas. Galiu pasakyti, kad tokių darbų aš nebūčiau sukūręs savo dirbtuvėje Vilniuje. Nes Druskininkuose „Reginos“ plenerų metų būdavo sukuriama ypatinga atmosfera. Kaip yra pasakęs šveicarų dailininkas Paul Klee, kurti nesunku, sunku įeiti į būseną. Tai tą būseną „Regina“ ir sukurdavo“, – kalbėjo V. Poška

R. Savickas sakė, kad Druskininkų atmosfera įkvepia: „Tai unikalus, architektūriškai charakteringas miestas. Plenerai vyko unikaliose erdvėse, kurias, kiek galėjome, įamžinome. Štai ir šioje parodoje galima pamatyti anuomet mano įamžintą Druskininkų cerkvę. Smagu, kad išlaikomos tradicijos ir „Reginos“ plenerų dvasia vėl atgimsta Druskininkuose rengiamose parodose.“

J. Sniežko prisiminė, kad „Reginos“ pleneruose susirinkdavo išskirtinė dailininkų kompanija: „Mane žavėjo ypatinga aplinka, mūsų neformalus bendravimas ir ilgos diskusijos. Buvo labai smagu kurti Druskininkuose. Dabar „Reginos plenerus prisimenu kaip nuostabų sapną.“

Plenerų mecenatas ir parodos iniciatorius R. Aniulis pasakojo, kad 2003 metais jam kilo mintis viešbutį papuošti paveikslais: „Likimas mane suvedė su šviesaus atminimo dailininku A. Vozbinu, kuris buvo plenerų kuratorius ir sukviesdavo į Druskininkus puikius Lietuvos menininkus. Per septynerius metus „Reginoje“ gyveno ir kurdavo apie 30 tapytojų. Su dailininkais ne kiekvienas gali ir moka dirbti, bendrauti. Jei verslininkas žodį supranta pažodžiui, tai menininkas jį suvokia savaip. O A. Vozbinas surinkdavo tokią komandą, kad dvi savaitės Druskininkuose praeidavo kūrybiškai, džiaugsmingai, skraidant Mūzoms. Ir jų sukurti paveikslai išliko, juos dabar galima eksponuoti. Smagu tai daryti Druskininkuose.“

Jeigu dar nespėjote apžiūrėti retrospektyvinę plenerų metu sukurtų tapybos darbų ekspoziciją „Susitikime vėl“, paskubėkite – „Menų kalvėje“ ji veiks tik iki rugsėjo 30-osios.

Parengė Laima Rekevičienė