Vakaras su „Japonijos harmonija“

Praėjusį ketvirtadienį  Japonijos ambasados darbuotojų dėka druskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo unikalią galimybę prisiliesti prie labai įdomaus Japonijos kultūros aspekto – japoniškų tradicinių šokių. Pasirodymą režisavo ir atliko Takamasos Fudžimos įkurta ne pelno siekianti organizacija „Japonijos harmonija“. Šios organizacijos vadovas T. Fudžima, siekdamas skleisti japoniško tradicinio šokio didingumą, intensyviai organizuoja pasirodymus ir dirbtuves bei užsiima tradicinės japonų kultūros sklaida visame pasaulyje. Lietuvoje ši grupė lankėsi jau penktą kartą.

Renginį svečių pasveikinimo šokiu, pagal japonišką dainą „Furusato“ (liet. „Gimtinė“), pradėjo „Atgimimo“ mokyklos merginos. Programos pradžioje žiūrovai buvo supažindinti su kabuki teatro istorija, kurios pradžia siekia XVII a.

Po to visi turėjo galimybę pasigrožėti tradiciniu šokiu, vaizduojančiu šventėje šokančią geišą. Beje, jos vaidmenį, laikantis tradicijų, įkūnijo vyras. Mat, nors kabuki pradininkė buvo moteris, nuo XVII a. pusės teisę jame vaidinti turėjo išskirtinai tik vyrai.

Akį traukė ne tik labai plastiški šokėjo judesiai, bet ir prabangus kimono. Labai įdomi pasirodymo dalis buvo, kai aktoriai žingsnis po žingsnio demonstravo ir aiškino, kaip atliekamas sceninis makiažas. Nemažiau patrauklu buvo stebėti ir sceninio kimono rengimą. Aktoriai nepagailėjo atskleisti daug įdomių, plika akimi nepastebimų detalių. Žiūrovų akyse gimė naujas ir labai įspūdingas personažas, šiši (liet. liūtas), karališkai užbaigęs renginį išraiškingu šokiu. Beje, Japonijoje, liūto šokis yra laikomas laimę nešančiu ženklu, todėl liūto šokį galima dažnai pamatyti per tokias džiugias šventes, kaip Naujieji metai ar vestuvės.

Druskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo unikalią galimybę prisiliesti prie labai įdomaus Japonijos kultūros aspekto – japoniškų tradicinių šokių/Asmeninio archyvo nuotrauka

Rovena Kvaraciejūtė,
Japonų kalbos ir kultūros klubo vadovė