Prasideda projektas „Kultūros maršrutai be sienų“

Balandžio 9 d. Punske organizuotas Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo Interreg V-A Lietuva-Lenkija bendradarbiavimo programos projekto Nr. LT-PL-2S-168 „Kultūros maršrutai be sienų“ pirmasis renginys – Kontaktų forumas. Tai – pažintinis renginys, kuriame dalyvavo ne tik projekto partneriai, bet ir Lietuvos bei Lenkijos pusės įmonės ir privatūs asmenys, kurių veikla susijusi su kulinariniu ir kultūriniu paveldu. Renginio organizatorius – Punsko valsčius.

Renginio dalyvius pasveikino Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas, kuris akcentavo ypatingą žmogaus vaidmenį kūrybinėje veikloje. Sveikinimo žodžius tarė ir asociacijos „Palenkės skoniai“ direktorių tarybos pirmininkas Mariusz Cyłwik.

Projekto pagrindinis tikslas yra sukurti maršrutą, kuriame dalyvautų įmonės bei privatūs asmenys, puoselėjantys kultūrinį ir kulinarinį paveldą. Šio projekto generatoriai Lenkijos pusėje yra Palenkės žemės ūkio konsultavimo centras Šepietove, asociacija „Palenkės skoniai“ bei Punsko valsčius. Pirmieji du aktyviai veikia kulinarinio paveldo srityje. Asociacija „Palenkės skoniai“ jau yra sukūrę kulinarinį maršrutą, kurio pagrindas yra įvairių tautų (romų, žydų, lietuvių, totorių ir kitų), gyvenančių Palenkės regione, patiekalai. M. Cyłwik pranešimas atskleidė, kad šis projektas yra jau veikiančio kulinarinio maršruto tąsa, jis – unikalus, neturi analogų ne tik Lietuvos-Lenkijos pasienio teritorijoje, bet ir Europoje.

Palenkės žemės ūkio konsultavimo centro Šepietove atstovė projektui Joanna Czarkowska pristatė centro veiklą kulinarinio paveldo srityje. Šis centras jau ne vienerius metus organizuoja Lenkijos Respublikoje labai populiarų kulinarinio paveldo patiekalų konkursą. Lietuvai atstovavo Alytaus, Druskininkų ir Lazdijų vietos veiklų grupių vadovai bei nariai. Alytaus rajone puoselėjamą kulinarinį paveldą pristatė rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Vida Vrubliauskienė. Forumo dalyvių ir projekto partnerių dėmesį patraukė turistinio pobūdžio informacinis leidinys „Malonumai judant“, kuriame sutelkta informacija apie Alytaus ir Birštono savivaldybių kultūrinius objektus, kulinarinį paveldą ir jų puoselėtojus. Lazdijų rajono Dzūkijos vietos veiklos grupės pirmininkė Edita Gudišauskienė pristatė Lazdijų rajono kulinarinio paveldo puoselėtojus, turinčius tautinio paveldo puoselėtojų pažymėjimus, bei turistinius maršrutus. Turtingą Druskininkų vietos veiklos grupės veiklą ir gausų kultūrinio bei kulinarinio paveldo puoselėtojų būrį pristatė projekto koordinatorė Laima Žukauskaitė.

Dažnas patiekalas neapsieina be žiupsnelio druskos, kuri yra neatsiejama Druskininkų istorijos dalis. Ją renginio dalyviams ir svečiams pristatė druskininkiečiai Aušra ir Tauras Česnulevičiai. Renginyje taip pat dalyvavo Nacionalinio paramos žemės ūkio centro regiono filialo Balstogėje direktorė Jadwiga Zabielska. Ji ir jos komanda pristatė centro veiklas Balstogėje bei kvietė mūsų kulinarinio paveldo gamintojus ir ūkininkus dalyvauti jų rengiamose mugėse bei festivaliuose.

Balandžio 26 d. 10 val. Leipalingio laisvalaikio salėje (Alėjos g. 3, Leipalingio mstl., Druskininkų sav.) organizuojamas antrasis projekto renginys – seminaras „Ekologinė žemdirbystė-tautinės virtuvės pamatas“. Pranešimus skaitys Lenkijos bei Lietuvos ekologine žemdirbyste užsiimantys ūkininkai bei įmonių atstovai. Renginys atviras, tad apsilankyti kviečiame visus, puoselėjančius ir besidominčius ekologine žemdirbyste.

Kontaktų forumo dalyviai/Lijanos Kubilienės nuotrauka