Populiarioje televizijos laidoje „Duokim garo“ – kūrybingų druskininkiečių desantas

Mūsų krašto meno saviveiklos kolektyvai ir atlikėjai džiugina ne tik Druskininkų, bet ir visos Lietuvos meno mylėtojus. Viena iš populiariausių Lietuvos televizijos laidų „Duokim garo!“ praėjusį sekmadienį savo studiją buvo paskyrusi Druskininkams. Visą pusdienį ten vyko šios populiarios televizijos laidos filmavimas, kurio pagrindiniai dalyviai – atlikėjai iš Druskininkų. Planuojama, kad Druskininkams skirta laida bus rodoma lapkričio mėnesį.

Viena iš populiariausių Lietuvos televizijos laidų „Duokim garo!“ praėjusį sekmadienį savo studiją buvo paskyrusi Druskininkams / Ingos Vagnoriūtės nuotrauka

Koncertą įrašė per pusdienį

Kaip pasakojo Druskininkų kultūros centro (DKC) etnografė Lina Balčiūnienė, į Vilnių sekmadienį važiavo didelė druskininkiečių grupė. „Mes, skirtingai nuo kitų rajonų, dalyvaujančių šioje laidoje, sugebėjome visus dalyvius surinkti į vieną krūvą ir nufilmuoti laidą per vieną dieną. Kiek žinau, daugeliui kitų rajonų to nepavykdavo pasiekti, jiems prireikdavo dviejų dienų“, – sakė L. Balčiūnienė.

Jos teigimu, kiekvienam kolektyvui surepetuoti ir nufilmuoti pasirodymą buvo skirta po penkiolika minučių. Druskininkiečiai puikiai „sutilpo“ į televizijos nustatytą reglamentą.

„Jie net aštuoniomis vaizdo kameromis nufilmavo visus mūsų kolektyvų ir atlikėjų pasirodymus, paskui viską sumontuos pagal savo sudarytą eiliškumą, su vedėjų intarpais“, – pasakojo DKC etnografė.

Pasidomėjus, kaip buvo atrinkti kolektyvai, turėję reprezentuoti Druskininkus laidoje „Duokim garo!“, L. Balčiūnienė sakė, kad dėl kolektyvų ir atlikėjų laidos redaktorė dar vasaros pabaigoje konsultavosi su Druskininkų kultūros centro specialistais, buvo norima pateikti kuo platesnę ir įvairesnę atlikėjų iš Druskininkų paletę.

„Siuntėme televizijai mūsų atlikėjų garso įrašus, taip pat šokių kolektyvo „Opus“ pasirodymų vaizdo įrašus, pasiūliau laidos redaktorei į programą įtraukti ir kamerinio choro „Druskininkai“ pasirodymą. Manau, kad pasirodėme gana solidžiai, žinoma, daug kas priklausys nuo to, kaip laida bus sumontuota“, – kalbėjo DKC etnografė.

Nusifilmavo daug druskininkiečių

Praėjusį sekmadienį laidai „Duokim garo!“ buvo nufilmuota penkiolika druskininkiečių muzikinių numerių. Simboliška, jog vienu iš svarbiausių druskininkiečių pasirodymu laidoje turėtų tapti „Daina Druskininkams“, kurią įrašė dainininkas Justinas Lapatinskas ir Druskininkų kvintetas, vadovaujamas Ronatos Balkaitienės.

„Duokim garo!“ laidoje du kūrinius atliko Druskininkų muzikos studijos „Mikutis“ saksofonų orkestras, kuriame groja ir Druskininkų MKČ Meno mokyklos moksleiviai (vadovas Juozas Mikolainis), du Ingos Vagnoriūtės vadovaujami kolektyvai – Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos jaunių choras bei kamerinis choras „Druskininkai“. Išskirtinį pasirodymą surengė Druskininkų Garbės pilietis Mikas Suraučius su etnografiniu ansambliu „Stadalėlė“ bei M. K. Čiurlionio meno mokyklos jaunių choru, pasirodė šiuolaikinio šokio studijos „Opus“ šokėjos (vadovė Jolita Kielienė).

