Druskininkų bendruomenę subūrė tradicinė „Padėkos šventė“ (video)

Praėjusį penktadienį „Snow Arenoje“ surengtoje tradicinėje padėkos šventėje „Druskininkai 2023“ buvo apžvelgti svarbiausieji praėjusių metų įvykiai, prisiminti reikšmingi nuveikti darbai, padėkota tiems, kurie garsino Druskininkų kraštą bei prisidėjo, įgyvendinant gražiausius sumanymus.

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas tradicinio padėkos vakaro metu įteikė 7 bronzines skulptoriaus Broniaus Vyšniausko sukurtos skulptūros „Ratnyčėlė“ suvenyrines kopijas, Kultūros puoselėtojo diplomą ir pasveikino Kalėdinio eglučių parko nugalėtojus / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Šventiniame renginyje dalyvavo beveik 300 svečių, tarp jų – ambasadoriai, Seimo nariai, savivaldybių merai, Druskininkų savivaldybės tarybos nariai, kiti garbūs svečiai, druskininkiečiai, Leipalingio ir Viečiūnų seniūnijų bendruomenių atstovai.

„2023-ieji Druskininkuose buvo ryškūs, įdomūs ir aktyvūs. Labai smagu prisiminti svarbiausias iniciatyvas, darbus, žmones, kurie garsino Druskininkų kraštą, įgyvendino gražiausius sumanymus ir buvo aktyvūs bendruomenės nariai. Ačiū visai druskininkiečių bendruomenei už gražius ir prasmingus darbus. Linkiu, kad 2024-ieji būtų kupini stiprių darbų, ryškių iniciatyvų, reikšmingų sprendimų ir džiuginančių rezultatų. Visiems linkiu ir toliau kurti Druskininkus“, – sakė vakaro pradžioje visus svečius pasveikinęs meras R. Malinauskas.

Viso vakaro metu netrūko muzikos ir gražių žodžių. Susirinkusieji didžiajame ekrane pamatė trumpą filmą, kuriame užfiksuoti svarbiausi praėjusių metų įvykiai, parodyti trumpi vaizdo reportažai apie kiekvieną laureatą.

Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas tradicinio padėkos vakaro metu įteikė 7 bronzines skulptoriaus Broniaus Vyšniausko sukurtos skulptūros „Ratnyčėlė“ suvenyrines kopijas, Kultūros puoselėtojo diplomą ir pasveikino Kalėdinio eglučių parko nugalėtojus.

Lolitai Bronzini „Ratnyčėlė“ įteikta už Druskininkams dovanotą skulptūrą „Lietuva – Legenda“.

Apdovanojimą atsiėmė ir L. Bronzini padėką Druskininkams perskaitė ir įteikė skulptūros dovanojimo klausimus išsprendusio labdaros ir paramos fondo „Legenda-Lietuva“ steigėjo Eugenijaus Šalčio anūkas.

„Tai gražiai skambėjo žodžiai: laukas, pieva, kelias, upė. Tai gražiai iš jų išaugo vienas žodis – LIETUVA!“ – tokius poeto Justino Marcinkevičius žodžius galima perskaityti Ratnyčėlės ir Nemuno upių santakoje atidengtos skulptoriaus Eimonto Stankevičiaus-Bronzini sukurtos skulptūros „Lietuva Legenda“ prieigose. Ši įspūdinga, miestą papuošusi skulptūra yra skulptoriaus našlės Lolitos Bronzini dovana Druskininkams.

Ir pati L. Bronzini, ir „Padėkos šventėje“ dalyvavęs E. Šaltis džiaugiasi, kad skulptūra pagaliau surado vietą Druskininkų kurorto širdyje.

E. Bronzini ją kūrė kaip lietuvišką koplytstulpį. 10 tonų sverianti moters figūra su keturiais veidais buvo nulieta prieš pat Lietuvos Nepriklausomybę ir daugiau kaip 30 metų nerado vietos, kurioje galėtų būti pastatyta. Skulptūroje įkomponuoti keturi moterų veidai vaizduoja keturis Lietuvos regionus. Moters drabužiai banguoja kaip vandens bangelės, taip primindamos, kad Lietuva – lietaus šalis. Keturios aukštai iškeltos rankos laiko didžiulę karūną – ratą, kuriame galima įžvelgti ir kryžių, ir saulę. Tai tarsi Lietuvos laisvės statula – stabili, rami, didinga.

Druskininkų ligoninei padėka įteikta už sveikatos inovacijas ir skubiosios medicinos bei geriatrijos paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimą.

Druskininkų ligoninė gali pasidžiaugti ne tik jaukia ir atnaujinta aplinka, bet ir su pacientais dirbančia kvalifikuota komanda, kuri labai profesionaliai ir atsakingai rūpinasi pacientų gerove ir jų sveikata.

Praėjusių metų vasarį Druskininkų ligoninės ketvirtajame aukšte duris atvėrė Geriatrijos dienos stacionaras, teikiamos išsamiojo geriatrinio ištyrimo paslaugos, atliekamos gydomosios ir kitos procedūros. Geriatrijos skyriaus tikslas – padėti vyresnio amžiaus žmonėms atstatyti sveikatą. Suburta profesionali skyriaus komanda atsakingai rūpinasi pacientais, jų fizine ir emocine sveikata.

Druskininkų ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje jau antrus metus įgyvendinamas projektas, pagal kurį teikiamos telemedicinos paslaugos. Pasitelkus modernias technologijas, Druskininkų medikai, teikdami pagalbą pacientams, per atstumą konsultuojasi su kolegomis iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės.

Druskininkai – vienintelis Lietuvos kurortas, išsaugojęs savo ligoninę, kurioje kasmet atnaujinamos patalpos ir medicininė įranga, o kolektyvas nuolat pasipildo  kompetentingais medikais, kurių pagalbą vertina ir druskininkiečiai, ir kurorto svečiai.

UAB „Kautra“ bronzinę „Ratnyčėlę“ pelnė už investicijas į ekologišką viešąjį transportą.

Vasario 1 dieną bus 14 metų, kai bendrovė „Kautra“ Druskininkuose teikia keleivių vežimo paslaugas. Per tą laiką viešojo transporto sistemoje atsirado daug teigiamų pokyčių – keleiviai vežami patogiais šiuolaikiško dizaino autobusais, viešasis transportas pritaikytas ir negalią turintiems žmonėms. Atnaujinti visi autobusų stotelių paviljonai, įrengtos informacinės švieslentės, įdiegta elektroninio bilieto sistema ir mokinio e-bilietas. Atnaujintas ir info taškas, kuriame gyventojai ir kurorto svečiai gali sužinoti apie juos dominančias naujoves, įsigyti elektroninį bilietą, gauti atsakymus į juos dominančius klausimus.

Visai neseniai Druskininkai tapo ir pirmąja savivaldybe, kurioje keleivius veža tik ekologiški autobusai. Druskininkų savivaldybei, kuri su „Kautra“ įgyvendino elektra varomo viešojo transporto projektą, „Žaliojo susisiekimo apdovanojimuose“ skirtas aukščiausias įvertinimas savivaldybių kategorijoje.

Ir tai ne vieninteliai bendrovės „Kautra“ projektai Druskininkuose. Jau artimiausiu metu įmonė žada neatpažįstamai pakeisti Druskininkų autobusų stoties veidą.

Na, o mūsų miesto gyventojai, turintys „Druskininkiečio kortelę“, labai džiaugiasi, kad ir jų kelionės „Kautros“ viešuoju transportu taptų pigesnės.

Verslininkas Vidas Stašinskas garbingą apdovanojimą pelnė už verslo vystymą, investicijas ir projektus Druskininkuose.

Bendrovės „Fimitas“ direktorius V. Stašinskas džiaugiasi, kad jau beveik dešimtmetį jo vadovaujama bendrovė Druskininkuose sėkmingai realizuoja nekilnojamo turto investicinius projektus. 2016 metais po atnaujinimo darbų atidaryta didžiausia mieste „Maxima XX“ parduotuvė, erdvi automobilių stovėjimo aikštelė, o 2021-iaisiais šalia atsirado dar vienas naujas prekybos paslaugų objektas, kuriame įsikūrė gerai žinomi prekės ženklai – „Drogas“, „Kika“, „Tele2“ ir „Pepco“. Įmonė pasirūpino ir turimo žemės sklypo pritaikymu prekybos centro „Lidl“ įkūrimui, įgyvendina daugiabučių gyvenamųjų namų statybos projektus.

V. Stašinskas sako, kad Druskininkai – patrauklus miestas investuotojams, jame nėra biurokratinių suvaržymų ir visi klausimai, susiję su pastatų statybomis bet kurioje institucijoje sprendžiami greitai bei kompetentingai.

Naujieji pastatai įrengti pagal šiuolaikinius reikalavimus, naudojant ekologiškas, energiją tausojančias medžiagas ir sistemas, sumontuota šiuolaikinė šildymo ir vėdinimo sistema.

V. Stašinskas tikisi, kad naujos, estetiškos erdvės patiks ir vietiniams gyventojams, ir kurorto svečiams, mėgstantiems apsipirkti naujose parduotuvėse. Žinoma, labai svarbios naujuose objektuose sukurtos naujos darbo vietos.

Leonorai Mockevičienei „Ratnyčėlė“ įteikta už lietuviškų tradicijų puoselėjimą bei aukštus mokinių pasiekimus etnokultūros srityje.

Mokytojos Leonoros Mockevičienės vadovaujamas etnografinis ansamblis gražiai dzūkiškai pavadintas „Gurinukais“ – tai būrelis mokinukų, kurie labai myli liaudies dainas, šoka, groja, veda edukacines veiklas Kraštotyros muziejuje. Jie puikiai pasirodo respublikiniuose etnokultūros projektuose.

Su pradinukais Druskininkų krašte jau 40 metų dirbanti mokytoja Leonora Mockevičienė visiems puikiai pažįstama dėl savo etnografinės veiklos. Su savo vadovaujamu etnografiniu ansambliu „Gurinukai“ ji visada labai gražiai pristato savo kraštą, turi pasisiuvę vienetinius savo regiono tautinius kostiumus, moka daugybę Leipalingio apylinkių padavimų ir legendų, dainų, žaidimų, mįslių ir skaičiuočių. Mokytoja pati yra sukūrusi daug tautinių kostiumų, sukuria beveik visus jų elementus. Ji rašo ir originalius etnoprojektus

Druskininkų vietos veiklos grupė garbingiausią Druskininkų apdovanojimą gavo už kaimo bendruomenių telkimą ir kraštą garsinančios veiklos sukūrimą.

Šie žmonės moka ir rimtai dirbti, ir nuoširdžiai linksmintis. Juos ne kartą matėme įvairiuose Druskininkų renginiuose. Jie Druskininkų kraštą daro dar patrauklesnį, kurorte teikiamų paslaugų spektrą papildo smagiomis edukacinėmis programomis ir atrakcijomis. Tai – Druskininkų vietos veiklos grupės suburti drąsūs, išradingi, veiklūs ir savo darbui atsidavę entuziastai. Kūrybingos Druskininkų krašto bendruomenės siūlo smagias pramogas ir nepamirštamus įspūdžius.

Druskininkų vietos veiklos grupė jau 16 metų rūpinasi Druskininkų savivaldybės kaimo plėtra, bendradarbiauja su vietos valdžia, kaimo bendruomenių, vietos verslo atstovais. Nuolat ieško būdų vietos žmones apjungti, suteikti jiems galimybę atsiskleisti ir būti matomiems. Europos Sąjungos Kaimo plėtros LEADER programos lėšomis finansuojamos vietos žmonių verslo idėjos, įvairūs organizacijų, bendruomenių projektai seniūnijose.

Vietos veiklos grupei pavyko daug padaryti pačiu bendruomenių kūrimosi laikotarpiu, visi gali didžiuotis labai stipriu organizacijos branduoliu ir veikliais bendruomenių lyderiais. Tebekuriamos arba tobulinamos kiekvienai vietovei skirtos programos, todėl galite neabejoti – keliems metams į priekį yra įvairiausių planų ir naujienų visose Druskininkų krašto vietovėse!

Į Druskininkų miesto muziejų „Ratnyčėlė“ iškeliavo už Lietuvos rekordą pasiekusią druskinių kolekciją ir Druskininkų istorijos puoselėjimą.

Druskininkų miesto muziejus, puoselėjantis ir pristatantis druskininkiečiams bei kurorto svečiams svarbiausius mūsų krašto istorijos aspektus, pelnytai gali didžiuotis ir unikalių eksponatų – druskinių – kolekcija. Tokios neturi nė vienas Lietuvos muziejus – ji yra išskirtinė ir Europos muziejų kontekste.

Pasak Druskininkų miesto muziejaus direktoriaus Gintaro Dumčiaus, druskinių kolekcija – savotiška duoklė Druskininkų gamtos turtams, suteikianti galimybę neįprastu kampu parodyti ir papasakoti lankytojams Druskininkų istoriją per visiems suprantamus ir aiškius dalykus – druskines.

Gintaras Dumčius sakė, kad druskinių geografija labai plati, jos atkeliavo iš daugiau nei 40 valstybių – iš šešių žemynų.

Druskininkų miesto muziejaus kolekcijoje esančios druskinės – skirtingos. Yra iš įvairių metalo lydinių, įskaitant ir tauriuosius. Yra iš medžio, krištolo, stiklo, porceliano, yra pagamintų iš galvijų ragų, jūros kriauklių, plastiko, molio

Druskininkų miesto muziejus yra sukaupęs gerokai daugiau nei pusantro tūkstančio įvairiausių druskinių iš viso pasaulio. Ši kolekcija praėjusių metų liepą buvo įtraukta į Lietuvos rekordų knygą, tai patvirtinantis diplomas dabar kabo muziejuje. O prie druskinių kolekcijos yra pakabinta lenta, ant kurios vis rašomi pildomos kolekcijos skaičiai.

Kultūros puoselėtojo diplomas ir premija šiais metais skirti chorui „Druskininkai“.

Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykloje po choro dirigavimo studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pradėjusi dirbti choro meno vadovė ir dirigentė Inga Vagnoriūtė prieš beveik devynerius metus subūrė chorą skambiu pavadinimu „Druskininkai“. Choras greitai tapo neatsiejama kurorto kultūrinio gyvenimo dalimi – jis kviečiamas koncertuoti įvairiuose renginiuose, dainų šventėse, festivaliuose, didžiosiose miesto šventėse.

Choro meno vadovė ir dirigentė I. Vagnoriūtė puoselėjo svajonę koncertuoti plačiajai Lietuvos ir užsienio auditorijai. Šios svajonės išsipildymui neprireikė nė metų – choras netruko pradėti dalyvauti įvairiuose šalies ir tarptautiniuose konkursuose – Italijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Kroatijoje – iš kurių sugrįždavo su įspūdingais laimėjimais.

Choras „Druskininkai“ savo profesionalumą jau ne kartą įrodė tarptautiniuose chorų konkursuose, kuriuose pelnė aukso ir sidabro diplomus, tačiau kolektyvo nariai ir jų vadovė labiausiai mėgaujasi pačiu buvimu chore, šiltu bendravimu ir tuo, kad visi jie yra tarsi viena šeima, komanda, garsinanti „Druskininkus“.

Apdovanoti originaliausių kalėdinių kompozicijų kūrėjai

Praėjusių metų gruodį jau vienuoliktą kartą Druskininkų senųjų gydyklų parką papuošė originalios vietos bendruomenės sukurtos eglutės. Originaliausią parko eglutę išrinko druskininkiečiai ir kurorto svečiai, kurie balsavo socialinėje erdvėje. Šiais metais socialinių tinklų naudotojai aktyviausiai palaikė Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Druskininkų pastotės kolektyvo sukurtą eglutę

Dar vieną eglutę išrinko komisija – jų balsai atiteko Leipalingio bendruomenės sukurtai eglutei.

Apdovanojimai nugalėtojams įteikti Padėkos vakaro metu.

Vakaro svečiai ne tik stebėjo iškilmingą apdovanojimų ceremoniją – jų laukė ir įspūdinga koncertinė vakaro programa.

Tradicinio Druskininkų bendruomenės renginio dalyviams nuobodžiauti neleido charizmatiškieji vakaro vedėjai – Lina Rastokaitė ir Jokūbas Bareikis, „Diamonds show“ ir dainininkė Katažyna Zvonkuvienė su šokėjais.

Vakaro akimirkas užfiksavo Robertas Kisielius ir Edgaras Tamkevičius

Parengė Laima Rekevičienė