Gubojiečių vasara – Druskininkuose

Daugiau kaip du dešimtmečius kiekvieną vasarą Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ – skėtinė neįgaliųjų asociacija, 28 metus veikianti neįgaliųjų meninės, kūrybinės veiklos srityje, į Druskininkuose organizuojamą muzikinę stovyklą sukviečia nacionalinio „Spalvų muzikos“ orkestro dalyvius.

Kiekvieną vasarą Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ į Druskininkuose organizuojamą muzikinę stovyklą sukviečia nacionalinio „Spalvų muzikos“ orkestro dalyvius/Asmeninio archyvo nuotrauka

Nacionalinio „Spalvų muzikos“ orkestro branduolį sudaro regioninių „Spalvų muzikos“ kolektyvų nariai iš Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos, Alytaus, Joniškio. Dauguma iš jų turi sutrikusio intelekto, kompleksinę ar kitą negalią. Kartu su šiais muzikantais nacionaliniame „Spalvų muzikos“ orkestre dalyvauja muzikos profesionalai. Orkestras dirba pagal pažangią „spalvų muzikos“ ugdymo metodiką, 1995 metais perimtą iš Olandijos. Jos esmė – vietoje įprastų natų naudojami spalvoti ženklai, kurie padeda neįgaliąjam greičiau išmokti groti. Šio orkestro sumanytoja ir projekto vadovė yra draugijos „Guboja“ pirmininkė Viktorija Vitaitė. Orkestrui šiais metais vadovauja du vyriausieji dirigentai – Romualdas Brūzga (Vilnius) ir Natalija Pugačienė (Šiauliai) iš dviejų pagrindinių šiais metais dvidešimt penkerių metų veiklos sukaktį skaičiuojančių orkestro regioninių kolektyvų,– LSKD „Guboja“ „Spalvų orkestro“ ir Šiaulių globos namų padalinio centro „Goda“ „Spalvų muzikos“ orkestro.

Šią vasarą, atsižvelgus į COVID-19 grėsmę, muzikinė stovykla organizuota mažesnėmis grupėmis, dviem pamainomis: pirmoji – liepos 1-5 dienomis, antroji – rugpjūčio 15-19 dienomis. Iš viso šią vasarą muzikinėje stovykloje Druskininkuose dalyvavo daugiau kaip 70 muzikantų ir jų vadovų iš Vilniaus, Šiaulių, Joniškio, Klaipėdos, Kauno, Alytaus, Druskininkų.

Stovyklos programa buvo intensyvi – kasdien surengtos kūrybinės dirbtuvės, kuriose muzikantai repetavo, ruošėsi artėjantiems pasirodymams. Stovyklą vainikavo nuotaikingi koncertai „Vasaros šypsenos“, skirti visuomenei. Pirmame, surengtame liepos 4 d. Druskininkų Pramogų aikštėje, pasirodė neįgaliųjų nacionalinis „Spalvų muzikos“ orkestras (vyr. dirigentė N. Pugačienė), paruošęs atnaujintą muzikinę programą. Koncertavo ir konkurso-festivalio „Perliukai“ laureatai: dainininkai Emilis Korickij, Vaida Butautaitė, Edvinas Monsovskij bei Raigardas Daraganas, puikus džiazo pianistas, šiais metais sėkmingai baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bakalauro studijas. Koncertą vedė klarnetininkas Karolis Pratkus.

Antroji pamaina nuotaikingą koncertą ekspromtu surengė rugpjūčio 18 d. Vilniaus alėjoje. Jame dalyvavo jungtinės vilniečių, alytiškių ir duskininkiečių gubojiečių pajėgos (orkestro vyr. dirigentas R. Brūzga). Koncertavo puikūs muzikantai: trombonininkas Mindaugas Valaitis, dainininkas Emilis Korickij bei Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokyklos mokiniai. Koncertą vedė dainininkė Raimonda Janutėnaitė. Smagu, kad druskininkiečiai ir kurorto svečiai abejuose koncertuose ne tik mielai klausėsi orkestro pasirodymų, bet ir kartu muzikavo.

Laisvalaikiu stovyklos dalyviai grožėjosi Druskininkais, dalyvavo pažintinėje, edukacinėje veikloje, kurią mums padėjo organizuoti draugijos „Guboja“ Druskininkų skyriaus pirmininkė Jūratė Kazakevičiūtė. Smagu, kad muzikinės stovyklos dalyviai galėjo apsilankyti dar viename gubojiečių renginyje – žmonių su negalia kūrybinių darbų parodoje „Vasaros spalvos“, kurioje buvo eksponuojami mūsų bendražygių – draugijos Alytaus „Guboja“ ir Alytaus miesto Socialinių paslaugų centro ugdytinių darbai.

Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ nuoširdžiai dėkoja Druskininkų kultūros centrui ir viešbučiui „Dainava“ už ilgametį bendradarbiavimą ir paramą stovyklos veiklai. Taip pat dėkojame Neįgaliųjų reikalų departamentui prie SADM, Lietuvos kultūros tarybai už skirtą finansavimą.

Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ informacija