Eksperimentinės kūrybinės dirbtuvės jaunuosius menininkus pakvietė kalbėti vaizdu

Pernai spalio ir lapkričio mėnesiais VDA KF Grafinio dizaino katedros docentė Rita Brakauskaitė ir lektorius Andrėjus Repovas pakvietė į kūrybines dirbtuves „Kalbu vaizdu“ Druskininkų M. K. Čiurlionio, Garliavos ir Birštono meno mokyklų bei Anykščių regiono moksleiviams. Dėstytojai išsamiai pristatė grafinio dizaino sampratą, su mokiniais diskutavo tema „Kiekvienas žmogus yra unikalus. Kuo unikalus esi tu?“. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

V. K. Jonyno dailės skyriaus mokinės buvo pastebėtos ir įvertintos diplomais, jų nupiešti grafiniai ženklai buvo panaudoti krepšių dizainui, kuriuos ir gavo dovanų iš projekto organizatorių/M. K. Čiurlionio meno mokyklos archyvo nuotraukos

Kūrybinių dirbtuvių metu grafinio dizaino priemonėmis – vaizdu ir tekstu – buvo siekiama atskleisti jaunuolių individualų kūrybinį mąstymą, pažadinti vaizduotę, padrąsinti ieškoti ir atrasti. Mąstymo laisvė, interpretacija, drąsa pamatyti ir vizualine išraiška parodyti savo suvokimą buvo svarbiausi kūrybinių dirbtuvių aspektai. Skatinant savitą požiūrį ir netikėto rakurso paieškas, buvo siekiama, kad jaunuoliai įsitikintų bei suvoktų, jog kiekvieno jų idėja, atskleista vaizdu ir tekstu, yra vertybė, jų asmenybės charakterio indeksas.

Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos mokiniai susidomėję dalyvavo edukacinėje veikloje ir atliko užduotis. Mokyklos direktorė Ona Olšauskienė džiaugiasi tikslingu bendradarbiavimu bei galimybe mokyklos mokiniams mokytis ir kurti drauge su profesionaliais menininkais. Tokio pobūdžio laboratorijos surengtos Garliavos bei Birštono meno mokyklų ir Anykščių regiono moksleiviams.

Nuo sausio 24 d. Druskininkų savivaldybėje pristatyta paroda, kurioje yra po vieną visų dalyvavusių moksleivių kūrybinių dirbtuvių rezultatą. Džiugu, kad trys mokinės iš Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos V. K. Jonyno dailės skyriaus buvo pastebėtos ir įvertintos diplomais. Kunigunda Pučkutė – už aiškų idėjos atskleidimą, Laisvyda Lukaševičiūtė – už įtaigų grafinį sprendimą, Eglė Orliukaitė – už ekspresiją. Jų nupiešti grafiniai ženklai buvo panaudoti krepšių dizainui, kuriuos ir gavo dovanų iš projekto organizatorių.

Motyvuojant moksleivius drąsiau kurti ir labiau tikėti savo idėjomis, jų darbai eksponuojami parodinėse erdvėse profesionaliame kontekste – greta VDA KF Grafinio dizaino katedros studentų projektų.

Alė Kalėdienė
Dailės vyr. mokytoja