Į muzikos šventę kviečia konkursas-festivalis „Muzika be sienų“

Rugpjūčio 14-23 dienomis Druskininkų miesto gyventojus ir svečius jau devynioliktą kartą sukvies vasaros muzikos akademija-tarptautinis konkursas-festivalis „Muzika be sienų“. Išskirtinis renginys sujungs konkursus, koncertus ir plačią edukacinę programą.

Rengiami trys konkursai: solistų -pianistų, styginių, pučiamųjų, klavesinistų, liaudies instrumentų, vokalistų, kamerinių ansamblių ir pianistų bei klavesinistų-solistų su kameriniu orkestru. Kasmet renginio populiarumas auga, plečiasi geografija. Šiais metais norą dalyvauti pareiškė beveik 100 dalyvių iš Baltijos šalių, Skandinavijos, Kazachstano, Gruzijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Ispanijos. Pirmą kartą atvyks muzikantai ir iš Pietų Korėjos, Austrijos, Didžiosios Britanijos, Moldovos. Konkurso dalyviams talkins kamerinis orkestras, vadovaujamas Tado Šileikos. Kaip niekada gausus būrys pareiškė norą varžytis dėl teisės pagroti su kameriniu orkestru.

Nuolatinis rėmėjas „Yamaha“ dalyviams suteiks galimybę skambinti aukščiausio lygio „Yamaha“ fortepijonu, kurio atvežimą remia UAB „Druskininkų vandenys“.

Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje jau keli metai yra puikus olandų gamybos klavesinas, atvyks ir klavesinistų iš įvairių pasaulio šalių. Jie skambins ir kaip solistai, ir pasirodys su kameriniu orkestru. Varžysis patys įvairiausi kameriniai ansambliai. Šių metų naujiena – scenoje skambės ir marimba.

Renginio metu druskininkiečiams bei svečiams bus pasiūlyta įdomių renginių. Konkursas-festivalis „Muzika be sienų“ visuomet skyrė didelį dėmesį didžiojo mūsų tautos genijaus M. K. Čiurlionio kūrybos sklaidai. Vyks prof. Vytauto Landsbergio seminaras bei meistriškumo pamokos, tradiciniai projektai „M. K. Čiurlionis, jo amžininkų kūryba ir epocha“, kuriame M. K. Čiurlionio ir amžininkų kūrinius atliks garsūs atlikėjai iš Lietuvos, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos, Kazachstano, Rusijos, Ispanijos. Kartu su Lietuvos Kompozitorių sąjunga rengiamame projekte „Vainikas Čiurlioniui“ klausytojai turės galimybės ne tik susipažinti su naujausiais lietuvių kompozitorių  sukurtais opusais, bet ir išgirsti retai Lietuvoje atliekamus kūrinius iš kaimyninių šalių, kuriuos atliks žiuri nariai, ankstesnių konkursų laureatai. Daug metų šį koncertą pristatydavo bei jo metu savo darbus eksponuodavo šviesaus atminimo žymus druskininkietis dailininkas Alfonsas Šuliauskas. Šiemet jo darbus pristatys p. M. Šuliauskienė.

Gražų A. Šuliausko darbą pratęs dailininkas Saulius Rudzikas – jis pieš konkurso dalyvių bei žiuri narių portretus.

Druskininkai ir vėl prisipildys muzikos – druskininkiečiai ir miesto svečiai turės galimybę džiaugtis prof. V. Vitaitės inicijuoto tarptautinio konkurso-festivalis „Muzika be sienų“ renginiais/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotrauka

Druskininkiečiams bei svečiams bus pasiūlyta įdomi koncertinė programa. Atidarymo metu ką tik suremontuotoje muzikos mokykloje rugpjūčio 15 d. 15 val. pasirodys žymus klavesinistas Alexander Thomas.

Rugpjūčio 19 d. „Draugystės sanatorijoje“ du žymūs Lietuvos menininkai – saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir pianistė Aleksandra Žvirblytė – pristatys naują projektą „Muzikinės provokacijos“.

Visiems pažįstamos F. Chopin, A. Skriabin, M. K. Čiurlionio, J. S. Bach ir kitų autorių kompozicijos persipins su spontaniškai gimstančiomis improvizacijomis.

Jau keleri metai kasmet rengiamas kurios nors konkurse dalyvaujančios šalies muzikinis pristatymas, taigi rugpjūčio 21 d. „Draugystės sanatorijoje“ bus galima mėgautis ispaniškomis melodijomis ir ritmais.

