Rugpjūčio 7-18 dienomis – IV-asis tarptautinis Druskininkų vasaros teatro festivalis „SANKRYŽA“

Rugpjūčio 8 d. 19 val. Jaunimo užimtumo centre,  Veisiejų g. 17 – festivalio atidarymas. Birutės Mar spektaklis „Meilužis“ pagal M. Duras romaną (Lietuva)

Birutė Mar – viena ryškiausių lietuvių monospektaklių režisierių ir aktorių, dalyvavusi daugelyje pasaulio festivalių, įvertinta prestižiniais prizais už režisūrą ir vaidybą.

Monospektaklis „Meilužis“, kurį aktorė Birutė Mar sukūrė pagal garsios prancūzų rašytojos Marguerite’os Duras to paties pavadinimo romaną (premjera surengta Lietuvos Nacionalinio dramos teatro mažojoje salėje), per dešimtmetį sulaukė ir Lietuvos žiūrovų dėmesio (suvaidinta daugiau kaip 100 spektaklių Lietuvoje ir užsienyje), ir tarptautinio pripažinimo: Kijevo Tarptautiniame monospektaklių festivalyje laimėjo Didįjį prizą, Peterburge, „Monoklio“ tarptautiniame festivalyje, apdovanotas 1-ąja vieta; taip pat pelnė Vokietijoje Kylio mieste organizuoto „Thespis“ teatro festivalio Grand PRIX… Spektaklis dalyvavo daugelyje tarptautinių teatro festivalių: „Transit“ (Holstebro, Danija), „Magdalena Pacifica“ (Cali-Bogota, Kolumbijoje), „I FEST“ (Best of European Solo, Čikaga, JAV)…

„Meilužis“ – autobiografinis M. Duras (1914-1996) romanas, parašytas 1984 metais ir apdovanotas Gonkūrų premija. Tai pasakojimas apie penkiolikmetės prancūzės ir kinų milijonieriaus meilę 4-ojo dešimtmečio Indokinijoje. Herojė pirmąkart patiria aistrą, „nuo kurios galima numirti“. Ši labai atvira, aistringa, šokiruojanti moters išpažintis – spektaklio pagrindas. B. Mar „Meilužis“ – modernus spektaklis, perteikiantis poetišką M. Duras kūrinio prisiminimų audinį, pasitelkus teatro priemones – šviesą, muziką, šokį.

„Neilgas, minimalių, bet tikslių detalių spektaklis ritmiškai toks turtingas, kad tariesi matąs kone visą žmogaus gyvenimą. Spektaklyje žavi sunkiai derančių dalykų samplaika. Tragizmas dėl neįmanomo ir, nepaisant nieko, gyvenimo pilnatvės džiaugsmas, suponuojamas ne tik kūniškų malonumų, bet ir iš prancūziškos dainelės nuotrupų, ir raudono kimono – tegul ir sudėvėto, bet natūralaus šilko, ir tegul nešvaraus Mekongo vandenų ramybės, nuostabiai perteikiamos banguojančia videolinija (scenografas – A. Šimonis, videorežisierius – A. Jakučionis).

Aktorės balsas byra skambiais jaunatviškais karoliukais, slegia nostalgijos nuovargiu, pasigirsta tarsi iš senos, jau šnypščiančios plokštelės. Likimas… O už rytietiškų širmų, kažkur netoliese, vis banguoja amžinosios upės tėkmė. Mūsų nebus, o ji tebebanguos…“ – S. Macaitis, „Geismas banguoja permaininga upe“/„Lietuvos rytas“

 

Rugpjūčio 8 d. 20.15 val. Druskininkų pramogų aikštėje (Vilniaus al. 24) – ART grupės „Belarusy“ koncertas. Renginys nemokamas! Koncerto rėmėjas – „Yukon“

 

