Muziejus be ribų: pirmoji stotelė – Druskininkai

Antradienį Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje druskininkiečiai ir kurorto svečiai buvo pirmieji, apžiūrėję nuo 12 iki 18 valandos veikusią parodą, čia surengtą pagal unikalų Vytauto Didžiojo karo muziejaus surengtą projektą „100 kariuomenės pėdsakų“.

Kovo 20-ąją Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje surengtos parodos akimirkos/Roberto Kisieliaus nuotraukos

2018-ieji yra ypatingi metai kiekvienam Lietuvos piliečiui, nes minime Lietuvos valstybės ir kariuomenės atkūrimo 100-metį. Tai vienos reikšmingiausių Lietuvos istorijos datų. 1918 m. atgaivinta šimtmečius puoselėta Lietuvos valstybingumo tradicija, kurią įsipareigojo ginti ir saugoti 1918 m. lapkričio 23 d. atgimusi Lietuvos kariuomenė. Ekspozicijose buvo pristatomi laikotarpiai: „Nepriklausomybės kovos 1918-1920 m.“; „Lietuvos kariuomenė 1920-1940 m.“; „Ginkluota rezistencija 1944-1953 m.“; „Atkurtos Lietuvos Respublikos kariuomenė 1990-2004 m. ir dabartinė Lietuvos kariuomenė“. Bibliotekos erdvėse įrengtoje partizanų stovyklavietėje buvo galima susipažinti su partizanų kasdienybe, renginio dalyviai galėjo paimti į rankas originalius XX a. šaunamuosius ginklus, pažaisti karinių strateginių žaidimų ar pasidaryti maskuojamąjį grimą, įminti karines mįsles. Apie šiuolaikinę kariuomenę pasakojo ir ekipuotę bei ginkluotę pristatė Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos kariai. Šia paroda ir edukaciniais užsiėmimais Vytauto Didžiojo karo muziejus paskatino prisiminti, koks svarbus buvo kariuomenės indėlis, kovojant už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę per prabėgusį šimtą metų, atiduoti pagarbą visiems, kurie liko ištikimi priesaikai ginti ir saugoti savo šalį.

Kaip teigė renginio koordinatorė, istorikė Erika Kisieliūtė, vienas iš pagrindinių Vytauto Didžiojo karo muziejaus tikslų – pristatyti Lietuvos kariuomenės istoriją: „Šiais metais minime ne tik Lietuvos valstybės, bet ir Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-metį, todėl muziejuje pristatoma daug įvairių edukacinių programų, pritaikytų įvairioms amžiaus grupėms. Tačiau 100-mečio proga nusprendėme, kad muziejus nebūtinai turi būti statiškas. Sulaužėme stereotipus, „perkeldami“ muziejų į skirtinguose Lietuvos regionuose esančius miestus. Pirmasis miestas, kuriame sukūrėme unikalią ekspoziciją – Druskininkai. Džiaugiamės Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimu, įgyvendinant šį projektą. Dėkojame Druskininkų savivaldybės viešajai bibliotekai už šiltą priėmimą.“

„Labai džiaugiuosi, kad, švęsdami Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, sulaukėme tokios Vytauto Didžiojo karo muziejaus dovanos. Džiaugėmės ir šaunia, energinga, jauna muziejaus komanda. Dėkoju Vytauto Didžiojo karo muziejaus kolektyvui, kad suteikė tokią puikią galimybę druskininkiečiams bei miesto svečiams susipažinti su įvairiais Lietuvos kariuomenės istorijos laikotarpiais. Jeigu Lietuvos muziejuose dirbs tokie šaunūs darbuotojai, Lietuva tikrai gyvuos dar ne vieną 100-metį“, – sakė Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė.

 

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus informacija