Monumentaliai australietiški foto pašnekesiai apie meną

Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje surengtas Gedimimo Mažinto paskaitos-parodos „Monumentaliai australietiški foto pašnekesiai apie meną“ pristatymas. 2019 m. Sidnėjaus vizualiųjų menų centras pakvietė G. Mažintą į Australiją dalyvauti „Sculpture by the sea“ parodoje su savo darbu „Mauzoliejus sniego seniui“.

G. Mažinto paskaitos-parodos „Monumentaliai australietiški foto pašnekesiai apie meną“ pristatymas surengtas Viešojoje bibliotekoje/Viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Dėl projekto sudėtingumo buvo nuspręsta skulptūros įgyvendinimą atidėti kitai parodai. „Sculpture by the sea“ yra didžiausia pasaulyje skulptūrų po atviru dangumi paroda. 2019 m. spalį G. Mažintas nuskrido į Sidnėjų ir kartu su menininkais iš viso pasaulio dalyvavo toje meno šventėje, susipažino su kitais kūrėjais, jų idėjomis, dirbo savanoriu ir padėjo pastatyti kai kurias skulptūras.

Minėtą meno šventę Gediminas užfiksavo nuotraukose, taigi dabar ir mes Druskininkuose turime galimybę nors akies krašteliu pažvelgti į pasaulio menininkų darbus. G. Mažintas atrinko įspūdingas skulptūras ir menininko žvilgsniu nuotraukose jas įamžino.

Žvelgiant į jas, galima nusikelti į kitą pasaulio pusę ir pajusti ten tvyrančią atmosferą. Šie meniniai pašnekesiai praturtina mus, pripildo nuostabos, didingumo, džiugesio ir grožio. Ir mūsų kasdienybė nušvinta šviesiomis spalvomis ir teigiamomis emocijomis. Tokie monumentaliai australietiški foto pašnekesiai apie meną perduoda dvigubą žinią – patys būdami meno kūriniais, jie kalba apie kitų menininkų sukurtus darbus.

G. Mažintas sukūrė ir dokumentinį filmuką apie šį meno festivalį, jame perteiktas šio renginio mastas ir poveikis viso pasaulio žmonėms, kurie atvyko specialiai patirti šių įspūdžių.

Skulptūras sukūrę menininkai buvo atrinkti konkurso būdu. Šios G. Mažinto parodos žiūrovai, tarp kurių buvo ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos bendruomenė, susižavėję stebėjo ir klausėsi paskaitos apie šiuolaikines skulptūros tendencijas ir pastangas, norint jas eksponuoti. Kadangi festivalis surengtas Australijoje, kuri ypač tausoja gamtą ir jos išteklius, šios skulptūros turėjo būti statomos, nepažeidžiant uolienų reljefo. Jos stovi apie mėnesį, po to parduodamos arba išmontuojamos.

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija