Druskininkuose – dar daugiau naujų kultūros projektų

Alytaus apskrities regioninė kultūros taryba paskirstė kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamą programą „Tolygi kultūrinė raida“ 2021 m. Tarp Alytaus apskrities 53 finansuotų projektų daugiausia yra dailės, muzikos ir teatro projektų, taip pat – leidybos iniciatyvos, folkloro festivaliai ir konkursai, šventės. Tai daugiausia vietos bendruomenėms skirti renginiai ir projektai. Iš viso Druskininkams skirta 43 750 Eur, šiais pinigais bus finansuojama 13 kultūros projektų (iš 15 pateiktų).

Įgyvendinami projektai skatina kultūrinį turizmą, padeda ieškoti naujų renginių formų, sudomina vietos gyventojus, pritraukia miesto svečius, suteikia galimybę realizuoti savo idėjas kūrybingiems žmonėms/Alvydo Lukoševičiaus nuotrauka

Tęstinis finansavimas skirtas šiems projektams: Druskininkų vitražo simpoziumas „Čiurlionio atspindžiai 2021“, dainuojamosios poezijos šventė Druskininkuose „Spinduliuojantys poeziją“, Tarptautinis kalvystės pleneras „Plieninė plaštakė“, 28-oji Dainavos krašto folkloro šventė, „Verpstės“ festivalis, Jotvingių šventė Leipalingyje, Kopėčios Tarptautinė menininkų rezidencija „VisualArts Druskininkai 2021“. Tęstiniai projektai įgaus naujas formas, veiklas, o bendruomenei ir svečiams pasiūlys įdomesnį, originalesnį turinį.

Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojas Linas Urmanavičius pasidžiaugė, kad Druskininkų savivaldybės įstaigos ir joms atstovaujantys kūrybingi žmonės aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje, kultūrinei veiklai pritraukia papildomų lėšų, o miesto gyvenimą praturtina kultūros renginiais. „Žmonės labai pasiilgę įvairių pramogų, veiklų, todėl labai džiaugiamės, kad galėsim pasiūlyti didelę kultūrinių veiklų ir renginių įvairovę pagal būtinus galimo karantino ribojimus. Galime pasidžiaugti ir padėkoti kultūros specialistams, kurie ir pandemijos metu sugeba efektyviai įveikti atsiradusius iššūkius, randa itin originalių sprendimų ir jų įgyvendinimo būdų“, – sakė L. Urmanavičius.

Kultūrinę sklaidą mieste taip pat skatins nauji projektai. Druskininkų kultūros centro „Leipalingio dvaro festivalis“ plėtos profesionalaus meno sklaidą naujose Leipalingio dvaro erdvėse, o Kultūros centro projektas „Kūrybiniai ieškojimai „Šviesos simfonija“ pakvies atrasti Čiurlionio kūrybą netradicinėmis formomis.

Druskininkiečius kvies ir Viešosios bibliotekos projektas „Knygos, kūrybos ir vaizduotės versmė“ – bus organizuojami susitikimai su profesionaliais kūrėjais, o mokiniams bus galima įgyti naujų įgūdžių, patirčių bei atskleisti savo kūrybinį potencialą.

Šiais metais susijungę Druskininkų Amatų centro menininkai kurs naują, bendrą kolekcijų ciklą „Art Collection“, sutelkdami visas bendras kūrybines galias.

Miesto muziejaus projektas „Gėlė iš atviruko“ dailininkui Rimantui Laniauskui didins taikomojo meno žinomumą, pasitelkiant atviruką, jo kūrybos proceso kelią ir išeivijos dailininko R. Laniausko kūrybą šiame žanre. Kitas Miesto muziejaus projektas „Reprezentuojantys kurortą veidai: XIX a.-XX a. sandūros aptarnaujančio personalo uniformos“ yra skirtas kurorto aptarnaujančiojo personalo kostiumų parodos organizavimui ir demonstravimui.

„Tarp pateiktų projektų yra nemažai naujų, kurie praturtins mūsų kultūrinį gyvenimą ir veiklas. Labai svarbu skatinti kultūrinį turizmą, ieškoti naujų renginių formų, sudominti ne tik gyventojus, bet ir pritraukti miesto svečius. Tai didelė galimybė realizuoti savo idėjas kūrybingiems žmonėms. Tikimasi, jog šie nauji projektai taps tradiciniais ir pritrauks tūkstančius druskininkiečių bei kurorto svečių“, – sakė L. Urmanavičius.

„Žmonės labai pasiilgę įvairių pramogų, veiklų, todėl labai džiaugiamės, kad galėsim pasiūlyti didelę kultūrinių veiklų ir renginių įvairovę pagal būtinus galimo karantino ribojimus. Galime pasidžiaugti ir padėkoti kultūros specialistams, kurie ir pandemijos metu sugeba efektyviai įveikti atsiradusius iššūkius, randa itin originalių sprendimų ir jų įgyvendinimo būdų“, – sakė L. Urmanavičius.