Bibliotekoje – Dalios Gaidytės-Dulkienės kūrybos darbų parodos pristatymas

Praėjusį penktadienį Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryta menininkės Dalios Gaidytės-Dulkienės skaitmeninės grafikos fotodrobėje ir gobelenų paroda. Parodoje eksponuojama per 30 darbų.

Parodos autorė – D. Gaidytė-Dulkienė/Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Didžioji jų dalis priklauso naujai grafikos meno rūšiai, atsiradusiai palyginti neseniai – prieš kelis dešimtmečius. Ši technika vadinama įvairiai: skaitmeninis menas (angl. digital art), fraktalinė arba skaitmeninė grafika. Darbai yra atspausti ant drobės, vandeniui ir UV atspariais dažais, užtraukti ant porėmio.

Kita parodos darbų dalis – gobelenai. Jų audimas – sunkus darbas: mazgelių rišimas, siūlų dėliojimas, dažymas. Tai užima daug laiko ir reikalauja didelės kantrybės.

Menininkė D. Gaidytė-Dulkienė per parodos atidarymą sulaukė nuoširdžių sveikinimų iš artimiausių žmonių/Alvyros Grėbliūnienės nuotrauka

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė, pasveikinusi susirinkusiuosius, papasakojo apie Dalios kūrybinį kelią. Pirmoji jos personalinė paroda eksponuota 1992 m. Vilniaus „Arkos“ galerijoje. Autorė yra surengusi per 10 personalinių parodų, dalyvavo respublikinėse parodose Vilniuje, Alytuje, Šiauliuose, Druskininkuose. Geriausi jos darbai eksponuoti bendrose parodose Italijoje, Šveicarijoje. 2003 m. menininkė pradėjo domėtis kompiuterine grafika. 2004 m. dalyvavo parodoje „Linksmasis virusas“ ir gavo apdovanojimą, o 2005-2006 metais laimėjo 1-ąją vietą. Dalia yra sukūrusi ir savo interneto svetainę.

„Tikiu, kad kiekvienas žmogus gali pasimokyti iš tavęs, Dalyte, stiprybės, tvirtumo, gebėjimo priimti likimo mestus nelengvus iššūkius. Linkiu tau niekada neprarasti optimizmo bei stiprybės“, – Daliai linkėjo bibliotekos direktorė.

Parodos autorę pasveikino Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Grigorienė, kuri pasidžiaugė ilgamete pažintimi su Dalia, jos noru tobulėti, ieškoti ir atrasti vis naujus kūrybos lobius. Dalios kūrybai gražių žodžių negailėjo menotyrininkas, Druskininkų garbės pilietis, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Adelbertas Nedzelskis: „Dalytė nedrąsiai pradėjo pažintį su kompiuteriu, ieškojo ir atrado jo teikiamas galimybes. Parodoje eksponuojami darbai yra jos didelis žingsnis į priekį. Kiekvienas paveikslas nepaprastas, apie kiekvieną galima kalbėti atskirai. Kompozicijos įvaldymas, spalvos jausmas leidžia pamatyti labai daug.“

Dalios dailės mokytoja Elma Šturmaitė pasidžiaugė savo mokinės darbais, linkėjo jai būti savimi ir toliau dalintis su kitais tuo, ką ji geba sukurti. Daug gražių žodžių parodos autorei Daliai išsakė ir į parodą susirinkę svečiai, kurie palinkėjo sveikatos, stiprybės ir naujų parodų.

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija