Druskininkai 2018-aisiais: svetingi, ryškūs, stebinantys

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metus palydėję Druskininkai ir 2018-aisiais išlaikė aukščiausią patrauklaus ir svetingo miesto, kuriuo didžiuojasi vietos žmonės ir iš kurio geriausius įspūdžius išsiveža svečiai, kartelę. Druskininkai garsėja, kaip vietovė, kurioje laukiamos ir įsitvirtina pačios moderniausios, o kartais gal net ir netikėčiausios idėjos, niekur kitur neišbandyti sumanymai. Druskininkus lydinčios sėkmės formulėje – ir kūrybiškai įgyvendinamos krašto žmonių iniciatyvos, ir įvairūs bendruomenei reikšmingi projektai, Druskininkus populiarinantys renginiai.

Mūsų krašto žmonės pakiliai atšventė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Bendruomenės, įstaigos ir įmonės aktyviai įsitraukė į šimtmečiui skirtų renginių organizavimą: druskininkiečiai brangina, vertina savo šalies ir savo miesto istoriją, yra patriotiški.

Druskininkiečiai kūrybiniais pasiekimais garsina savo miesto ir krašto vardą Lietuvoje ir užsienyje. 2018-ųjų liepą, įspūdingoje šimtmečio „Dainų šventėje“ dalyvavo ir Druskininkų meno kolektyvai. Daugiau kaip 250-ies įvairių kolektyvų narių delegacija dalyvavo jubiliejinėje 20-ojoje Dainų šventėje, skirtoje Valstybingumo šimtmečiui paminėti.

2018 rugpjūtį atidengtas naujas Druskininkų miesto ženklas. Jį kuriant, druskininkiečiai ir miesto svečiai buvo kviečiami pasidalinti savo idėjomis ir mintimis, o jų vizijos buvo viešintos Druskininkų savivaldybės interneto svetainėje bei „Facebook“ paskyroje. Pasirinkta daugiausia bendruomenės balsų surinkusi idėja: ženkle pavaizduoti tris lėtai besisukančias, auksinėmis karūnomis puoštas tūrines pušis, tokias pat, kaip Druskininkų herbe, ir šviečiantį miesto pavadinimą. Trys pušys sukasi aplink savo ašį, todėl naująjį ženklą galima pamatyti vis kitu kampu. Naujasis riboženklis įrengtas magistralės žiede prie įvažiavimo į Druskininkus nuo Merkinės pusės. Nuo šiol įvažiavimą į miestą puošia moderniu techniniu sprendimu stebinantis ženklas.

Jubiliejinių Lietuvai metų gegužę Druskininkų Kurorto šventės teatralizuotose eitynėse nusidriekė įspūdingo dydžio „gyva“ beveik kilometro ilgio Lietuvos vėliava, kurią suformavo 3000 dalyvių, nešinų spalvotais skėčiais.

Vilniuje, spalio 10-ąją minint Lietuvos vietos savivaldos dieną, Druskininkų savivaldybei įteiktas Energetikos ministerijos apdovanojimas „Auksinė krivūlė“ „Už proveržį energetikoje“. Druskininkuose pradėjus veikti laikinai suskystintų gamtinių dujų stotelei, gamtinių dujų kaina Druskininkų miesto katilinei atpigo kone tris kartus. Tai jau penktoji nuo 2005 metų Druskininkų savivaldybės pelnyta „Auksinė krivūlė“, „Auksinės krivūlės“ apdovanojimais už ryškiausias iniciatyvas ir darbus pagerbtos Lietuvos savivaldybės.

Amfiteatre ant Druskonio ežero pakrantės prie Miesto muziejaus surengtas tinklaraščio apie maistą autorės Renatos Ničajienės inicijuoto projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyvių pristatymas ir tortų degustacija – druskininkiečiai ir kurorto šventės svečiai turėjo galimybę paragauti net 100 skirtingų tortų.

2018-ieji metai reikšmingi Druskininkams ir tuo, kad buvo baigtas naujojo, taip Druskininkams reikalingo kultūros centro techninis projektas; paskelbtas rangos darbų konkursas, vyksta vertinimas ir šių metų vasarį tikimasi pasirašyti sutartį su rangovais.

