Festivalio „Muzika be sienų“ laureatai sužavėjo druskininkiečius ir kurorto svečius

Tarptautinio konkurso festivalio  „Muzika be sienų“ dalyviai – jaunieji atlikėjai – įrodė, kad yra verti garsiausių pasaulio scenų. Nuoširdžiais plojimais ir skambiais „bravo!“ buvo palydėtas ir įspūdingas konkurso laureatų koncertas. Šiuo koncertu ir iškilminga laureatų apdovanojimų ceremonija „Draugystės“ sanatorijos Raudonojoje salėje pirmadienį baigėsi tradicinis tarptautinis konkursas-festivalis „Muzika be sienų“, Druskininkuose vykęs rugpjūčio 14-23 dienomis.

Fest 216

Šiemet konkurso „Muzika be sienų“ laureatams įteikti ir piniginiai prizai. „Grand prix“ laimėtojai: jaunieji pianistai Domas Žeromskas (Lietuva); Jan Bieniasz (Lenkija), Buba Chkhirvadze (Gruzija), Timofej Ivanov (Rusija) ir Alisa Golovko (Rusija). Vardinė mecenato Gedimino Kuprevičiaus premija įteikta duetu grojusiems klarnetininkams – broliams  Stasiui ir Antanui Makštučiams.

Fest 2016 1

Aukšto profesinio, meninio, organizacinio lygio konkursas festivalis šįmet pasižymėjo dar platesne dalyvių geografija: festivalyje dalyvavo 100 dalyvių ne tik iš Baltijos, bet ir įvairių kitų pasaulio šalių: Vokietijos, Skandinavijos, Kazachstano, Gruzijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Ispanijos, Japonijos, Italijos, Korėjos, Kosta Rikos, Kinijos.

Konkurso-festivalio žiuri kasmet pasipildo naujais nariais iš įvairių pasaulio šalių – Švedijos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Ispanijos, Gruzijos, Kazachstano, Austrijos.

Festivalio uždarymo renginyje į susirinkusią auditoriją kreipėsi žymi Švedijos pianistė, prof. Marijana Jakobs, kuri pabrėžė, kad festivalis „Muzika be sienų“ yra labai ryškus kultūros reiškinys, apie kurį būtina žinią skleisti kuo plačiau: „Kai šią savaitę mes, žiuri nariai, festivalio organizatoriai, pedagogai susitikome Druskininkuose, daug kalbėjome apie tuos šešiolika metų, kai organizuojamas festivalis. Pasidžiaugėme, kad festivalis taip išsiplėtė, kad konkurse daugėja talentingų jaunųjų atlikėjų. Ačiū jų pedagogams ir tėveliams, kurie iš įvairių šalių palydi savo vaikus į šią muzikos šventę. Esame dėkingi visiems rėmėjams. Ir, žinoma, ypatingos pagarbos ir padėkos yra verta prof. V. Vitaitė, kuri yra visos šios muzikos šventės įkvėpėja. Kasmet organizuoti tokio lygio konkursą-festivalį, koks yra „Muzika be sienų“, yra didelis iššūkis, tai nelengvas ir daug jėgų, pastangų ir kompetencijos reikalaujantis uždavinys.“

Fest 2016

 

Pasak konkurso-festivalio sumanytojos ir meno vadovės prof. Veronikos Vitaitės, talentingas menininkas turi būti išgirstas, pastebėtas, ir tai ypač aktualu jauniesiems atlikėjams, o konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ jau ne vienam jaunajam talentui suteikė puikų startą į plačiuosius muzikos vandenis. Festivalio uždaryme prof. V. Vitaitė įvardijo, kad daug puikios abipusės žmogiškos ir meninės patirties suteikia bendradarbiavimas su neįgaliais atlikėjais, globojamais Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“: „Tai – puikūs, talentingi žmonės, iš kurių mes visi galime pasimokyti ir festivalio metu mokėmės tikrumo, nuoširdumo, gerumo.“

Fest 2016 2

Ir pastarojo festivalio metu didelis dėmesys skirtas M. K. Čiurlionio kūrybai: skambėjo įvairių atlikėjų interpretacijos, auditorijose vyko jo kūrybos žinovų paskaitos, diskusijos.

Konkurso-festivalio dalyviai koncertavo įvairiose erdvėse: M. K. Čiurlionio meno mokykloje, sanatorijose „Draugystė“, „Belorus“, „Eglė“, „Grand SPA Lietuva“. Viso renginio metu pasiūlyta plati edukacinė programa, organizuota mokslinė-metodinė konferencija, seminarai atlikėjų psichologijos, fiziologijos, interpretacijos klausimais. Festivalio dalyviams buvo sudarytos kuo geriausios sąlygos viešėti Druskininkuose ir dovanoti druskininkiečiams bei kurorto svečiams įsimintiną muzikos šventę. Pirmą kartą mūsų kurorte svečiavęsi muzikantai sakė buvę sužavėti Druskininkų grožio ir patikino sugrįšiantys čionai praleisti savo atostogas su šeimomis.

Fest 2016 3

Už paramą, rengiant konkursą-festivalį „Muzika be sienų“, organizatoriai dėkingi Kultūros ministerijai, Druskininkų savivaldybei, Druskininkų Kultūros ir Švietimo, Turizmo ir verslo informacijos centrams, sanatorijoms „Draugystė“, „Eglė“, „Belorus“, centrui „Dainava“, SPA „Vilnius“, viešbučiui „Regina“, vilai „Upė“, svečių namams „Galia“, R. Pankevičienės įmonei, meno mecenatams ir privatiems asmenims. Taip pat – visuomet svetingai duris atveriančiai Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklai: festivalio dienomis ši mokykla virsta lyg nuo ryto iki vakaro grojančia muzikine dėžute.

 

Parengė Ramunė Žilienė