Jaunieji filmų kūrėjai iš Druskininkų – tarptautinio ir respublikinio konkursų laureatai

Kauno moksleivių techninės kūrybos centras jau VIII-jį kartą organizavo tarptautinį medijų ir fotografijos filmų festivalį-konkursą „Mano kinas 2022“. Renginys kasmet sukviečia per du šimtus filmų kūrėjų. 2022-aisiais savo kūrybą pristatė mokiniai iš Lietuvos, Lenkijos, Estijos bei Čekijos.

Tarp geriausiųjų buvo ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos V. K. Jonyno dailės skyriaus mokytojos Alės Kalėdienės mokiniai Meda Ivoškaitė ir Gvidas Jautakas. Jie puikiai pasirodė ir respublikiniame mokinių filmų festivalyje-konkurse „Įjunk šviesą“. Geriausių filmų autoriai apdovanoti diplomais ir asmeniniais prizais.

Tarp geriausiųjų buvo ir Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos V. K. Jonyno dailės skyriaus mokytojos A. Kalėdienės mokiniai M. Ivoškaitė ir G. Jautakas / M. K. Čiurlionio meno mokyklos archyvo nuotraukos

Šis festivalis-konkursas pakankamai platus žanro prasme. Penkiose kategorijose – vaidybinių, dokumentinių, animacinių, eksperimentinių filmų ir vaizdo klipų – varžėsi po 15-20 kūrinių. Be abejo, konkurso esmė ne tik žanrų ar temų įvairovėje. Dalyviai vertinami ir už techninės išraiškos meistriškumą, vizualinę estetiką, socialinio naratyvo pajautimą.

M. Ivoškaitės animacinis filmas „Medos istorija“ išsiskyrė itin aktualiu siužetu, subtiliu personažo emocijų perteikimu, originalia stilistika, vaizdo ir muzikos derme. Vaikystė ir mielas katinukas – sunku rasti geresnį siužetą, išreiškiantį žmoguje užkoduotą gerumo pradą ir gyvūno teikiamą emocinę naudą žmogui. Kūrėjos darbas pelnė antrą vietą.

G. Jautakas tapo šio konkurso nominantu animacinių filmų kategorijoje ir pelnė specialųjį apdovanojimą „Kūrybiniai ieškojimai“. Jo animacinis filmas „Trapumas“ sukurtas tradicine pieštine animacijos technika, kuri reikalauja nepaprasto talento, darbštumo, puikių techninių ir meninių įgūdžių. Šiame animaciniame filme kalbama apie žmogaus kūrybinį augimą, savęs pažinimą.

Šie kūriniai buvo puikiai įvertinti ir jaunųjų animatorių respublikiniame filmų festivalyje-konkurse „Įjunk šviesą“, kuris taip pat skaičiuoja jau 9-uosius gyvavimo metus. 2022-jų metų konkursas surengtas Šiaulių Dainų progimnazijoje. Šį kartą mūsų nugalėtojai varžėsi su 90 kūrėjų ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, bet ir mažesnių vietovių. Konkurso vertinimo komisija geriausius darbus išrinko iš 46 įvairaus žanro filmų. Laureatai apdovanoti diplomais ir rėmėjų įsteigtais prizais.

Mūsų meno mokyklos mokiniai daug dirba, kad pasiektų tokių puikių rezultatų. Dalyvavimas konkursuose – tai motyvacija ieškoti siekti ir tobulėti.

Linkime Jiems didelės kūrybinės sėkmės tolimesniuose ateities planuose!

M. K. Čiurlionio meno mokyklos informacija