Druskininkų krašto bendruomenės sukūrė įstabią pavasario šventę

Šį savaitgalį Druskininkai kaip reikiant įsupo Velykas, sukūrė nuostabią šventinę atmosferą ir suskambėjo taip išsiilgtais gyvais muzikiniais akordais.

Šventinį rytą, sočiai papusryčiavę, druskininkiečiai traukė į miesto centrą prie atgijusio muzikinio fontano, skambant muzikai, gėrėjosi pašėlusiais jo šokiais. Vakare savo magišku žėrėjimu kerėjo virš fontano iškilusi neregėta gamtos virsmą simbolizuojanti instaliacija. Daugybė blizgančių kamuolių, suspindusių visų spalvų ir atspalvių šviesomis, sukūrė neįtikėtiną velykinio margučio aliuziją, kuri vertė sustoti ir apmirti. Nepaprastas šviesų šokis ir svajinga muzika kvietė įsisūpuoti ir paskęsti pavasario burtuose.

Prie atgijusio muzikinio fontano, skambant muzikai, vakare savo magišku žėrėjimu kerėjo virš fontano iškilusi neregėta gamtos virsmą simbolizuojanti instaliacija/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Dieną puikiai nusiteikę druskininkiečiai vaikščiojo po Gydyklų parką, fotografavosi prie bendruomenių sukurtų velykinių dekoracijų, šeimos smagiai rideno margučius, vaikai patrakėliškai suposi sūpynėse. Akį traukė įvairiaspalviais margučiais išpuošti švytintys medeliai. Šventinę popietę įvairiose kurorto erdvėse gerą nuotaiką sukūrė druskininkiečio saksofonisto Tomo Čiukausko atliekamos romantiškos melodijos, o Ronata ir Rūta Kotryna savo dainomis pakvietė pašėlti ir mojuoti rankomis. Mėgstantys aktyvią veiklą, ieškojo nuotykių orientacinėse varžybose „Išjudink Velykas“ ar kartu su gidais leidosi Druskininkų istorijos vingiais. Beje, orientacinių varžybų kelias buvo nužymėtas Druskininkų miesto muziejaus sukurtais spalvingais margučiais.

„Facebook“ paskyroje „Druskininkai – sveikatos šaltinių kurortas“ paskelbtame gražiausios velykinės dekoracijos konkurse „Papuoštas gamtos“ daugiausia balsų sulaukė Jolantos Vaitkevičienės darbas. Taip pat specialiu papildomu prizu buvo įvertinta gamtos įkvėpta Jovitos Šidlauskienės sukurta kompozicija.

Viečiūnai paprastai Velykoms ruošdavosi tik simboliškai, daugiau dėmesio skirdami Vaikų Velykėlėms, rengiamoms sekmadienį po Šv. Velykų, kurių pagrindiniai žiūrovai ir dalyviai paprastai būdavo vaikai.

„Tikriausiai tas karantinas, ilgokai mus palikęs be tiesioginės kultūrinės veiklos, įkvėpė fantazuoti ir kurti, – šypsojosi Viečiūnų laisvalaikio salės vadovė Jolita Miliauskienė. – Tiesą sakant, net rankos niežtėjo, kai ėmėmės įgyvendinti idėjas, nors iš pradžių atrodė, kad ir laiko jau per mažai, ir įgyvendinti bus nelengva.“

Velykinį savaitgalį Druskininkai ir seniūnijos sukūrė nuostabią šventinę atmosferą/Roberto Kisieliaus, Mariaus Dovidausko, Ramunės Tarandės ir seniūnijų archyvo nuotraukos

Tad šįmet kūrybinės fantazijos užvaldė viečiūniškius ir jie mostelėjo iš peties: sukūrė linksmą ir žaismingą Velykų parką, po kurį lakstė ir dūko išdykę velykiniai zuikiai. O pagrindine parko dekoracija tapo velykiniais margučiais išdabinta didžiulė liepa, kurios puošybai prireikė išpūsti ir numarginti net 760 kiaušinių. Laisvalaikio salės darbuotojoms marginti kiaušinius entuziastingai padėjo Viečiūnų bendruomenė, neįkainojama buvo Vaikų dienos centro vaikų ir Viečiūnų progimnazijos mokinių, kibusių į darbus kartu su mokytojomis Aušra ir Aurelija, pagalba. Beje, įmonė „Oeticer“ ant medžio pakabino savo sukurtus metalinius margučius!

„Sulaukėme daugybės gražių atsiliepimų ir įvertinimų, tad tikimės, kad Velykinio medžio puošimas taps Viečiūnų bendruomenės tradicija, tik kitąmet puošime dar didesnį medį“, – įspūdžiais dalijosi J. Miliauskienė.

Velykų parko dekoracijomis rūpinosi Viečiūnų seniūnija: pagamino žaidimams margučių ridenimo lovelius, smagų ridenimui skirtą labirintą, kuriuos šventiškai padekoravo Viečiūnų bendruomenės narė, tautodailininkė Daiva Stoncelienė, pastatė velykines sūpynes. Parko puošmenomis tapo ir du didžiuliai spalvingi margučiai, kuriuos ištapė Laisvalaikio salės meno vadovė Indrė Čaplikienė.

Ne ką mažiau kūrybingi pasirodė ir leipalingiečiai. Jie aktyviai atsiliepė į Leipalingio laisvalaikio salės iniciatyvą ir ėmėsi išradingai dekoruoti didžiulius velykinius margučius, nuspalvinusius pagrindinę miestelio aikštę. Šešiolikos margučių ekspozicija nustebino talentingais darbais: kiaušiniai išmarginti skirtingomis technikomis, kiekvienas pasakoja atskirą istoriją, užfiksuotą akimirką ar tiesiog artėjančio pavasario laukimo emociją. Vieni margučiai apsiūti, kiti apklijuoti linu, tekstile, popieriumi, ištapyti ar su floristikos elementais. Juose buvo galima surasti įvairiausių motyvų ar senovinių marginimo raštų, vasaros šauklių – drugelių, kiaušinio sieną dažantį dažytoją, miestelį, kiškelį, net keturis metų laikus.

„Į mūsų kvietimą noriai atsiliepė miestelio gyventojai, organizacijos, margučius margino ir mūsų darbuotojai su vaikais, ir miestelio jaunimas, ir vaikų darželis „Liepaitė“, taip pat Vaikų dienos centras, Leipalingio progimnazijos folkloro būrelio „Gurinukai“ nariai, Sauliaus ir Evelinos Valentukonių, Tomo ir Rasos Valentukonių, Miglės ir Vytenio Pluščauskų, Viktorijos ir Gedimino Mažeikų, Dainiaus ir Astos Dailydų šeimos, Marytė Misevičienė, Algima Pilvelienė, Žaneta Krivonienė, Žygimantė Miškinytė, Irma Maižešiūtė su dukra,“ – vardijo Leipalingio laisvalaikio salės vadovė Rimantė Černiauskaitė-Kėrienė.

Anot jos, visi sukurti margučiai yra tokie skirtingi, spalvingi, puošiantys aikštę prie bažnyčios ir traukiantys praeivio akį, kad nuspręsta ne išrinkti gražiausią, o simboliškai apdovanoti visus margintojus.

Druskininkai-sveikatos šaltinių kurortas“ paskelbtame gražiausios velykinės dekoracijos konkurse „Papuoštas gamtos“ daugiausiai balsų sulaukė J. Vaitkevičienės darbas, specialiu papildomu prizu įvertinta gamtos įkvėpta J. Šidlauskienės sukurta kompozicija/Organizatorių nuotrauka

Ramunė Tarandė