R. Juonienė: „Kalėdinių eglutės žaisliukų kolekcionavimas – visus metus supantis Kalėdų jausmas“

Praėjusį penktadienį Druskininkų amatų centro „Menų kalvė“ erdves Kalėdų dvasia užbūrė ir papuošė senovinių kalėdinių eglutės žaisliukų ir atvirukų ekspozicija „Kolekcinių eglutės žaislų ir atvirukų“ iš privačių Druskininkų savivaldybės civilinės metrikacijos vedėjo pavaduotojos Ramutės Juonienės bei dailininko Kęstučio K. Šiaulyčio kolekcijų.

Po nuskambėjusios kalėdinės giesmės „Tyli naktis“ melodijos R. Juonienė papasakojo istoriją, kaip jai gimė noras kolekcionuoti senuosius eglutės žaisliukus/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Po nuskambėjusios kalėdinės giesmės „Tyli naktis“ melodijos R. Juonienė padėkojo gausiai susirinkusiems parodos lankytojams, papasakojo istoriją, kaip jai gimė noras kolekcionuoti senuosius Kalėdų eglutės žaisliukus.

„Šv. Kalėdos – man pats gražiausias ir jaukiausias metų laikas, kai visa šeima susiburia drauge. O kokios Šv. Kalėdos būtų be kalėdinės giesmės, kalėdinių atvirukų su sveikinimais, maloniais palinkėjimais ir be eglutės, spindinčios įvairiaspalviais žaislais?“, – mintimis dalijosi viena iš parodos autorių.

„Man labai įdomi Kalėdų giesmės „Tyli naktis“ atsiradimo istorija.

Austrijoje, netoli Zalcburgo, yra nedidelis Oberndorfo kaimelis. 1818 metais artėjo Šv. Kalėdų šventė, visa Europa buvo nualinta Napoleono karų, nebuvo vietovės, kurioje negedėtų kare žuvusių artimųjų. Oberndorfo kaimelio gyventojai neturėjo pinigų bažnytėlės ir sugedusių vargonų remontui.

Tačiau jauno kunigo Jozefo Moro iniciatyva buvo parašyti Kalėdų giesmės žodžiai, o jo pažįstamas mokytojas, vargonininkas Ksaveras Gruberis, pagautas impulso, sukūrė melodiją. Ir 1818-ųjų Šv. Kalėdų rytą, pritariant gitarai, kunigas ir vargonininkas parapijiečiams sugiedojo giesmę „Tyli naktis“. Ji paplito po visą pasaulį ir skamba iki šiol“, – pasakojo R. Juonienė.

Gausiai į parodą susirinkę lankytojai, artimieji, bičiuliai, druskininkiečiai ir miesto svečiai turėjo puikią progą pasidžiaugti nuo 2009-ųjų metų sukaupta R. Juonienės kalėdinių eglutės žaisliukų ekspozicija, K. K. Šiaulyčio eksponuojamais atvirukais.

„Po ilgą laiką madingais buvusių burbulų pamačiusi stiklinius, figūrinius žaisliukus, negalėjau atitraukti akių, keletą dienų pirkau senus eglutės žaisliukus, primenančius vaikystę. Tada kilo idėja jų kuo daugiau surinkti.

Amatų centre surengtas „Kolekcinių eglutės žaislų ir atvirukų“ iš privačių R. Juonienės bei K. K. Šiaulyčio kolekcijų pristatymas/Roberto Kisieliaus nuotrauka

 Senovinių kalėdinių žaisliukų gaudavau dovanų, pirkau mugėse, ieškojau interneto skelbimuose, jų parsivežiau iš įvairių Lietuvos miestų, kitų šalių. Susipažinau su kitais kolekcininkais, kurie dalijosi savo žiniomis, naujienomis, patirtimi. Įsigijau senųjų kalėdinių eglutės žaisliukų kolekcijų knygas-katalogus (1930-1970 m. žaisliukų kolekcijos).

Atidžiai sekiau, ką jau turiu, ko – dar ne. Pirmieji stikliniai žaisliukai į Lietuvą atkeliavo po Pirmojo pasaulinio karo, jie pakeitė iki tol naudotus šiaudinius, vilnos papuošimus, saldainius, įvairius popieriukus, vėliavėles.

Amatų centro „Menų kalvė“ ekspozicijoje matote senosios kolekcijos žaisliukus: pasakų personažus ir jų motyvus, įvairius paukščiukus, gyvūnėlius, kankorėžius, namelius, Kalėdų senelius, snieguoles, papuoštus gražiausiais motyvais, raižiniais, taip pat glinkinius žaisliukus (1960 m. pagaminti stiklo žaisliukai, kurių puošybos procese buvo naudojamas molis). Galite pamatyti ir šiuolaikinių kalėdinių žaisliukų“, – apie savo sukauptą kolekciją, kurioje daugiau kaip 1700 žaislų, pasakojo R. Juonienė.

„Magiška, ypatinga ir jauku. Prisiminimais grįžome į vaikystę, tėvų namus, jaukią švenčių atmosferą; žaisliukai – labai gražūs, tarsi iš pasakos; daug šiltų akimirkų ir emocijų dovanojo ir pasakojimais sužavėjo parodos autoriai“, – savo įspūdžiais dalijosi parodos atidarymo renginyje dalyvavę lankytojai.

O parodą „Kolekciniai eglutės žaislai ir atvirukai“ iš privačių R. Juonienės bei K. K. Šiaulyčio kolekcijų Amatų centre „Menų kalvė“ galėsite apžiūrėti iki sausio 11 d.

Parodos lankytojai  turėjo progą pasidžiaugti nuo 2009-ųjų sukaupta R. Juonienės kalėdinių eglutės žaisliukų ekspozicija/Simonos Dailydaitės ir Roberto Kisieliaus nuotraukos

Simona Dailydaitė