Viešosios bibliotekos darbo patirtis paviešinta tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje

Kaip pratęsti skaitymo malonumą, kai popierinę knygą tenka padėti į šalį? Tokiu atveju gali pagelbėti Druskininkų savivaldybės viešoji biblioteka, kuri nuolat didina savo paslaugų prieinamumą įvairią negalią turintiems žmonėms. Jau ir ankstesniais metais Viešoji biblioteka turėjo nemažai skaitytojų, negalinčių skaityti įprastos knygos dėl regos sutrikimų ar įvairių kitų priežasčių. O startavus Elektroninių leidinių valdymo informacinei sistemai ELVIS, skaitymo džiaugsmą susigrąžinusių druskininkiečių gerokai padaugėjo.

Darbo su ELVIS patirtį Druskininkų viešosios bibliotekos direktorė L. Žėkienė (pirmoji iš dešinės) pristatė 24-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje / Viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

Druskininkų savivaldybės viešoji biblioteka yra viena iš aktyviausių šalyje, propaguojant ELVIS paslaugas, teikiant šios grupės skaitytojams asmeninę pagalbą, registruojantis specializuotoje medijų platformoje. ELVIS fonduose saugoma tūkstančiai pavadinimų populiarių įgarsintų knygų, žurnalų, skaitmeninių knygų (PDF, DAISY, EPUB formatais), skaitmeninių Brailio leidinių. Virtualią biblioteką ELVIS sukūrė ir administruoja Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB), aptarnaujanti ne tik neregius, bet ir kitus asmenis, negalinčius skaityti įprasto spausdinto teksto.

Atsižvelgiant į tai, kad Viešoji biblioteka aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos audiosensorine biblioteka, ir įvertinus Viešojoje bibliotekoje pernai ypač išaugusį naujų virtualios bibliotekos ELVIS vartotojų skaičių, direktorė Laima Žėkienė buvo pakviesta pristatyti šią darbo sritį 24-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje „Pasauliu netikiu, o pasaka tikiu“ (H. Radauskas).

Šiųmetė mugė išsiskyrė ypatingu dėmesiu literatūros prieinamumui įvairioms skaitytojų grupėms. Viename iš gausių knygų mugės renginių – diskusijoje „Amžėjanti visuomenė: kaip susigrąžinti buvusį skaitytoją?“ – L. Žėkienė pasidžiaugė ilgamečiu bendradarbiavimu su Lietuvos audiosensorine biblioteka, modernizuotomis, inovatyviomis elektroninėmis paslaugomis, kurios yra dar efektyvesnės, patogesnės ir prieinamesnės skaitytojams. Ji taip pat kalbėjo apie tai, kaip per trumpą laiką pasikeitė skaitytojas: tapo smalsesnis, išrankesnis, prasiplėtė jo akiratis, domėjimasis literatūra, išlavėjo skonis. Skaitytojas dabar jau prašo ne tik konkretaus leidinio, bet ir mėgstamo knygos įgarsintojo, nori sužinoti karščiausias naujienas. Virtuali biblioteka ELVIS sparčiai pildosi knygomis, kurių visi taip laukia – apie sveikatą, judėjimą, sportą ir sveiką mitybą. Tik imkite, skaitykite, būkite sveiki ir laimingi!

Skaitytojai, turintys regėjimo negalią ar sutrikimų, neurologinių trikdžių, protinę negalią, fizinę negalią, dėl kurios negali laikyti knygos rankose ar versti puslapių ar ilgai išbūti sėdimoje padėtyje, vaikai ir suaugusieji, susiduriantys su skaitymo ir mokymosi sunkumais, pavyzdžiui, sergantieji disleksija, labai patenkinti paslaugų patogumu, sparčiu prieinamumu, galimybe bet kuriuo laiku su garsine knyga suderinti pačius įvairiausius darbus, laisvalaikį, keliones. Akivaizdu, kad šios paslaugos yra itin svarbios ir aktualios specialiųjų poreikių žmonėms ir pagerina jų gyvenimo kokybę, todėl susidomėjimas virtualia biblioteka bendruomenėje neslūgsta.

Ši diskusija apie skaitymo būdų įvairovę sudomino ne tik bibliotekų atstovus, bet ir pritraukė didelį būrį jaunimo. Susirinkusiuosius ypač pradžiugino graži dzūkiška tarmė, kuri tarsi duoklė Tarptautinei gimtosios kalbos dienai nuskambėjo susitikimo pabaigoje. Mūsų bibliotekos direktorė L. Žėkienė dzūkiškai padėkojo Lietuvos audiosensorinei bibliotekai už stebuklą, kurį sukuria garsinė knyga, bei palinkėjo ir toliau nešti šviesą ir šilumą į žmonių širdis. Diskusijos aktualumas sudomino LRT radijo žurnalistus, tad jie L. Žėkienę pakvietė duoti tiesioginį interviu radijo klausytojams.

Jeigu ir Jūs norite tapti ELVIS skaitytoju, kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba optometrininką, Pedagoginės psichologinės tarnybą, logopedą ir paskambinkite į Druskininkų savivaldybės viešąją biblioteką (V. Kudirkos g. 13) nuo 9 val. iki 12 val. telefonu +370 (313) 52 358. Viešajai bibliotekai kiekvienas skaitytojas yra svarbus, brangus ir laukiamas!

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija