Druskininkų bendruomenę spalvingai ir nuoširdžiai šventei subūrė Vietos savivaldos diena

Praėjusį šeštadienį Druskininkai dar kartą įrodė, kad mūsų kurorte puikiai veikia savivalda ir yra labai stiprus vietos valdžios bei bendruomenės ryšys.

Į Pramogų aikštėje surengtą Vietos savivaldos dienai skirtą šventę šilčiausią spalio dieną susirinko šimtai savivaldybės darbuotojų, savivaldybės įstaigų atstovai, kurorto bendruomenė.

Gausiai susirinkusius šventės dalyvius pasveikino Druskininkų savivaldybės vadovai / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Nuo 2007 metų Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Šią dieną galime laikyti savivaldybių tarnautojų profesine švente. Ši diena įprasmina ir suvienija įvairias įstaigas, suteikia joms galimybę pristatyti savo veiklas, patirtis, suburia į vieną būrį miestelėnus ir bei kurorto svečius.

Renginio vedėjas sveikinimo žodžiui į sceną pakvietė Druskininkų savivaldybės vadovus, svečius.

Pasveikino savivaldybės vadovai

Meras Ričardas Malinauskas pasidžiaugė, kad druskininkiečiai ir kurorto svečiai kasmet aktyviai renkasi į mūsų visų šventę: „Mes Druskininkus kuriame visi kartu – pagal savo galimybes, užimamas pareigas. Kuriame tam, kad mums, mūsų šeimos nariams, mūsų bendruomenei čia būtų gera gyventi.“

Kaip sakė LR Seimo narys Zenonas Streikus, nuo savivaldos priklauso, kiek mūsų mieste bus šypsenų, kiek sveikesni žmonės grįš į namus, kiek laimingai čia gyvensime.

Mero pavaduotojas Linas Urmanavičius pasidžiaugė tradicija gausiai susirinkti į savivaldos dienos šventes. „Dalyvaukite visose veiklose, bendraukite ir puikiai praleiskite laiką“, – sakė L. Urmanavičius.

Vicemeras Simonas Kazakevičius pasveikino kolegas ir Druskininkų bendruomenę su Vietos savivaldos diena ir pasidžiaugė stipria kurorto savivalda: „Stipri savivaldybė ta, kurioje kiekvienas gyventojas jaučiasi galintis prisidėti prie sprendimų priėmimų, gali betarpiškai bendrauti su vietos valdžia, kai vietos valdžia sugeba išgirsti, įsiklausyti ir priimti bendruomenei reikalingus ir teisingus sprendimus.“

Savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė padėkojo administracijos darbuotojams už gebėjimą atjausti ir padėti, o miestelėnams – už meilę miestui ir aktyvų dalyvavimą šventėse.

Direktoriaus pavaduotoja Diana Brown sakė, jog pačios gražiausios šventės yra tos, kurios kviečia švęsti draugystę ir bendrystę: „Mes turime kuo didžiuotis, turime ką švęsti, Druskininkai yra vieningos ir gražios bendruomenės pavyzdys!“

Meras R. Malinauskas Pramogų aikštės scenoje, pasinaudodamas vizualinėmis priemonėmis, šventės dalyviams pristatė nuveiktus darbus ir supažindino su ateities planais.

Pristatė savo veiklas

Šventės dalyviai buvo pakviesti susipažinti su Pramogų aikštėje įsikūrusiu savivaldybės ir įstaigų miesteliu, kuriame kiekviena iš įstaigų išradingai save pristatė, vaišino skanėstais, ragino dalyvauti edukacijose.

Leipalingio seniūnija pakvietė paragauti gardžių patiekalų, dalyvauti atrakcijose, Jaunimo užimtumo centras – išbandyti keletą stalo žaidimų, o Druskininkų miesto muziejus pasiūlė įsiamžinti prie foto sienelės su vilos „Linksma“ vaizdu.

Viečiūnų seniūnijos kiemelyje buvo galima susipažinti su senoviniais buities daiktais, paieškoti jų atitikmenų dabarties daiktų pasaulyje.

