„Rasi rasoj rasi“ – magiška formulė, kviečianti ieškoti prasmės, gyvybės pradų ir teikianti viltį rasti, patirti, atpažinti

Sparčiai artėja jubiliejų mininti, prieš šimtą metų pirmą kartą suskambėjusi Lietuvos dainų šventė „Kad giria žaliuotų“, kviečianti šiuos žodžius suprasti ne kaip šūkį, bet kaip mūsų bendruomenės tikslą. Birželio 29 – liepos 6 d. Vilniuje ir Kaune žiūrovai galės stebėti net 14 renginių programą, kurioje pasirodys 37 tūkstančiai dalyvių. Visą savaitę sostinėje vyksianti šventė kvies dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus.

Suprasdami, kad ne visi galės atvykti į Vilniuje vyksiančius renginius, šventės organizatoriai dalinasi atskirais Dainų šventės renginiais su visais Lietuvos žmonėmis, organizuodami pasirodymus ir koncertus kituose Lietuvos miestuose.

Vienas spalvingiausių Dainų šventės renginių – liepos 2 d. vyksianti Folkloro diena, supažindinsianti žiūrovus su Lietuvos etniniais regionais, birželio 8 dieną (šeštadienį) nuskambės Druskininkuose.

„Folkloro dieną žmonės atvažiuoja su savo tapatybėmis, savitumais, tradicijų įvairove. Tądien ne tik dainuojame bei šokame, bet ir bandome atskleisti savo kultūrą – juk visi esame Lietuvos dalis, mintimis nukeliaujame iki mažiausio kaimelio ar gatvelės. Pagrindinė  šios dienos idėja – skelbti mūsų tautos karta iš kartos perduodamą svarbiausią žinią, kad visa, kas mus supa, kas regima ir neregima, kas auga, stiebiasi, klesti ir nyksta – buvo, yra ir bus šventa,“ – sakė Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė.

Druskininkuose visi kviečiami į mūsų paveldėtos ir šiandien tradicijas saugančios kultūros šventę. Joje nuo 12 val. savo amato džiaugsmais ir atradimais dalysis tautodailininkai, žolininkės ir kitų tradicijų puoselėtojai, 17 val. šventės dalyviai susiburs Nemuno krantinėje, prie Grožio šaltinio į šventės pradžios iškilmes „Šviesa iš šaltinių“ dainomis ir žodžiais pagerbti stebuklinguosius mūsų žemės šaltinius ir, žinoma, Druskininkų miesto ištakas.

18 val. Druskininkų pramogų aikštėje druskininkiečiai ir miesto svečiai turės galimybę pamatyti įspūdingą Deivydo Valentos režisuotą koncertą „Rasi rasoj rasi“. Dainomis, šokiais ir žaidimais, muzikavimu, teatralizuotais ir apeiginiais veiksmais šventę sukurs 40 vaikų ir suaugusiųjų folkloro ansamblių, per 800 dalyvių iš visos Lietuvos! Renginio kūrybinę grupę sudaro folkloro ekspertai: Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja etninės kultūros veikloms Vida Šatkauskienė, Etninės kultūros skyriaus vedėja Jūratė Šemetaitė ir choreografinio folkloro specialistė Audronė Vakarinienė, etnomuzikologė, etninės kultūros puoselėtoja, nematerialiojo kultūros paveldo specialistė, folkloro dainų atlikėja, hum. m. dr. Loreta Sungailienė, Druskininkų kultūros centro etnografė Lina Balčiūnienė. Koncertą ves kino ir teatro aktorė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Toma Vaškevičiūtė.

„Koncerto tėkmėje išryškės tam tikri ženklai, kurie galėtų pasiūlyti ieškojimo kryptį – tai pati rasa ir visas pasaulis, kurį ji atspindi, – sakė etnografė Lina Balčiūnienė. – Rasos šventė, kaip ir kitos svarbiausios metų šventės, simbolizuoja ir perteikia gyvybės gamtoje, namų ir šeimos, kasdienių darbų, meilės ir bendrumo prasmę.“

Šventę užbaigs linksma ir nuotaikinga atlikėjų ir žiūrovų vakaronė.