Rugpjūčio 9 d. 19 val. Eglės sanatorijoje (Eglės g. 1) – Eroti(liri)nė komedija (18+) D. Balyko „Psichoanalizė – tai menas“ (Baltarusija, Mogiliovo dramos teatras)

„Mes –70-jų praeito amžiaus ir 21 amžiaus nulinių metų vaikai – pavargusi nuo gyvenimo sudužtų širdžių armija. Mus apgaudavo, išduodavo, nevykdavo pažadų. Mes nusivylėm. Mums nepatinka mūsų savijauta. Bet mes perdaug nugąsdinti, kad viską pradėtumėme iš naujo. Lengviau pasislėpti už Business woman ar labai užimto vyro kauke. Bet mes totaliai vieniši, nepaisant to, kad  sienos atviros, kad 24 valandos – internete. Mes vis mažiau ir mažiau susitinkame su draugais, nuoširdžiai bendraujame, įsimylime ir rašome eilės. „How are you?“, „Fine!“ – tokia mada. Madinga buti sėkmingam, sveikam, turtingam ir linksmam.

Kaip atsikratyti vienišumo ir atgauti harmoniją. Pabandom?“ (su) Diana Balyko.

Didelio pasisekimo spektaklio gastrolės sulaukė Vilniuje ir Visagine.

 

Rugpjūčio 10 d. 19 val. Jaunimo užimtumo centre (Veisiejų g. 17) – F. Dostojevskio „Nuolankioji“ (Rusija, Maskva, teatras „Kambarys4“)

„Kambarys4“ –  tai teatrinė komanda, kuri jau penkerius metus teisėtai užima pirmaujančią poziciją progresyvių ir nepriklausomų Maskvos teatro grupių nišoje. Spektaklį „Nuolankioji“ kūrė aktoriai: Marija Becker, baigusi VGIK-ą (Rusijos valstybinį kinematografijos institutą, Georgijaus Taratorkino klasė); Aleksandras Sibircevas, baigęs VGIK-ą (Vsevolodo Šilovskio klasė), gerai žinomas žiūrovams iš serialų „Virtuvė“, „Kuprinas. „Dvikova“; Tatjana Somova, baigusi VGIK-ą (V. Fokino klasė).

Spektaklis – Tarptautinio festivalio Ščecine (Lenkija, 2016) dalyvis, XXI Tarptautiniame kamerinių spektaklių festivalyje pagal F. M. Dostojevskio kūrybą (Rusija, Senoji Rusa, 2017) gavęs apdovanojimus: „Geriausia aktorė“ (M. Becker) ir „Geriausias režisierius“ (Daniilas Romanovas).

Nepraleiskite progos!

 

Rugpjūčio 11 d. 19 val. „Eglės“ sanatorijoje (Eglės g. 1) Vlado Bagdono vakaras-koncertas „Liekantiems būti“ (Lietuva)

Vladas Bagdonas – vienas iš mylimiausių ir žymiausių Lietuvos ir Rusijos teatro, kino bei televizijos aktorius, režisierius, skaitovas, dainininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, DLK Gedimino 5 laipsnio ordino kavalierius. Už indėlį, plėtojant pasaulio teatro meną, 2006 m. apdovanotas Konstantino Stanislavskio premija (Rusija), 2012 m. Šanchajaus (Kinija) kino festivalyje gavo prizą už geriausia vyrų vaidmenį (filmas „Dirigentas“, rež. Pavelas Lunginas).

Rugpjūčio 12 d. 19 val. „Draugystės sanatorijoje“ (V. Krėvės g. 7) – Ala Azarina: „Meilė ir išsiskyrimas“ pagal B. Okudžavos kūrybą (Rusija, Maskva)

 

Rugpjūčio 13 d. 19 val. Sanatorijos „Belorus“ (Maironio g. 2) kavinėje – Aleksandra Tarnovska: „Aktorės monologas“ (Ukraina, Chersono M. Kulišo teatras)

Organizatorių informacija