Tarptautiniame čempionate Druskininkuose susirungė plovo virimo meistrai

Šeštadienį Druskininkuose „Parko vilos“ šeimininko Rimanto Markausko iniciatyva organizuotame jau trečiajame tarptautiniame plovo virimo čempionate susirungė septyniolika virėjų iš Druskininkų, Kauno, Vilniaus, Afganistano, Sirijos, Tadžikijos, Uzbekijos, gaminę Azijos šalių patiekalų karalių – plovą. „Parko vilos“ prieigose kunkuliavo didžiuliai katilai, savo meistriškumą ir tik jiems patiems žinomas plovo virimo gudrybes demonstravo patyrę ir virėjai, ir mėgėjai. Druskininkiečiai ir miesto svečiai galėjo ne tik pamatyti, kaip verdamas plovas, bet ir paragauti įvairių skonių plovų – kiekvienas čempionato dalyvis turėjo paruošti ne mažiau nei 5 kg plovo.-“ Sklido gardūs kvapai, taigi pažiūrėti, kaip verdamas patiekalas, susirinko nemažas būrys druskininkiečių ir miesto svečių. Norintiems paragauti autentiškų plovų teko ir eilėse pastovėti. 

„Kiekvienas renginys, kuris sukviečia į Druskininkus tiek daug žmonių, yra sveikintinas. Juo labiau toks, kuriame tiek skonių ir kvapų įvairovės“, – sakė renginyje dalyvavęs Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

„Esu tikras, kad kiekvienas Druskininkų verslininkas turėtų prisidėti prie miesto gerovės, vardo garsinimo, patys pasiūlyti renginių ar pramogų. Jau trečią kartą kartu su restoranu „Bukhara“ organizuoto plovo virimo čempionato tikslas – populiarinti plovą, jo virimo kultūrą ir susipažinti su skirtingų šalių ir tautų plovo virimo tradicijomis. Tikimės, kad ir druskininkiečiams, ir miesto svečiams renginys paliks gerus įspūdžius“, – mintimis dalijosi renginio organizatorius verslininkas R. Markauskas,

Žinoma, pagrindiniai plovo ingredientai – ryžiai, mėsa, morkos ir specialūs prieskoniai, tačiau kiekvienas virėjas plovą verda savaip – yra daugybė šio patiekalo receptų. Plovo čempionate jau trečius metus dalyvavęs druskininkietis odontologas Jurijus Melničenko sakė iki šiol plovą virdavęs draugams ir sulaukdavęs tik geriausių įvertinimų. Jis plovą verda pagal jau išmėgintą tą patį receptą, tačiau, kaip pats sako, vis tiek du kartus tokio paties plovo nepavyksta išvirti: „Kaip ir visi, naudoju tuos pačius ingredientus – ryžius, mėsą, morkas, svogūnus, slaptų ingredientų neturiu. Manau, svarbiausia įdėti daug meilės ir širdies.“

Renginį vedė Vitalijus Cololo, o plovų čempionato dalyvių meistriškumą vertino Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas, LR Seimo narys Zenonas Streikus, Lietuvos galiūnas Vidas Blekaitis, Druskininkų „Rotary“ prezidentas Arminas Lazauskas ir UAB „Moller Auto Alytus“ direktorius Vytautas Kuneika. Komisijai, vadovaujamai V. Blekaičio, teko įvertinti kiekvieno plovo skonį, atkreipiant dėmesį, ar birūs ryžiai, ar trapi mėsa, žiūrėti, kaip supjaustytos daržovės. Ne mažiau svarbu buvo įvertinti, kaip sutvarkyta darbo vieta, kaip virėjai geba pristatyti savo patiekalą.

Komisijos sprendimu, pirmoji vieta ir 400 eurų premija, atiteko Vilniaus rajono Nemėžio totorių bendruomenei, surinkusiai 196 balų. Antroji vieta skirta uzbekų porai iš restorano „Bukhara“,  surinkusiai 190 balų – jiems atiteko ir 300 eurų. Trečią vietą ir 200 eurų premiją, surinkęs 181 balą, laimėjo vilnietis Leonardas Jonikas. Tik vienu balu nuo trečiojo prizininko atsiliko ir 4-5 vietas pasidalijo kaunietis Vidas Slabada ir druskininkietis Leonardas Petrauskas.

Renginio organizatorius R. Markauskas sakė, kad, norint suteikti daugiau gyvybės mažoms Druskininkų gatvelėms, plovo čempionatų tradicija bus tęsiama, o galbūt „Parko vilos“ prieigose bus organizuojami ir kitų pasaulio šalių virtuvių pristatymo renginiai.

Druskininkiečiai ir miesto svečiai galėjo ne tik pamatyti, kaip verdamas plovas, bet ir paragauti įvairių skonių plovų/Laimos Rekevičienės nuotraukos

Laima Rekevičienė