Praėjusių metų Vasario 16-ąją druskininkiečiai ir kurorto svečiai iškilmingai paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio sukaktį. Šventinis Vasario 16-osios minėjimas Druskininkuose surengtas „Grand SPA Lietuva“ salėje. Vasario 16-ąją Druskininkuose buvo surengta ir Valstybės vėliavos pagerbimo ceremonija. Taip druskininkiečiai prisidėjo ir prie LRT inicijuotos visuomeninės socialinės akcijos „Keliu vėliavą“. Druskininkų vandens parkas Vasario 16-osios proga 44 metrų aukštyje iškėlė įspūdingą, daugiau kaip 27 kv. metrų dydžio vėliavą. Tai buvo aukščiausiai iškelta ir didžiausia vėliava Druskininkuose.

Praėjusių metų rugsėjį „Atgimimo“ mokyklos bendruomenė naujus mokslo metus pasitiko per vasarą iš pagrindų renovuotame stadione. „Prasidedant mokslo metams, mokyklos sportininkai, šalyje pagal bendrus pasiekimus užimantys garbingą 4-ąją vietą, ir miesto bendruomenė gavo puikią Savivaldybės dovaną – renovuotą stadioną,“ – džiaugėsi mokyklos direktorė Danutė Časienė.

2018 spalį Sveikatingumo ir poilsio komplekse „Grand SPA Lietuva“ atidarytas naujas šeimos pramogų parkas „O kas čia?“ – daugiau nei 1000 kv. metrų ploto pramogų erdvė. Tai bene didžiausias šeimos pramogų parkas ne tik Druskininkuose, bet ir Lietuvoje. „O kas čia?“ – klausimas, kurį taip dažnai girdi mamos bei tėčiai iš savo smalsių ir nuolat aplinką tyrinėjančių vaikų, kaip tik ir tapo šios šeimos pramogoms ir bendravimui skirtos oazės pavadinimu.

Kaip ir kasmet, be dėmesio aplinkai neliko kaimiškųjų teritorijų gyvenvietės, Leipalingio bei Viečiūnų seniūnijos. Leipalingyje spalio pabaigoje atidarius naująjį stadioną, čia surengtos pirmosios futbolo varžybos. Viečiūnuose, įgyvendinus projektą „Viečiūnų viešosios erdvės pritaikymas bendruomenės poreikiams“, rekonstruota Verpėjų gatvės atkarpa ir įrengtas naujas pėsčiųjų-dviračių takas.

2018-aisiais Druskininkai minėjo Karolio Dineikos 120-ąsias gimimo metines. „Grand SPA Lietuva“ salėje surengta konferencija „Karolis Dineika – kūno ir dvasios kultūros puoselėtojas“, skirta 120-osioms K. Dineikos gimimo metinėms. K. Dineikos sveikatingumo parke iškilmingai atidengtos atminimo lentos, skirtos parką įsteigusiai gydytojai E. Levickai ir jį kūrusiam ir išgarsinusiam K. Dineikai. Atminimo lentų atidengimo ceremonijoje dalyvavo K. Dineikos anūkės – Kunigunda Dineikaitė ir Ilona Matulaitienė. Druskininkuose K. Dineika praleido didžiąją savo gyvenimo dalį, atkūrė ir išpuoselėjo tuometį Gydomosios fizinės kultūros ir klimato terapijos parką: nuo 1952 m. buvo Druskininkų gydomosios fizinės kultūros ir klimato terapijos parko vedėjas. Druskininkuose, senosiose kapinėse, jis atgulė ir amžinojo poilsio.

2018-ųjų pabaigoje Druskininkų „Bočiams“ suteiktas apdovanojimas nominacijoje „Už aktyvumą, nepavaldų amžiui“. Tai Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigtas apdovanojimas, siekiant padėkoti aktyviems visuomenės nariams už jų ilgametį darbą ir asmeninį pavyzdį, įkvepiant kitus rinktis aktyvesnį, sveikesnį, įdomesnį gyvenimo būdą.

Praėjusių metų lapkričio pradžioje Druskininkuose atidarytas radiologinės diagnostikos centras „Affidea Lietuva“. Jame veikia modernus 1,5 teslų (T) galingumo magnetinio rezonanso tomografas, todėl asmenims, norintiems gauti kokybiškas radiologinės diagnostikos paslaugas, nebereikia vykti į šalies sostinę Vilnių ar Kauną. Naujoji aparatūra yra pritaikyta ir pacientams su negalia. Skaičiuojama, kad į šį centrą piečiausiame šalies kurorte investuota per 1 mln. Eur.

Laimos Rekevičienės, Roberto Kisieliaus,  Gintarės Varnelienės ir Druskininkų  savivaldybės archyvo nuotraukos,  Kultūros centro vizualizacija

„Mano Druskininkai“ informacija