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro palapinėje buvo galima pasiskiepyti nuo COVID, erkinio encefalito, gripo, taip pat daugiau sužinoti apie penkias nemokamas prevencines sveikatos programas.

Šalia įsikūrusioje Druskininkų ligoninės palapinėje šventės svečiai ir dalyviai galėjo pasimokyti pirmosios pagalbos – ligonio gaivinimo paslapčių. Renginio metu pristatytas naujas inovatyvus tyrimas kūno sudėties analizatoriumi. Svečiai turėjo galimybę išbandyti ir sužinoti savo kūno sudėtį – svorį, kūno masės indeksą, kūno riebalų, raumenų ir kūno skysčių masę, rekomenduojamą paros kalorijų kiekį, biologinį amžių, kuomet, įvertinus kūno sudėtį, padaroma išvada, kokio amžiaus yra tiriamojo kūnas. Taip pat vyko ergoterapiniai užsiėmimai. Lankytojai galėjo išbandyti savo rankų jėgą, naudodamiesi dinamometru. Renginio svečiams suteikta informacija apie Druskininkų ligoninėje atliekamus kraujo tyrimus. Pristatytos naujausios ir populiariausias kraujo tyrimų programos: Rudens ištyrimo programa, Vyro, Moters, Vaiko ištyrimo programa, erkių pernešamų ligų tyrimai.

Druskininkų savivaldybės socialinių paslaugų centras pakvietė televizoriaus ekrane susipažinti su centro veikla, pripūsti balionus savo vaikams, pasigaminti „skanuką“.

Didelio lankytojų dėmesio sulaukė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro pristatyta Tvarumo laboratorija. Čia buvo galima sužinoti, kaip gyventi be atliekų, paragauti iš vietinių produktų pagaminto dzūkiško troškinio. O tie, kas dalyvavo loterijoje, galėjo laimėti unikalų prizą – derlingo komposto, pagaminto iš atskirai surinktų maisto atliekų, vazonėlyje pasisodinti tos pačios rūšies narcizų, kurie pavasarį pražysta Druskininkuose, svogūnėlį. Dar buvo galima dalyvauti „Išminties loterijoje“ ir už teisingą atsakymą apie rūšiavimą laimėti prizą. Šventės dalyviams, sėkmingai išlaikiusiems „egzaminą“ prie rūšiavimo lentos, buvo dovanojami daugkartiniai maišeliai sveriamiems maisto produktams. Tokius maišelius iš užuolaidų atraižų, kurie yra puiki alternatyva plastiko maišeliams, siuva ARATC pakartotinio naudojimo centro „TikoTiks“ darbuotojai.

Meras vaišino sriuba

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnai pristatė tarnyboje naudojamas specialiąsias technines priemones, tarnybinį transportą, ginklus, o tarnybos kinologai supažindino su tarnybiniais šunimis.

Didelio šventės dalyvių dėmesio sulaukė Druskininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atsivežta gaisrų gesinimo ir gelbėjimo įranga, o drąsiausieji galėjo su specialiu bokšteliu pakilti į keliolikos metrų aukštį ir stebėti šventę iš viršaus.

Žinoma, didžiausia eilė išsirikiavo prie centrinės palapinės, kurioje meras R.Malinauskas virė savo firminę sriubą ir paskui ją dalijo visiems norintiesiems.

Šventės svečiams buvo pristatyta nuotaikinga ir spalvinga meninė programa – koncertavo išskirtinai tik Druskininkų savivaldybės meno saviveiklos kolektyvai.

Visi norintieji galėjo paaukoti pinigų poeto Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui Druskininkuose – palapinėse buvo pastatytos skaidrios aukų dėžutės, į kurias dosniai krito druskininkiečių ir kurorto svečių aukos.

Šeštadienį Druskininkuose buvo šilta ir jauku, ne tik nuo miesto bendruomenės gražaus bendravimo Vietos savivaldos dienos šventėje, bet ir nuo gamtos stebuklo – šeštadienis Druskininkuose buvo šilčiausia spalio diena Lietuvoje – beveik 23 laipsniai šilumos.

Parengė Laimutis Genys