Per „Narcizų žydėjimo“ fiestą žmonės šventė laisvę, džiaugėsi gyvenimu ir gyvu bendravimu

„Beprotiškai fantastiška“ – tokią legendinę Vytauto Kernagio frazę buvo galima ne kartą išgirsti Druskininkuose praėjusį savaitgalį, kai dešimtys tūkstančių druskininkiečių ir kurorto svečių iš visos Lietuvos ir užsienio mėgavosi įspūdingais pražydusių narcizų laukais ir fantastiška šviesų fantazija, kai į narcizų laukus nusileisdavo sutemos.

Mobiliųjų telefonų foto ir vaizdo kameromis buvo užfiksuota gausybė įspūdingų vaizdų, vėliau pasklidusių po visą Lietuvą ir rodančių, kaip įspūdingai Druskininkuose žmonės švenčia laisvę džiaugtis gyvenimu ir gyvu bendravimu.

Praėjusį savaitgalį Druskininkai pakvietė pasimėgauti pražydusių narcizų jūra ir šviesų magija/Laimos Rekevičienės, Roberto Kisieliaus ir DKC nuotraukos

Balandžio pabaigoje nuostabusis Vijūnėlės parkas tradiciškai nusidažo sodriu pražydusių narcizų geltoniu – čia jų pražysta per pusę milijono! Kadangi šis pavasaris pagailėjo šilumos, ilgai lauktai Narcizų šventei nespėjo pražysti ir parke augančios rausvažiedės sakuros.

Penktadienio vakarą Pramogų aikštėje šventės pradžią paskelbė pop-klasikos grupė „el Fuego“, sukvietusi į koncertą gausybę klausytojų.

Sutemus, Druskininkai pakvietė į žydinčių narcizų lauką, kai atslinkus tamsai, įsižiebė meninės šviesų instaliacijos ir sukūrė vaizdinį, lyg žvaigždėtas dangus nusileido ant žemės. Stebuklingai apšviestus laukus galima buvo stebėti du vakarus – penktadienį ir šeštadienį bei kaskart matyti skirtingas šviesos vizijas. Penktadienio vakarą, prasidėjus lietui, lazeriai ir prožektoriai virš narcizų sukūrė spalvotą rūką, o šeštadienį, pragiedrėjus nakties dangui, buvo galima stebėti visai kitokį, bet ne mažiau „beprotiškai fantastišką“ vaizdą. Tai, kaip tuos du vakarus atrodė narcizų laukai, žodžiais perteikti neįmanoma – tai reikėjo pamatyti. Visas parkas nuo Druskonio ežero iki pat Vijūnėlės tvenkinio, baltasis tiltelis ir miškas buvo sujungti į vientisą vizualią erdvę, kurioje pojūčius sustiprino sklindantys ambientinės muzikos garsai.

Druskininkų „Lions“ moterų klubas penktadienio pavakarę pakvietė į Pramogų aikštėje surengtą paramos akciją „Ukrainietiški barščiai“, skirtą paremti Ukrainos vaikus. „Akcija praėjo puikiai, visus barščius pardavėme. Labai dėkojame mūsų klubo draugams ir partneriams: sezoninės virtuvės restoranui „Šilo kopa“, sveikatos, ramybės ir grožio šaltiniui – UAB „Draugystės sanatorija“ ir gurmaniškų patiekalų meistrams „Pasaulio puodai“, be kurių akcija nebūtų įmanoma“, – kalbėjo Druskininkų „Lions“ moterų klubo narės.

Šeštadienio vidurdienį, nušvitus saulei, parke sužibo spindintys veidrodiniai personažai, kurie vaikštinėjo parko takeliais ir mielai fotografavosi su visais norinčiaisiais, o tokių buvo tikrai daug. Prūžus lietui, žmonės vėl sugrįžo į parką, kuriame juos pasitiko aukštaūgiai kojūkininkai, vėl tapę uolių fotografuotojų modeliais. Puikią nuotaiką stiprino parke įvairius koverius kartu su saksofonininku Tomu Čiukausku atlikusi dainininkė Indraja.

