Tarp talentingiausių šalies liaudies menininkų – druskininkietis Gintautas Akstinas

Lietuvos menotyrininkų komisija paskelbė 2018 m. respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ konkurso laureatus ir prizininkus. Iškilminga ceremonija Širvintų kultūros centre surengta sausio 6-ąją, Trijų karalių dieną. Pasipuošti garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu – aukso vainiku – siekė net 27 senųjų amatų tradicijas tęsiantys kūrėjai.

Gintautas Akstinas iš Druskininkų pelnė vadinamąjį mažąjį vainikėlį, arba sidabro vainiką – antrąją vietą už kryždirbystę: konkursiniam vertinimui jis pristatė keletą kryžių ir koplytstulpių.

G. Akstinas pelnė antrąją vietą už kryždirbystę: konkursiniam vertinimui jis pristatė keletą kryžių ir koplytstulpių/Asmeninio archyvo nuotrauka

G. Akstinas 2015-aisiais yra pelnęs 1-ąją vietą tautodailės konkurso „Aukso vainikas“ respublikiniame ture.

Liaudies menininko kūrybinių pasiekimų archyve – ir daugybė kitų apdovanojimų: 2006-aisiais, 2011-aisiais ir 2012-aisiais tautodailės konkurse „Aukso vainikas“ Alytaus apskrityje pelnyta 2-oji vieta, o 2010-aisiais, 2013-aisiais ir 2015-aisiais – 1-oji.

Už Druskininkų kurorto garsinimą, dalyvaujant respublikiniame liaudies meno konkurse „Aukso vainikas“, ir krašto etnokultūros tradicijų puoselėjimą 2010-aisiais G. Akstinui įteiktas Druskininkų savivaldybės skirtas apdovanojimas.

2013-aisiais tautodailės konkurso „Aukso vainikas“ respublikiniame ture liaudies menininkas pelnė 2-ąją vietą, o 2008-aisiais ir 2011-aisiais tarptautiniame šv. Jurgio skulptūrų konkurse laimėta 2-oji vieta.

G. Akstino medžio drožinių yra įsigiję Rokiškio krašto bei Lazdijų krašto muziejai, Lietuvos Dailės muziejus, taip pat Lenkijos, Vokietijos, JAV, Izraelio, Rusijos, Prancūzijos, Latvijos ir kitų šalių kolekcionieriai.

Gintautas patikino, kad, nors visi įvertinimai jį džiugina, ant laurų užmigti neketina: „Vis esu kūrybiniuose ieškojimuose – meninio sprendimo, formos, kuri pačiam būtų įdomi. Manau, menininkas nuolat ir turėtų būti ieškojimuose, priešingu atveju jis taptų amatininku.“

Kaip apdovanojimų įteikimo renginyje sakė konkurso organizatorė, komisijos narė dr. Teresė Jurkuvienė, šiemet parodoje dalyvavo gausus būrys liaudies menininkų su tikrai stipriais darbais, ir komisijai iš gausybės kūrybiškų ir lygiaverčių darbų buvo sunku išrinkti verčiausius: „Laimėjo meniškiausius ir įdomiausiai tradiciją atspindinčius kūrinius pristatę meistrai. Tačiau ne tik trys iškiliausieji, bet ir likusieji per žingsnį kitą nuo aukščiausio apdovanojimo, bus įnešę gražų ir ryškų indėlį į visų mūsų puoselėjamą tradicinės liaudies dailės lobyną.“

Konkursinių parodų ciklu, Lietuvos nacionalinio kultūros centro sumanytu ir pradėtu 2005 m., siekiama išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti. Šis sumanymas davė gražių vaisių – Lietuvoje netrūksta talentingų meistrų, metai po metų pristatančių įspūdingas savo kūrinių kolekcijas. Tradiciniais raštais marginti audiniai, drožiniai, keramika, tautiniai drabužiai, kryždirbystės meistrų darbai liudija mūsų šalies išskirtinumą pasaulyje.

www.lnkc.lt ir „Mano

Druskininkai“ informacija