„Balansuojantis žmogus“ gatvės teatro žiūrovo ieškos ir Druskininkuose

Praėjusią vasarą tarptautiniame gatvės teatro festivalyje SPOT, Vilniuje buvo pristatytas unikalus spektaklis lauko erdvėje – „Balansuojantis žmogus“, spektaklis buvo rodytas festivalio programoje Lukiškių kalėjimo vidiniame kieme ir sulaukė daugybės puikių atsiliepimų.

Šią vasarą Danijos fizinio teatro kompanija DON GNU grįžtą į Lietuvą ir kartu su Lietuvos menininkais spektaklį rodys Druskininkuose, Alytuje, Biržuose ir Panevėžyje. „Praėjusią vasarą Menų spaustuvėje rezidavo DON GNU kūrėjų komanda, kuriai rezidencijos metu kartu su Lietuvos kūrėjais pavyko pastatyti unikalaus spektaklio „Balansuojantis žmogus“ Vilniaus versiją, labai džiugu, kad gatvės teatro pasirodymai yra laukiami ir kituose Lietuvos miestuose ir šią vasarą pavyks juos pristatyti dar platesnei auditorijai.“, – teigia Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Spektaklyje „Balansuojantis žmogus“ susitinka skirtingų šalių ir meno disciplinų atstovai, naudojama šiuolaikinio šokio ir naujojo cirko technikos, menininkai ir muzikantai sukuria judesio spektaklį ant milžiniškos pusiausvyros platformos. Kūrinyje jėgas sujungia užsienio ir Lietuvos šokio ir cirko menininkai, prie jų prisijungia ir lietuvių muzikantai.  „Balansuojantis žmogus“ kviečia susimąstyti apie tai, kaip svarbu sukurti pusiausvyrą tarp skirtingų kultūrų ir žmonių, taip pat tai puiki proga pastebėti, kaip negalime judėti nepaveikdami kitų.  

Pakalbinome spektaklyje dalyvaujančius kūrėjus – Petrą Lisauską ir Džiugą Kunsmaną.

Koks yra „Balansuojančio žmogaus“ kūrybinis procesas?

Petras Lisauskas: Visų pirma, labai džiugu, kad Menų spaustuvės komanda domisi užsienyje reziduojančiais ir kuriančiais lietuviais. Šiuo atveju aš nemažai metų rezidavau Danijoje, kur ir susipažinau su DON GNU komanda. Spektaklio „Balansuojantis žmogus“ versijų yra ne viena, kiekvieną kartą spektaklis pritaikomas, naujai pagal kiekvieną miestą, kuriame jis rodomas, pasirodymuose dalyvauja skirtingi menininkai. Praėjusią vasarą sulaukėm kvietimo dalyvauti SPOT festivalyje, buvo atrinkta nauja komanda, kuri per 10 dienų turėjo priprasti prie pačios balansuojančios platformos. Tik dėka profesionalaus atlikėjų požiūrio, „juodo“ darbo buvo įmanoma sukurti tai, ką šią vasarą pamatys ir kiti Lietuvos miestai.

Džiugas Kunsmanas: Man, kaip akrobatui labai svarbu jausti kur yra paviršius, tačiau šiame projekte būtent to ir netenku, todėl belieka tik po truputį priprasti prie pagrindo, kuris nuolat svyruoja, sukasi. Spektaklyje dirbame su nuostabia komanda, kurioje jaučiame didelį pasitikėjimą vienas kitu. „Balansuojantis žmogus“ man leido pasijusti taip lyg turėčiau iš naujo mokytis judėti, koordinuoti judesius, šio projekto metu galėjau tyrinėti savo galimybes tokiu būdu, kurio iki tol net neįsivaizdavau esant.

Kiek Jums patiems yra svarbus balansas gyvenime?

Petras Lisauskas: Esu kraštutinumų asmenybė, tad balanso visad trūksta ir nuolat jo ieškau. Nagrinėti šią temą visada įdomu, o turint tokį įrankį, kaip spektaklyje naudojama judanti platforma – tai ir fiziškai ir emociškai peno apmąstymams atsiranda.

Džiugas Kunsmanas: Sunku atsakyti, dabar jaučiuosi taip lyg kas kart investuodamas į vieną kryptį netenku kitos, rasti pusiausvyrą išbalansuotame pasaulyje sudėtinga, todėl stengiuosi nesipriešinti pokyčiams, keliauti su jais, tik taip galiu rasti balansą bent kelioms akimirkoms.

Ko tikitės iš gastrolių po Druskininkus, Alytų, Biržus ir Panevėžį?

Petras Lisauskas: Labai tikiuosi, kad žiūrovas, kuris niekada nematė gatvės teatro, šiuolaikinio cirko ir šokio, ateis ir pamils tokias kūrybines išraiškas. O tie, kas jau matė, domisi atras naujus potyrius, nes platforma yra unikali, dermė gyvai miksuojamos muzikos, balso ir judesio, ypač Lietuvos kontekste, ne kasdien sutinkamas reiškinys.

Druskininkų (birželio 26 d.), Alytaus (birželio 29 d.), Biržų (birželio 30 d.) ir Panevėžio (liepos 2 d.) žiūrovų laukia jaudinantis pasirodymas, šaltus šiaurietiškus atspalvius sujungsiantis su kasdieniu miesto gyvenimu ir kultūra.

Prie Menų spaustuvės sklaidos projekto prisideda: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros ministerija, Druskininkų kultūros centras, Alytaus kultūros centras, Panevėžio bendruomenių rūmai, Biržų krašto muziejus „Sėla“.

Organizatorių informacija ir nuotraukos