Druskininkuose išrinkti geriausi Lietuvos pasakotojai

„Slūgelės, vuogelės, aukseliai, saulalės, rūtelės, gėlalės, susrinkot Jūs pas be galo nuoširdzius, vaišyngus, svecyngus, mėgstancius bendrauc dzūkus. O dzūkeliam anot mūs pacių: „svecas in namus – Dzievulis namo“, „kiekvienas svecias – Dzievo dovana. Gyvenam miški, tai jei ne grybai jir ne vuogos – šilų mergos būtų nuogos, jei ne grikiai, jir ne lįšiai – dzūkų bernai būt nuplyšį.“ Šitų posakį sugalvojo ne kokis pašaliecis, norėdamas pasišaipyc, o pacys dzūkai. Taigi papuolėt ty, kur jus supras, kartu pasjuoks, mažu paverks. Ba dzūku tep – viena akelė verkia, kita juokias“, – tokiais žodžiais rugsėjo 21 d. organizuoto Lietuvos pasakotojų konkurso „Žodzis žodzį gena 2019“, skirto Vietovardžių metams paminėti, dalyvius, susirinkusius Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA konferencijų centro salėje, pasveikino renginio vedėja.


Folkloro ansamblio „Stadalėlė“ narė M. Liaukevičienė laimėjo pirmąją vietą pateikėjų kategorijoje/Druskininkų kultūros centro archyvo nuotrauka

Folkloro ansamblio „Stadalėlė“ narė M. Liaukevičienė laimėjo pirmąją vietą pateikėjų kategorijoje/Druskininkų kultūros centro archyvo nuotrauka

Šio konkurso tikslas – gaivinti ir puoselėti etninės kultūros tradiciją – pasakomąją tautosaką, jos žanrų įvairovę, tarmes, išaiškinti, paskatinti ir pagerbti šias tradicijas tęsiančius savitus tautosakos pateikėjus ir atlikėjus, atkreipti dėmesį į sakmes, padavimus, pasakojimus, susijusius su gamtos, kultūros ir istorijos paveldu bei paminėti Vietovardžių metus.

Konkurse dalyvavo įvairių Lietuvos regionų nemokyklinio amžiaus pasakotojai. Dalyviai buvo suskirstyti į tris kategorijas: pateikėjus (vyresnio amžiaus žmones, tradiciją perėmusius natūraliai iš savo šeimos, bendruomenės), asmenis, savarankiškai išmokusius pasakoti šiuolaikinėje kultūros terpėje (iš pateikėjų, leidinių ir pan.) ir folkloro ansamblių narius.

Konkurso metu buvo prisistatoma ir pasakojama tarmiškai. Pasakotojai buvo vertinami pagal pasirinktų kūrinių turinį ir meninę vertę, repertuaro autentiškumą, pasakojimo įtaigumą, natūralumą, išraiškingumą, ryšį su publika, sceninę kultūrą. Komisija, kurią sudarė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja etninės kultūros veikloms Vida Šatkauskienė (komisijos pirmininkė), Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos skyriaus mokslo darbuotoja hum. m. dr. Jūratė Šlekonytė, etnologė Nijolė Marcinkevičienė, Druskininkų „Ryto“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Lina Dudulienė, Etninės kultūros globos tarybos Aukštaitijos regioninės tarybos pirmininkė Zita Mackevičienė, iš 35 dalyvių išrinko konkurso laureatą – „Glauniausią pasakorių‘2019“. Šį titulą laimėjo Ignalinos rajono atstovė Janina Tuskienė. Laureatei buvo įteiktas diplomas ir Druskininkų savivaldybės įsteigta 200 eurų premija. Druskininkų savivaldybei atstovavo pasakotojos folkloro ansamblio „Žemynėlė“ narė Jadvyga Kašelynienė ir folkloro ansamblio „Stadalėlė“ narės Stasė Kvaraciejienė bei Marija Liaukevičienė. Pastaroji laimėjo pirmąją vietą pateikėjų kategorijoje. Antrosios kategorijos laimėtoja – Zita Grudienė iš Šilalės rajono, trečiosios – Zita Kibirkštienė iš Varėnos rajono, Marcinkonių kaimo. Pirmąsias vietas savo kategorijose užėmę pasakotojai buvo apdovanoti diplomais ir 100 eurų premijomis.

Konkurse dalyvavo įvairių Lietuvos regionų pasakotojai/Druskininkų kultūros centro archyvo nuotrauka

Komisija specialiais prizais paskatino ir kitus pasakotojus. Už raiškų, įtaigų pasakojimą padėkos raštą gavo Regina Bliūdžiuvienė (Tauragės rajonas), už pasakojimo natūralumą buvo paskatintas Albinas Juozas Taranauskas (Šakių rajonas), už pasakojimo nuoširdumą padėkota Ramutei Šeikienei (Utenos rajonas), už kalbos raiškumą – Aldonai Krapavickienei (Vilkaviškio rajonas). Jauniausias konkurso dalyvis Dovydas Butkus iš Panevėžio rajono gavo padėką už pasakojimo tradicijos gyvumą. Visi konkurso dalyviai gavo padėkos raštus ir atminimo dovanas.

Konkursą kas dvejus metus rengia Druskininkų kultūros ir Lietuvos liaudies kultūros centrai. Konkursą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė. Renginio rėmėjas – Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA.

Druskininkų kultūros centro informacija