Netikėtas Prancūzijos žurnalisto dėmesys

Perskaičiau savaitraštyje „Mano Druskininkai“ apie žurnalisto Florent Georgesco iš Prancūzijos laikraščio „Le Monde“ apsilankymą Grūto parke ir pas merą. Kilo mintis pasidalinti ir savo įspūdžiais iš susitikimo su prancūzų žurnalistu bei jo žmona Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejuje, kuriame lankėsi liepos 12 ir 13 dienomis.

Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejaus darbuotojų susitikimas su Prancūzijos žurnalo „Le Monde“ žurnalistu F. Georgesco (viduryje), į kurį buvo pakviesta ir A. Naujalienė (pirma iš kairės)/Eugenijos Sidaravičiūtės nuotrauka

Žurnalisto noras susitikti su manimi – buvusia politine kaline – buvo labai netikėtas.

Galiu tik spėlioti, kad šią pavardę jis galėjo sužinoti iš Rezistencijos ir tremties muziejaus išleistos knygos „Žmonių likimai okupacijų metais“, kurioje patalpinti ir mano prisiminimai, pavadinti „Partizanų ryšininke tapau, būdama dvylikos metų“.

Bendravimas su žurnalistu truko apie 3 valandas. Buvo labai malonu, kad mano prisiminimai svečiams paliko didelį įspūdį.

Kai pasakojau apie tardymų metu patirtus kankinimus, pastebėjau, kad tai labai sujaudino žurnalisto žmoną. Man pasirodė, kad nieko panašaus jie dar nebuvo girdėję.

Svečių atsisveikinimas su manimi ir muziejininkais buvo labai šiltas. Nekilo abejonių, kad apsilankymu muziejuje jie liko labai patenkinti.

Džiaugėsi ir muziejaus darbuotojai, nes jų sukaupta ir svečiams pristatyta istorinė atmintis apie sovietinį lietuvių tautos genocidą pasieks tolimos Prancūzijos visuomenę.

Smalsu, kaip mūsų pasakojimai bus pateikti „Le Monde“ puslapiuose – prancūzų žurnalistas muziejaus atstovams pažadėjo atsiųsti laikraščius su mus dominančiomis publikacijos.

Agota Naujalienė