Nemažai vietos koncerto programoje buvo skirta liaudies muzikos atlikėjams. Laidos žiūrovai išgirs L. Balčiūnienės ir Mortos Elžbietos Bieliukaitės atliekamą dainą „Vai linksta linksta žalia rūtelė“, „Stadalėlės“ ir saksofonininko Tomo Čiukausko kartu atliekamą kūrinį, taip pat Leipalingio muzikantų Romo Dudzinsko, Kazimiero Žilionio, Juozo Šarkausko virkdomų armonikų kompozicijas.

Liaudiškų šokių mylėtojus nudžiugins Indrės Čaplikienės vadovaujamos Viečiūnų liaudiškų šokių grupės „Avilys“ atliekami šokiai.

Pasakojo apie Druskininkus

Pasirengimas „Duokim garo!“ laidai prasidėjo daug anksčiau. Paskutinę rugpjūčio dieną Druskininkuose lankėsi laidos prodiuseris Saulius Basijokas. Redakcijos duomenimis, laidoje „Duokim garo!“, skirtoje Druskininkams, bus ne tik mūsų meno kolektyvų koncertas, bet ir pasakojimas apie Druskininkų istoriją, pokalbiai su žinomais druskininkiečiais. Prodiuserio dėmesio sulaukė ir žinoma mūsų krašto pasakotoja Stasė Kvaraciejienė, menotyrininkė Aušra Česnulevičienė, gidė ir istorikė Ramunė Sadauskienė.

S. Basijokas norėjo nufilmuoti keletą fragmentų laidos koncertinei programai papildyti. Prodiuseris, kuri yra kilęs iš Druskininkų, susitiko su istorike, gide R. Sadauskiene, kurios buvo paprašyta parodyti svarbiausias Druskininkų vietas ir papasakoti įdomesnius mūsų kurorto istorijos fragmentus.

„Su Sauliumi ėjome Vilniaus alėja, Laisvės aikšte, parku prie Nemuno, prie „Ambertono“ viešbučio, iki M. K. Čiurlionio muziejaus, kur jį pasitiko menotyrininkė A. Česnulevičienė. Pasakojau Druskininkų istorijos fragmentus, nežinau, kiek tos medžiagos bus parodyta per laidą. Kartu su mumis keliavo ir televizijos operatorius, kuris filmavo vaizdus ir pasakojimą. Pristačiau Druskininkų medinę architektūrą, bet jį labiau domino ne Druskininkų istorija, o šiandiena. Žinau, kad jie viską sukarpys ir sumontuos pagal savo norus. Bus įdomu pažiūrėti“, – sakė R. Sadauskienė.

Inga Vagnoriūtė, chorvedė: „Laidos „Duokim garo!“ filmavime dalyvavo kamerinis choras ,,Druskininkai“ ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos jaunių choras. Buvo nauja ir labai smagi patirtis. Kūrinius rinkau, atsižvelgdama į laidos prodiuserių ir pačių choristų pageidavimus. Norėjosi, kad būtų nuoširdu, paprasta, kad dainos paliestų žmonių širdis. Taip pat turėjome užduotį pritarti M. Suraučiaus dainai ,,Druskų miestas“. Buvo garbė atstovauti mūsų miestui“.

Justinas Lapatinskas, muzikos atlikėjas: „Gyvenimas taip susiklostė, kad jau aštuoniolika metų esu Vilniuje, bet mano visa vaikystė yra įkvėpta Čiurlionio takų. Labai smagu, kad mane kviečia atstovauti Druskininkams. Kai manęs druskininkiečiai paprašo: „Justai, ar galėtum?“, man tai šventas reikalas. Sakau, kad būsiu, nes tai mano miestas, man gera būti su jo žmonėmis. Į laidos „Duokim garo!“ filmavimą suvažiavo daug druskininkiečių, buvo gera dalintis prisiminimais. Mėgstu sugrįžti į Druskininkus, pasivaikščioti po vaikystės vietas. Kad ir kur būčiau, Druskininkai visada mano širdyje“.

Parengė Laimutis Genys