Ištuštintiems maisto atliekų konteineriams – speciali kvapų procedūra

Vos pradėjus atskirai rinkti maisto atliekas, pasigirdo nuogąstavimų, kad atskirai surinktos maisto atliekos smirdės. Vasarą, esant karštam orui, tokių nuogąstavimų dar padaugėja, nors specialistai įsitikinę: tinkamai tvarkomos maisto atliekos tikrai nėra didesnis blogo kvapo šaltinis nei kitų rūšių atliekos.

„Visos atliekos nekvepia – tokia jau yra realybė. Bet didžiausias blogo kvapo šaltinis yra neišrūšiuotos atliekos. Į vieną konteinerį išmestos, susimaišiusios įvairių rūšių atliekos gali skleisti intensyvų kvapą“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.

Jis priminė, kad maisto atliekų konteineriai šiltuoju metų laiku yra ištuštinami du kartus per mėnesį. Labai svarbu, kad individualių namų gyventojai maisto atliekų konteinerius kiekvieną kartą pagal nustatytą išvežimo grafiką ištrauktų juos ištuštinimui. Kuo ilgiau konteineris neištraukiamas, tuo stipresnį kvapą skleidžia į jį išmestos atliekos.

Šiltuoju metų laiku ištuštintus maisto atliekų konteinerius nuspręsta papildomai išpurkšti kvapus naikinančiais probiotikais

Kiekvieno surinkimo metu Druskininkuose ištuštinimui ištraukiama apie trečdalis maisto atliekų konteinerių. „Raginame ir kviečiame gyventojus nelaikyti konteineriuose kad ir nedidelio maisto atliekų kiekio ir ištraukti juos ištuštinimui kiekvieną išvežimo dieną. Taip bus užkirstas kelias blogiems kvapams susidaryti“, – sakė Martynas Krasauskas.

Dar viena galimybė užkirsti kelią blogam kvapui – maisto atliekas į joms skirtus konteinerius rekomenduojama mesti be plastiko maišelių. Tuomet jos greičiau suyra ir skleidžia mažesnį kvapą. Maisto atliekų konteinerių apačioje yra vieta iš atliekų susidariusiam skysčiui kauptis.

Žinoma, maisto atliekų konteinerius, kaip ir visus kitus, rekomenduojama reguliariai išplauti ir du kartus per metus pakeisti anglies filtrą. Šį filtrą gyventojai nemokamai gali pasikeisti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje, esančioje Gardino g. 102, Druskininkų mieste.

Druskininkų savivaldybės administracija kartu su Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru, paslaugos teikėju UAB „Druskininkų komunalinis ūkis“ nusprendė šiltuoju metų laiku ištuštintus maisto atliekų konteinerius papildomai išpurkšti kvapus naikinančiais probiotikais.

„Reaguodami į gyventojų nuogąstavimus dėl galimo maisto atliekų kvapo, imamės papildomų priemonių ir labai tikimės, kad tai taps dar viena paskata gyventojams rūšiuoti maisto atliekas ir išvežimo dieną ištraukti konteinerius ištuštinimui“, – sakė Druskininkų savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Baranauskaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kvapus naikinančiais probiotikais bus purškiami tik ištuštinimui ištraukti maisto atliekų konteineriai su tinkamai išrūšiuotomis atliekomis.

Į maisto atliekų konteinerius reikia mesti šias maisto ir virtuvės atliekas: vaisių ir daržovių likučius, kiaušinių lukštus, visų maisto produktų – mėsos, žuvies ir kitų – likučius, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalus, aliejų, riebaluotą popierių, popierinius rankšluosčius, popierines staltieses, servetėles, smulkias žaliąsias atliekas.

Druskininkų savivaldybės informacija