Vietos savivaldos diena Druskininkuose: smagi šventė vietos bendruomenei, Garbės piliečio regalijų įteikimas M. Suraučiui ir parama vaikų dienos centrų veiklai

Saulėtą ir šiltą šeštadienio popietę druskininkiečiai gausiai rinkosi Pramogų aikštėje, kurioje surengta šventė, skirta paminėti Vietos savivaldos dieną. Ši diena įprasmina ir suvienija įvairias įstaigas, suteikia joms galimybę pristatyti savo veiklą, patirtis, suburia draugėn miestelėnus bei kurorto svečius. Šeštadienį Pramogų aikštėje buvo galima pamatyti, ko gero, visų Druskininkų savivaldybės įstaigų atstovus. Šventės dalyvių laukė druskininkiečių koncertas, išradingi įmonių, įstaigų ir bendruomenių prisistatymai bei improvizuotas pokalbių šou, kuriame į bendruomenei aktualius klausimus atsakinėjo įvairių savivaldybės skyrių bei jos kuruojamų įstaigų atstovai.

Šventės metu buvo pasveikintas ir 15-asis Druskininkų Garbės pilietis M. Suraučius/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Vietos savivaldos dienai skirtoje šventėje kiekvienas norintysis galėjo pabendrauti su Druskininkų savivaldybės vadovais ir administracijos specialistais.

Savivaldybės meras Ričardas Malinauskas pasidžiaugė, kad į Vietos savivaldai skirtą renginį susirenka gausus Druskininkų krašto bendruomenės būrys. Jis akcentavo, kad savivalda nėra tik savivaldybės pastatas, savivalda – tai visi aktyvūs bendruomenės žmonės, kurie, susitelkę, dirba savo miesto labui. „Aš labai noriu pasidžiaugti Druskininkų bendruomenės vieningumu. Vos per porą savaičių mes galime surinkti 6.5 tūkstančio parašų, kad būtų atliktas tyrimas dėl Druskininkų. Druskininkiečiai susitelkė, kai iškilo problemų dėl mieste veikiančios sanatorijos „Belorus“. Pasisakėme, kad Druskininkuose teisėtai veikianti ir vaikams sveikatinimo paslaugas teikianti įtaiga turėtų dirbti. Mes buvome vieningi, kartu apgynėme savo poziciją, ir sanatorija šiandien veikia. Ir toliau būkime vieningi, ieškokime bendros kalbos, dirbkime ir toliau kartu“, – kalbėjo R. Malinauskas.

Druskininkų bendruomenę pasveikino ir mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, Administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė, jos pavaduotoja Violeta Grigorienė, renginyje dalyvavęs LR Seimo narys Zenonas Streikus.

Šventės metu buvo pasveikintas ir 15-asis Druskininkų Garbės pilietis Mikas Suraučius – jam meras R. Malinauskas įteikė Garbės piliečio regalijas.

Šventės akimirkas užfiksavo Laima Rekevičienė, Robertas Kisielius ir Diana Sinkevičiūtė

Pats M. Suraučius atviravo, kad žiūrovas, klausytojas dažnai nemato išgyvenimų, kuriuos kūrybos procese patiria menininkas: „Visada turėjau galvoje Druskininkus. Visada mano širdyje buvo šis kraštas, mano tėviškė ir druskininkiečiai. Dėkoju visiems, kurie įvertinote mano darbus. Aš niekada to neužmiršiu.“

Pramogų aikštės scenoje surengtame improvizuotame pokalbių šou Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pasidalijo savo įžvalgomis, savivaldybės pasiektais rezultatais ir planais.

Aktualiais klausimais pakalbinti Leipalingio seniūnas Antanas Krancevičius ir Viečiūnų seniūnas Alvydas Varanis, Savivaldybės administracijos skyrių specialistai.

Apie tai, kaip į kurortą prisivilioti kuo daugiau turistų ir suteikti jiems pačias kokybiškiausias paslaugas, kokia kultūrine veikla ir renginiais palepinti druskininkiečius ir kurorto svečius, ką vertingo ir naujo galima rasti Druskininkų viešojoje bibliotekoje, ar muziejai vis dar patrauklūs visuomenei, pasakojo visų šių įstaigų vadovai.

Savivaldos dienos šventėje Druskininkuose buvo galima susipažinti ir su smagiai nusiteikusia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro komanda. Pramogų aikštėje jie siūlė sudalyvauti žaidimuose, dalijosi išmintingais patarimais.

Renginio metu buvo galima paragauti pagal specialų mero R. Malinausko receptą išvirtos sriubos, įvairių kitų, Druskininkų savivaldybės bendruomenių pasiūlytų, rudeninių vaišių ir, pagal galimybes, paremti Vaikų dienos centrus.

Druskininkų Savivaldybėje šiuo metu veikia 6 vaikų dienos centrai: 4 mieste ir po vieną seniūnijose. Juos lanko 125 vaikai. Kaip informavo Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Baranauskienė, artimiausiu metu planuojama priimti dar 10 vaikų.

Vietos savivaldos dienai skirtos šventės metu bendruomenė Vaikų dienos centrams paaukojo beveik 900 eurų – šios lėšos vaikų dienos centrams bus padalintos po lygiai, jos bus skirtos vaikų užimtumo ir socialinių įgūdžių ugdymo priemonėms įsigyti.

„Visi vaikų dienos centrai priklauso nevyriausybinėms organizacijoms, tai reiškia, kad pati bendruomenė teikia paslaugas savo nariams, ir tai rodo didelį bendruomenės pilietiškumą. Druskininkų savivaldybės administracija 2020-ųjų lapkričio mėnesį suteikė teisę teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą visiems savivaldybės teritorijoje veikiantiems vaikų dienos centrams. Tai reiškia, kad su vaikais dirba išsilavinimo kriterijus atitinkantis socialinis darbuotojas, centro darbuotojams sudaryta galimybė tobulinti kvalifikaciją, o veiklos vykdomos daugiau nei vienoje patalpoje. Vaikų dienos centruose ugdomi kasdieniai vaikų gyvenimo įgūdžiai, pavyzdžiui, mokoma higienos, sveikos gyvensenos, lavinami socialiniai, bendravimo įgūdžiai, teikiama psichologinė pagalba, organizuojamas užimtumas. Dienos centrus lankantys vaikai su darbuotojais kalbasi apie savo sunkumus, išgyvenimus, mokomi pažinti save, spręsti problemas. Kiekvienu atveju atsižvelgiama, kokių paslaugų vaikui ir jo šeimai reikia labiausiai. Centruose vaikai gauna šilto maisto, turiningai praleidžia laisvalaikį, jiems padedama ruošti namų darbus. Centrai veikia ir vasaromis – organizuoja įvairias stovyklas ar kitas veiklas”, – apie Vaikų dienos centrų darbą pasakojo L. Baranauskienė.

Vietos savivaldos dienai skirto renginio metu sveikatos priežiūros įstaigos pakvietė pasirūpinti savo sveikata – pasiskiepyti arba atlikti sveikatos tyrimus už ypatingai patrauklią kainą. Kaip informavo Druskininkų ligoninės direktorė Evelina Raulušaitienė, tądien sveikatą pasitikrino net 104 druskininkiečiai.

Šventės dalyvius masino ir Vilniaus alėjoje veikusi lietuviškų gaminių mugė, kurioje buvo galima įsigyti unikalių dirbinių, nusipirkti gardžių tautinių patiekalų.

Parengta pagal Druskininkų savivaldybės informaciją