Nevyriausybinių organizacijų veikla karantino metu

Karantino metu dirba visos nevyriausybinės organizacijos. Nepamiršti ir Druskininkų krašto neįgalieji jais rūpinamasi, su jais bendraujama, stengiamasi sugalvoti įvairių veiklų ir paįvairinti tų žmonių buvimą namuose/Asmeninio archyvo nuotraukos

Asociacijai „Padėkime vaikams“ karantinas – laikas tobulėti

Ypatingas laikotarpis šalyje yra iššūkis visoms sritims. Tik prasidėjus karantinui, asociacijos „Padėkime vaikams“ komanda nusprendė veiklas perkelti į virtualią erdvę. Sėkmingai komunikacijai naudojamos įvairios nuotolinio ryšio priemonės. Dienos centro veikla persikelia į kitas bendravimo platformas, kuriose specialistai talpina užduotis, vaizdo įrašus, bendrauja su tėvais, bendrauja su vaikais.

Individualių poreikių turintys vaikai yra pasiilgę formalaus ir neformalaus ugdymo, todėl dienos centro užimtumo specialistės Ieva ir Monika su jais komunikuoja, naudodamos vaizdo pokalbius. Tai ypač efektyvu ir naudinga, nes tokie vaikai ne visada kalba rišliai ir aiškiai, o kiti – ir visai nekalba. Todėl, pamatę vaizdą, vaikai patiria teigiamų emocijų, matosi jų nuotaikos, o tai palengvina bendravimą.

Kad pandemijos laikotarpis būtų ir kūrybingas, organizuotas piešinių konkursas tema „Superherojus, kovojantis prieš koronavirusą“. Jame dalyvavo vaikai, o nugalėtojai buvo apdovanoti prizais – knygomis.

Karantinas yra metas, kai atrandami ir teigiami dalykai. Vienas iš tokių – nuotoliniai mokymai. Asociacijos „Padėkime vaikams“ komanda nusprendė kartą per savaitę skirti laiko profesiniam ir asmeniniam tobulėjimui. Kauno Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ logoterapeutė, spec. pedagogė Asta Kilienė veda virtualius seminarus apie struktūruotą ugdymą, alternatyvią komunikaciją, vaikų su individualiais poreikiais ugdymo procesus. Šeimos, specialistai, prisijungę prie mokymų, gali gauti atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Džiaugiamės, kad tai tampa galimybėmis, pagalbos šaltiniu šeimai išgyvenančiai nerimus pandemijos metu.

Karantino laikotarpiu „Vilčiukų“ veikla nenutrūksta

Karantino laikotarpiu Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projekto „Kartu mes galim daug“ vykdytojai dirba nekontaktinį ir darbą nuotoliniu būdu. Kadangi dienos užimtumo centre veikla negalima, tenka keisti vykdomas veiklas ir jas teikti kitokiu – saugiu – būdu. Visiems tiesioginiams paslaugų gavėjams parengtos rekomendacijos, kaip galima dirbti, kurti įdomius darbus ir užsiimti mėgstama veikla namuose. Projekto vykdytojos Loreta Sadauskienė ir Vida Kraučelienė, atsižvelgdamos į kiekvieno neįgalaus asmens individualius poreikius, paruošė užduotis darbeliams ir priemonių jiems atlikti. Laikantis saugos priemonių ir rekomendacijų, visos jos pristatytos neįgaliesiems į namus.

Darbo dienomis vyksta nuolatinis bendravimas, konsultacijos, telefonu ir „Facebook“ paskyroje teikiama informacija paslaugų gavėjams bei jų artimiesiems,. Svarbiausias tikslas šiuo sudėtingu metu – bendravimas su neįgaliaisiais, jų motyvavimas ir palaikymas. Visi projekto dalyviai fotografuoja, kaip jiems sekasi užsiimti ir dirbti namų sąlygomis, nuotraukas siunčia į bendrijos elektroninį paštą. Gauta medžiaga yra viešinama „Facebook“ paskyroje. Pasibaigus karantinui, bus organizuojama namuose sukurtų darbų paroda.

„Gubojos“ Druskininkų skyriui karantinas – metas kurti

Lietuvos specialiosios kūrybos draugijoje „Guboja“ Druskininkų skyriuje projektas vykdomas nuotoliniu būdu. Karantinas užgriuvo netikėtai – neturėjome galimybės užsiėmimo metu aptarti darbą ir kūrybą namuose, išsidalinti piešimo priemones, pirmąją savaitę „gubojiečių“ nuotaikose jautėsi liūdesys, kad negalės matytis su draugais, jiems sunkiau sekėsi imtis piešimo namuose. O dabar projekto vadovė Jūratė Kazakevičiūtė sako jau girdinti ir jaučianti gerą nuotaiką bei norą užsiimti kūryba.

Su „gubojiečiais“ bendraujama telefonu, žinutėmis ir skambučiais. Pagal neįgaliųjų galimybes naudojamasi internetu, elektroniniu paštu. Piešimo priemonės, popierius, dažai ir pieštukai, pagal poreikį, imantis visų saugos priemonių, pristatomi į namus. „Gubojietė“ Irena pasiuvo kaukes, kurios taip pat buvo pristatytos paslaugų gavėjams ir jų artimiesiems. Tie, kas gali, atsiunčia darbų nuotraukas elektroniniu būdu, tuomet yra galimybė piešinius aptarti. Tų, kurie neturi galimybės fotografuoti ir siųsti savo kūrinius, laikantis saugaus atstumo ir priemonių, jie saugiai paimami iš namų. Visi džiaugiasi abipusiu bendravimu.

Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Violeta Grigorienė džiaugiasi, kad mūsų savivaldybės neįgalieji nepamiršti, jais rūpinamasi, su jais bendraujama, stengiamasi sugalvoti įvairių veiklų ir paįvairinti tų žmonių buvimą namuose.

Karantino metu dirba ir visos nevyriausybinės organizacijos. Nevyriausybininkai žavi savo išradingumu ir meile savo globotiniams. Ačiū jiems.

Druskininkų savivaldybės informacija