Požymiai, kad organizmui trūksta skaidulų

Savo sveikata dažnai susirūpiname tik tada, kai kūnas pradeda siųsti neigiamus signalus. Netikėtai sumažėjęs energijos lygis, pasunkėjęs virškinimo procesas ar suprastėjusi odos būklė gali signalizuoti apie maistinių skaidulų trūkumą.

Mitybos specialistė Ž. Dumbraitė: „Ilgai negaunant pakankamo skaidulų kiekio, gali išsivystyti ir rimtesni žarnyno sutrikimai, pradėti trūkti energijos, nusilpti imunitetas ar suprastėti odos būklė“/Asmeninio archyvo nuotrauka

Skaidulos – tai augaliniuose produktuose randami gerieji angliavandeniai, kurie dar įvardijami kaip organizmo šluota ir maitintoja. Deja, skaidulų nauda visuomenėje nėra plačiai žinoma. Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad tik kiek daugiau nei trečdalis respondentų (37 proc.) žino, kad skaidulos sumažina riziką susirgti širdies ligomis, storosios žarnos vėžiu, o tik beveik ketvirtadalis (23 proc.) sutinka, kad jos gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Ilgalaikis skaidulų trūkumas žalingas organizmui – gali nusilpti imunitetas

„Dažnai skaidulų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais pojūčiais žarnyne – užkietėjusiais viduriais, arba atvirkščiai – gali kauptis dujos, pūsti pilvą. Taip pat gali pasunkėti virškinimo procesas, sutrikti maisto medžiagų įsisavinimas, imti trūkti tam tikrų vitaminų“, – sako mitybos specialistė Živilė Dumbraitė. Jos teigimu, ilgai negaunant pakankamo skaidulų kiekio, gali išsivystyti ir rimtesni žarnyno sutrikimai, pradėti trūkti energijos, nusilpti imunitetas ar suprastėti odos būklė. Šie požymiai gali pasireikšti po kurio laiko.

Kokius maisto produktus pasirinkti

Daržovės, vaisiai ir grūdinės kultūros – vieni iš pagrindinių skaidulų šaltinių. Specialistė pataria per dieną suvartoti bent 400–500 g daržovių ir vaisių, taip pat į kasdienę mitybą įtraukti 2–3 šaukštus kruopų, kelias kokybiškos duonos riekeles.

Nors iš pirmo žvilgsnio duona – lietuvių mėgstamas produktas, tačiau šalies gyventojų apklausa atskleidė, kad net 43 proc. gyventojų nežino arba nesutinka, kad duona gali būti natūralus skaidulų šaltinis.

Duona be reikalo nuvertinama

Norint lengviau gauti reikiamą skaidulų kiekį, bendrovės „Vilniaus duona“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė pirkėjui pataria atkreipti dėmesį į skaidulinių medžiagų eilutę.

„Jei nurodyta, kad 100 g duonos yra ne mažiau nei 3 g skaidulinių medžiagų, tik tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu. Idealu, jei 100 g duonos yra 6 g skaidulinių medžiagų, nes toks produktas laikomas turinčiu daug skaidulinių medžiagų“, – teigė S. Šoblinskienė.

Kiekybinę reprezentatyvią apklausą tiesioginės apklausos būdu („Omnibus“) UAB „Vilniaus duona“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“. Tyrimo imtis – 1 000 respondentų, kurių amžius – 18–74 metai. Tyrimas atliktas 2021 m. vasario 2–10 d.

Užsakymo Nr. MDR-301-01