Konkurso-festivalio dalyviai iš Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Ispanijos, Gruzijos, Ukrainos, Rusijos, Skandinavijos ir kitų šalių koncertuos Druskininkų sanatorijose bei muziejuose.

Tęsiamas bendradarbiavimas su Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“: žymūs profesoriai iš Lietuvos ir užsienio dirbs su neįgaliais muzikais, konkurso-festivalio dalyviai drauge su jais surengs koncertą miesto aikštėje. Šiame koncerte bus taip pat atliktas koncertas fortepijonui ir kameriniam orkestrui „Madrigalas Svetlanai“, kurį „Muzika be sienų“ dešimties metų jubiliejaus proga sukūrė kompozitorius, pianistas, ankstesnių konkursų „Muzika be sienų“ dalyvis bei nugalėtojas iš Rusijos Viktor Platonov.

Muzikos mokyklos patalpose vyks ne tik konkursas, bet ir plati edukacinė programa: mokslinė-metodinė konferencija, seminarai atlikėjų psichologijos, fiziologijos, interpretacijos klausimais. Žymiausi profesoriai iš Lietuvos, Vokietijos, Švedijos, Danijos, Gruzijos, Lenkijos, Rusijos, dalinsis su jaunaisiais pianistais atlikėjų meno paslaptimis atvirose pamokose, seminaruose. Žinomas muzikologas Viktoras Januškevičius ves videotekas, bus demonstruojami įrašai bei vyks diskusijos labai įdomiomis temomis.

Rugpjūčio 22 d. visi bus laukiami sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje paklausyti nuotaikingo uždarymo koncerto ir sužinoti, kas tapo konkurso nugalėtojais ir laimėjo puikius koncertinius prizus – pasirodymus su orkestru ir koncertus įvairiose pasaulio šalyse.

Kviečiame visus Druskininkų miesto gyventojus, svečius gausiai lankytis konkurso-festivalio „Muzika be sienų“ renginiuose.

Konkursas-festivalio programa:

Rugpjūčio 15 d. 15 val. – tarptautinio konkurso-festivalio atidarymas (M. K. Čiurlionio meno mokykla, Vytauto g. 23): Aleksander Thomas (klavesinas, Rusija) atliks F. Couperin, J. P. Rameau, M. K. Čiurlionio kūrinius

Koncertuose „Festivalio virtuozai“ koncertuos tarptautinio konkurso-festivalio dalyviai.

Rugpjūčio 16 d. 15 val. M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 35), dalyvaus ir Druskininkų gidų grupės „Artelė“ (vadovė Tatjana Zielinski)

20 val. sanatorijos „Eglė+“ konferencijų salėje (Eglės g. 1)

Rugpjūčio 17 d. 16 val. sanatorijos „Draugystė“ Raudonoji salė (V. Krėvės g. 7)

Rugpjūčio 18 d. 16 val. sanatorijos „Draugystė“ Raudonoji salė (V. Krėvės g. 7).

Rugpjūčio 20 d. 17 val. sanatorijoje „Belorus“ (Maironio g. 2)

Rugpjūčio 21 d. 15 val. Druskininkų miesto muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 59).

Rugpjūčio 18 d. 18 val. – koncertas Pramogų aikštėje. Dalyvaus Vilniaus muzikos mėgėjų orkestras, dirigentas T. Šileika, D. Platonova (fortepijonas, Rusija), konkurso virtuozai, draugijos „Guboja“ veiklos dalyviai: R. Daraganas (Lietuva), V. Butautaitė (Lietuva)

Rugpjūčio 18 d 19 val. Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje (Vytauto g. 23) – koncertas „Vainikas M. K. Čiurlioniui“ dailininko A. Šuliausko atminimui

Rugpjūčio 19 d. 19 val. sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje (V. Krėvės g. 7) – koncertas „Muzikinės provokacijos“

Rugpjūčio 20 d. 16 val. M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje – koncertas „M. K. Čiurlionis, jo amžininkų kūryba ir epocha“

Rugpjūčio 21 d. 16 val. sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje –„Ispanų muzikos vakaras“: prof. Rasa Jakutytė-Biveinienė (Lietuva-Ispanija) ir jaunieji Ispanijos pianistai

Rugpjūčio 22 d. 17 val. sanatorijos „Draugystė“ Raudonojoje salėje iškilmingas konkurso-festivalio uždarymas

Aleksandra Žvirblytė