Jubiliejinio festivalio „Žiemos ekranai“ filmai – ir Druskininkų centre AQUA

Jubiliejinis festivalis „Žiemos ekranai“, sausio 23 dieną atidarytas Vilniuje, keliauja į dar vienuolikos Lietuvos miestų kino sales. Šiais metais festivalio filmus bus galima išvysti ir vis daugiau žmonių pritraukiančiuose Druskininkuose – centro AQUA konferencijų salėje. .

Festivalis „Žiemos ekranai“ jau tapo svarbiausiu gero, intelektualaus ir aktualaus kino mėgėjų žiemos renginiu. Jo organizatoriai siekia, kad geras kinas pasiektų ne tik didžiuosius Lietuvos miestus, bet ir mažesnius miestelius. Festivalį jau penkioliktus metus organizuoja Prancūzų insitutas Lietuvoje ir, kaip atidarymo metu kalbėjo Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Clair Lignier-Counathe, kinas yra viena iš prancūzų ambasados Lietuvoje misijų: „Tai – meno rūšis, kuri apjungia visas amžiaus grupes“.

LR Kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko teigimu, festivalis „Žiemos ekranai“ yra nuostabi Prancūzijos dovana Lietuvai: „Festivalio programos temas galima sujungti į vieną bendrą temą – atvirai kintanti dabartis, kurioje yra daug nenuspėjamos kaitos. Kinta daug kas: technologijos, klimatas, žmonių mentalitetas. Kultūra ir kartu šis festivalis gali prisidėti prie to, kad ši kaita vyktų į gerąją pusę, su viltimi“.

Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA marketingo ir pardavimų vadovė Jūratė Vaitkevičiūtė džiaugiasi, kad druskininkiečiai ir miesto svečiai gali pamatyti gerą prancūzų kiną ir mūsų kurorte: „Pirmą kartą festivalio organizatorių akiratyje atsidūrė mūsų miestas. Kol kas tik su keturiais filmais susipažinsime, tačiau viliamės, kad druskininkiečiai pasinaudos šia proga ir įrodys, kad kitais metais mes verti pamatyti ir dar daugiau filmų iš Prancūzijos“.

Sausio 31 d. Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA konferencijų salėje galėsite pamatyti komediją „Laukinis“ („Le Sauvage“).

Karakasas, Venesuela. Po iškilmingų sužadėtuvių vakaro spontaniškoji Nelly bando slapta pabėgti nuo atkaklaus sužadėtinio, ir netikėtai atsiduria Martino viešbučio kambaryje. Garsus kvepalų kūrėjas Martinas, pavargęs nuo Paryžiaus tuštybės, įsikūrė negyvenamoje saloje ir svajoja kuo greičiau į ją sugrįžti. Tačiau pažintis su Nelly tik prasideda, o drauge su ja – komiškos ir pavojingos avantiūros.

Žinomo scenaristo, režisieriumi tapusio 7-ojo dešimtmečio viduryje, Jean‘o-Paul’io Rappeneau’o (1932) filmografijoje – aštuoni vaidybiniai filmai: elegancija ir nepriekaištingu ritmingumu žavinčios komedijos, istoriniai filmai ir literatūros klasikos ekranizacijos. Savitam režisieriaus stiliui būdingas žvalus lengvumas, derantis su ambicingų temų nagrinėjimu, virtuoziškas Holivudo screwball comedy žanro perkėlimas į prancūzų kultūrinį kontekstą. Vienas iš garsiausių Rappeneau’o filmų Cyrano de Bergerac (1990) buvo įvertintas Oskaru ir dešimčia Cezarių, o Gerard’as Depardieu už vaidmenį šiam filme laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą Kanų kino festivalyje

Vasario 1 d. Druskininkuose galėsite pamatyt filmą „Paskutinė Pamoka“ („L›Heure de la Sortie“).

Kai pavaduojantis mokytojas Pierre’as Hoffman’as atvyksta į prestižinį Saint-Joseph’o licėjų, jį pasitinka tylūs ir priešiškai nusiteikę paaugliai. Mokytojo neapleidžia grėsmės nuojauta, ir jis ima sekti paslaptingą itin gabių mokinių grupelę. Pastarieji, įsitikinę, kad artėja visuotinė ekologinė katastrofa, atrodo, jau yra praradę visas šviesios ateities viltis ir rengiasi blogiausiam.

Sébastien’as Marnier subtiliai eksperimentuoja žanrinio kino kodais ir įtaigiai kuria psichologinę įtampą tarp paranojos kamuojamo mokytojo ir apokalipsę pranašaujančių paauglių.

Vasario 7 d. festivalis „Žiemos ekranai“ druskininkiečiams ir miesto svečiams pasiūlys dar vieną komediją pavadinimu „Du sūnūs“ (Deux Fils).

Kai Joseph’as netikėtai nusprendžia tapti rašytoju ir nutraukia gydytojo praktiką, jo sūnūs ne juokais sunerimsta. Vyresnėliui psichiatrijos studentui Joachim’ui širdį gelia eilinis išsiskyrimas su mylimąja. Jaunėlis Ivan’as nepritampa mokykloje, nors yra labai gabus. Drauge jie stengiasi suprasti ir rūpintis vienas kitu, bet nesusipratimai veja vienas kitą.

Aktoriaus Félix’o Moati režisūrinis debiutas jautriai ir su švelniu humoru kuria intymią ir kiek melancholišką šiuolaikinės šeimos kroniką.

Na, o vasario 8 d. centro AQUA konferencijų salėje ir vėl bus laukiami komedijos žanro gerbėjai, bus rodomas filmas „Ožka“ („La Chèvre“).

Verslininko Alexandre’o Bens’o dukra dingsta be žinios Pietų Amerikoje. Kai privatus detektyvas Campana grįžta iš paieškų tuščiomis rankomis, belieka viena išeitis – surasti dukrą siųsti tą, kuriam, kaip ir jai, viskas ypatingai nesiseka. Nelaimėlis François Perrin’as ir racionalusis Campana, visiškos priešingybės, išsiruošia į komiškų situacijų ir absurdiškų atsitiktinumų kupiną detektyvinę kelionę.

Kino režisierius, scenaristas ir dramaturgas Francis Veber’is (1937) pelnytai laikomas prancūzų komedijos žanro meistru: klasika tapusios komedijos Ožka“ (1981), Bėglys“ (1986) ar „Kvailių vakarienė“ (1998) prajuokino milijonines žiūrovų sales ne tik Prancūzijoje. Neginčijamas buddy movie žanro filmų Prancūzijoje virtuozas savo sėkmingos karjeros metu dešimtyje filmų įamžino dviejų išskirtinių personažų – François Pignon’o ir François Perrin’o – komiškus nuotykius.

Nepraleiskite galimybės festivalio „Žiemos ekranai“ filmus pamatyti ir savo mieste!

Parengta pagal festivalio organizatorių ir centro AQUA informaciją