Jaunimo užimtumo centre – filmo „Begalinis koridorius“ peržiūra

Antradienį Jaunimo užimtumo centre surengtoje filmo „Begalinis koridorius“ peržiūroje druskininkiečiai turėjo galimybę ne tik pamatyti garsią, įvairius prestižinius apdovanojimus pelniusią dokumentinę juostą apie Chodžali tragediją, bet ir pabendrauti su vienu iš šio filmo herojų, karo žurnalistu Ričardu Lapaičiu bei režisieriumi, prodiuseriu Aleksandru Broku.

Druskininkiečiai turėjo galimybę ne tik pamatyti garsią, įvairius prestižinius apdovanojimus pelniusią dokumentinę juostą apie Chodžali tragediją, bet ir pabendrauti su vienu iš šio filmo herojų, karo žurnalistu R. Lapaičiu (kairėje)/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Renginyje viešėjo ir garbingi svečiai: Tarptautinio Europos-Azijos spaudos fondo prezidentas Umudas Mirzojevas, Azerbaidžano Respublikos ambasadoriaus padėjėjas Atesh Girkhijev, Lietuvos Seimo narė Aušra Papirtienė, Druskininkų policijos komisariato viršininkas Gintaras Krasnickas, taip pat Lazdijų švietimo centro, Viešosios bibliotekos, Meno mokyklos atstovai. Prieš filmo peržiūrą koncertavo Lazdijų meno mokyklos orkestras „Žingsniai“ (vadovai Irina Gudebskienė ir Deimantas Pavilonis).

Chodžali – miestas, buvęs tuomečio Kalnų Karabacho teritorijoje. „1992 metais naktį iš vasario 25 į 26-ąją žudynės Chodžali nusinešė 613 gyvybių… 106 moterys, 63 vaikai, 70 senelių… 487 žmonės patyrė sunkius sužalojimus, 1275 pateko į nelaisvę, daugiau nei šimtas dingo be žinios, 54 nužudyti ypač žiauriai. Tai vienos nakties skaičiai. Nė vienas iš Chodžali žudikų iki šiol nėra nuteisti… Kai kurie vėliau užėmė aukštus postus, važinėjo oficialių vizitų, rašė knygas, girdamiesi, kaip jie „tai“ padarė. O mes esame čia, nes turime kitokį požiūrį į vaikystę, tėvus, gyvybę, taiką…“, – kalbėjo renginyje karo žurnalistas Ričardas Lapaitis. Žuvusiųjų atminimas pagerbtas tylos minute.

R. Lapaitis – saviraiškos klubo „Lazdijų Menė“ prezidentas, tarptautinio Europos-Azijos spaudos fondo atstovas Lietuvoje, už darbą karštuose taškuose pernai Baku vykusioje mokslinėje konferencijoje apdovanotas aukso ordinu „Auksinė Širdis“. R. Lapaitis Kalnų Karabache karo žurnalistu dirbo trejus, Čečėnijoje – ketverius metus. Jo straipsniai iš karštųjų zonų publikuoti įvairiuose Lietuvos dienraščiuose, žurnaluose.

Daugiau nei ketverius metus kurtas ir 2014-aisiais pasirodęs „Begalinis koridorius“ – penkiolikos šalių kino profesionalų komandas suvienijusi dokumentinė kino juosta apie masines civilių azerbaidžaniečių žudynes per separatistinių Armėnijos pajėgų išpuolį.

Filmo ašis – liudininkų ir kariškių atpasakojami įvykiai. Pagrindiniai herojai – Chodžali kaimo muzikantas, jauna motina, karinės atakos metu pagimdžiusi mergaitę. Anglų kalba „Begalinį koridorių“ įgarsino britų aktorius Džeremis Aironsas (Jeremy Irons).

Filmo režisierius ir prodiuseris A. Brokas susitikime papasakojo, kaip filmo kūrėjus likimas susiejo su R. Lapaičiu: „Man teko studijuoti drauge su azerbaidžaniečių kilmės bendramoksliu, kuris pasakojo, kas nutiko jų šalyje, ir užsiminė, kad devintojo dešimtmečio pradžioje kažkas iš lietuvių žurnalistų rašė apie karą, Azerbaidžaną, Kalnų Karabachą. Išsiaiškinome, kad tai buvo Ričardas, susiradome jį. Esu dėkingas, kad jis leido mums prisiliesti prie savo dienoraščių, pasitikėjo mumis, atvėrė savo išgyvenimų lobynus. Džiaugiuosi, kad sudaryta galimybė filmą šiandien parodyti ir Druskininkuose.“

Tarptautinio Europos-Azijos spaudos fondo prezidentas U. Mirzojevas iš Baku specialiai atvykęs į filmo peržiūrą Druskininkuose, įvardijo, kad filmas byloja apie žiaurumą, kurį patyrė jo Tėvynė, Azerbaidžanas ir tauta, o įvykių liudininkas jis yra ir pats: „Įvykiai labai tiksliai nušviesti filme. Nei šio man svarbaus susitikimo, nei filmo nebūtų, jei ne garbingas Lietuvos sūnus Ričardas Lapaitis“, – kalbėjo U. Mirzojevas, padėkojęs susirinkusiems į renginį druskininkiečiams, filmo kūrėjams bei visiems, padėjusiems organizuoti Druskininkuose jo peržiūrą. Karo žurnalistui R. Lapaičiui ir filmo režisieriui bei prodiuseriui A. Brokui U. Mirzojevas įteikė aukščiausius apdovanojimus „Karabach“. Už prisidėjimą prie objektyvios informacijos apie Kalnų Karabacho konfliktą ir procesus, atkuriant taiką, viešinimo, Druskininkų policijos komisariato viršininkui Gintarui Krasnickui ir Jaunimo užimtumo centro direktorei Aušrai Nedzinskienei įteiktos padėkos.

Parengė Ramunė Žilienė