Didelio mažųjų susidomėjimo ir susižavėjimo sulaukė ant Vijūnėlės kranto įsikūręs muilo burbulų pūtimo „fabrikas“. Milžiniško dydžio burbulai kilo aukštai į dangų ir pasklido po visą parką, kurdami nerūpestingos vaikystės atmosferą. Paskui netikėtai pasirodė 19 amžiaus ponų drabužiais apsirėdę ponai ir ponios, kurie, oriai žingsniuodami parko takeliais, buvo priversti daug kartų sustoti – žmonės norėjo ir su jais įsiamžinti nuotraukose.

Kad šventė nebūtų tik akiai ir sielai, Vilniaus alėjoje klegėjo margaspalvė mugė. Šviežutėliai pyragai, meduoliai, šimtalapiai, šalta gira, šviežiai išrūkyta pajūrio žuvis, ūkininko lašinukai ir skilandžiai – rietė nosį ir kvietė pirkti.

Tie, kas savaitgalį apsilankė Druskininkuose, buvo tikrai laimingi ir patenkinti – giliai įkvėpė gaivaus kurorto oro, išskleidė savo emocijas ir šviesiai nusiteikę apglėbė atėjusį pavasarį – buvo „beprotiškai fantastiška“!

ĮSPŪDŽIAI:

Halina su dukra ir sūnumi, karo pabėgėliai iš Chersono: „Su vaikais į Lietuvą atvykome kovo pradžioje, apsistojome Kaune. Į Druskininkus kartu švęsti stačiatikių Velykų mus pakvietė čia įsikūrę draugai, kurie, prasidėjus karui, irgi pabėgo iš Ukrainos. Mane sužavėjo didžiulis narcizų laukas, gaila, kad dar ne visi pražydę. Pas mus tokiu laiku jie jau būna peržydėję. Narcizų geltonumas man priminė vaizdą, kai pas mus Ukrainoje žydi saulėgrąžos. Vaikčiojome po narcizų lauką vakare, labai sužavėjo nuostabus apšvietimas, to dar niekada nebuvau mačiusi. Sūnus Dima ir dukra Viktorija ištisą valandą buvo prilipę prie muilo burbulų pūtėjų, jie ir patys bandė juos pūsti. Gera, kad jie buvo laimingi. Pas jus labai gražu, jautėme puikią nuotaiką, mus kalbino daug šventėje dalyvavusių lietuvių, jie geranoriški, jaučiame jūsų palaikymą. O Druskininkai – puikus kurortas, labai norėčiau čia dar kartą sugrįžti, ne kaip pabėgėlė, bet, kaip poilsiautoja“.

Arvydas Rimeika su šeima iš Danijos: „Su šeima gyvename Danijoje, o dabar grįžome Velykoms į gimtuosius Lazdijus. Nusprendėme atvažiuoti ir į Druskininkus, kuriuose jau buvome ir per Velykas. Dabar atvykome pasižiūrėti garsiosios Narcizų žydėjimo šventės.

Labiausiai čia žavi puiki visų nuotaika, žmonės geranoriški, vieni kitiems šypsosi, nepažįstami kalbina vieni kitus. Akivaizdu, jog po pandemijos visi nori jaustis laisvi ir daugiau bendrauti. Man labai patiko parke vykęs improvizuotas koncertas, kai puikiai džiazuojanti mergina dainavo, pritariant saksofonui. Danijoje irgi vyksta miestų šventės, tačiau ten daugiau komercijos, mažiau nuoširdumo. Ačiū Druskininkams už gerą nuotaiką!”

Aida Mingailienė, senjorė iš Vilniaus: „Į Druskininkus mane atsivežė draugė Irena, ji – buvusi druskininkietė, todėl sakė, kad reikia pamatyti, kaip Druskininkuose įspūdingai žydi narcizai. Ji man šeštadienio rytą parodė socialiniuose tinkluose įdėtus naktinius, įspūdingai apšviestų narcizų laukų vaizdo įrašus. Susigundžiau atvažiuoti. Tokį didžiulį narcizų lauką mačiau pirmą kartą, tikrai užburiantis vaizdas. O dar visokių atrakcijų čia buvo sugalvota. Ypač patiko veidrodiniai žmonės, su kuriais nusifotografavau. Seniai nesilankiau Druskininkuose, pastebėjau, kad kurortas atsinaujinęs, labai gausiai lankomas. Kiek domėjausi, čia kiekvieną savaitgalį vyksta kas nors įdomaus“.

Laimutis Genys