Druskininkų savivaldybės atstovai gerosios patirties sėmėsi Dubrovnike

Balandžio 12 d. Kroatijos mieste Dubrovnike organizuotas tarptautinio URBACT programos projekto „Turizmui draugiški miestai“ susitikimas, kuriame dalyvavo ir Druskininkų savivaldybės atstovai. Pažintinio vizito metu Dubrovnikas pasidalijo savo darnaus turizmo iššūkiais, jų sprendimo būdais bei pamokomis, išmoktomis įgyvendinant projekto eksperimentą – mažos apimties veiksmą. Jo esmė – leisti vietos gyventojams išbandyti ir įvertinti plaukimą laivu, kaip alternatyvą automobiliui, siekiant sumažinti spūstis pagrindinėje Dubrovniko gatvėje. Taip pat Dubrovnikas pasidalijo ir Druskininkams ypač įdomia patirtimi, kaip suskaičiuoti ir subalansuoti turistų srautus.

Dubrovniko atstovai pasidalijo Druskininkams ypač įdomia patirtimi, kaip suskaičiuoti ir subalansuoti turistų srautus / Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

Dubrovniko senamiestis dar 1979 m. buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, tačiau dėl didžiulio kruiziniais laivais į senamiestį plūstančio ir paveldą niokojančių turistų skaičiaus miestui iškilo pašalinimo iš šio sąrašo grėsmė. Miesto valdžia ėmėsi spręsti problemą, mažindama priimamų kruizinių laivų skaičių, įdiegdama judumo kontrolės mieste sistemą (pėsčiuosius nukreipiantys atitvarai, skaitmeninė automobilių parkavimo vietų stebėsenos sistema, išankstinė parkavimo vietų rezervacija, zonų vietos gyventojams ir turistams ženklinimas). Taip pat pradėti naudoti išmanaus miesto įrankiai (angl. Smart city tools), tokie, kaip stebėjimo kameros, kurios, pasitelkiant nuasmenintus duomenis, fiksuoja momentinius turistų srautus šešiose pasirinktose senamiesčio vietose. Tokia stebėsena leidžia miesto administracijai padaryti išvadas ir planuoti veiklas iš anksto, priimti veiksmingus sprendimus dėl srautų valdymo atitinkamose zonose.

Inovatyvūs būdai ir sistemos, leidžiančios skaičiuoti turistus, – ypač aktualūs Druskininkams. Šiuo metu kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra ieškoma būdų, kaip tiksliai apskaičiuoti vienadienius (nepasiliekančius nakvoti) turistus Druskininkų mieste. Siekiant išsiaiškinti, kokios sistemos ir technologijos būtų tinkamiausios ir efektyviausios mūsų mieste, labai reikšminga kitų Europos miestų patirtis, galimybė išgirsti apie skirtingų sistemų galimybes, privalumus bei trūkumus.

Druskininkų savivaldybė projekte dalyvauja kartu su kitais 8 miestais: Genuja (Italija), Kaseresu (Ispanija), Venecija (Italija), Dan Lerė-Ratdaunu (Airija), Krokuva (Lenkija), Braga (Portugalija), Rovaniemiu (Suomija) ir Dubrovniku (Kroatija).