Praskleidėme Lietuvių estrados užsklandą

Praėjusį ketvirtadienį bibliotekoje savo naujausią knygą „Bravo estradai!“ pristatė žurnalistė, redaktorė, leidėja Inga Liutkevičienė. Knygos autorė, pasitelkusi retus archyvinius kadrus, įdomiai, užburiančiai papasakojo apie savo pažintį su lietuvių estrada.

Į I. Liutkevičienės knygos pristatymą atvykęs vienas iš knygos herojų, maestro Mikas Suraučius pasidalijo prisiminimais ir padainavo/Roberto Kisieliaus nuotrauka

„Į pirmuosius koncertus mane, dar mergaitę, nusivedė tėvai. Jaunystėje pradėjau lankytis savo iniciatyva. Be galo žavėjausi ansamblio „Nerija“ soliste Laima Žemaityte, patiko daina apie tai, kaip pajacas Snieguolę myli. Dainininkės auksinės spalvos batai su platforma labai traukė akį, gražūs atrodė ryškiaspalviai krampleno kostiumai.

Kai buvau paauglė, klausiausi „Nerijos“ solistų: Vitalijaus Pauliuko dainos apie basas raganaites, Antano Čapo „Vasara jau nubarstė pievų gėlėm tavo plaukus…“ Kai tekdavo lankytis ansamblio „Estradinės melodijos“ koncerte, sunku būdavo  atitraukti akis nuo gražuolio dainininko Jurgio Žukausko ir po kaklu spindinčios jo „broškės“. Daug emocijų sukeldavo ansamblio solistės Nijolės Ščiukaitės daina „Senelis“, kurios klausydamasi ir dabar dar apsiverkiu, nes seniai nebeturiu mylimo senelio. Jaunystėje mano muzikinis skonis pasikeitė, persimečiau prie roko. Mano favoritais tapo ilgaplaukio Miko Suraučiaus vadovaujamas ansamblis „Plius minus“ su gražuole soliste Irena Ašakaite. Su šiuo ansambliu mane jungia ypatingos emocijos ir patirtys“. Knygoje ,,Bravo estradai“ nemažas skyrius skirtas maestro, druskininkiečiui Mikui Suraučiui“, – įspūdžiais dalijosi I. Liutkevičienė.

Rašydama knygą, ji kalbino mūsų dienų sulaukusius estrados atlikėjus: Aleksą Lemaną, Simoną Donskovą, Laimą Žemaitytę, Nijolę Talat-Kelpšaitę, Birutę Petrikytę, kompozitorius: Algimantą Raudonikį, Teisutį Makačiną, Mikalojų Noviką. I. Liutkevičienė tai pat atidavė duoklę ir į Amžinybę iškeliavusioms legendoms: Stasiui Povilaičiui, Benediktui Gadeikiui, Romualdui Bieliauskui. Knygos autorė pasidalijo jautriais prisiminimais apie dainininką S. Povilaitį ir jo begalinę meilę jūrai: „S. Povilaitis – sudėtingo likimo žmogus. Stasys sakydavo, kad žmogus pats yra savo laimės kalvis. Ir pats tą įrodė. Ne vieną naktį jam, paaugliui, yra tekę nakvoti prie jūros po žvaigždėtu dangumi, klausantis bangų mūšos, kirų. Todėl jis jūrą mylėjo kaip žmogų.“

Knygoje gausu įdomių, intriguojančių, linksmų, paslaptingų istorijų ir niekur nematytų archyvinių nuotraukų, atspindinčių laikmetį, madas. I. Liutkevičienė pasakojo, kaip buvo sukurti iki šiol dainuojami šlageriai – daina apie raudoną rožę, „Žalioj stotelėje“, „Berniukai“, apie ansamblių „Nerija“, „Estradinės melodijos“, „Plius minus“ gastroles po Sibiro, Mongolijos, Vidurinės Azijos vietoves.

Na, o susitikimas bibliotekoje buvo pilnas staigmenų – į knygos pristatymą atvyko vienas iš knygos herojų, maestro Mikas Suraučius, kuris pasidalijo prisiminimais ir padainavo!

Vakarui pasibaigus, viešosios bibliotekos direktorė Laima Žėkienė padėkojo vakaro viešniai I. Liutkevičienei ir druskininkiečiui M. Suraučiui už išskirtinį, ryškų, muzikalų knygos pristatymą, įteikė jiems Savivaldybės atminimo dovaną.

Visus, kurie norėtų paskaityti knygą „Bravo estradai“, kviečiame apsilankyti Viešojoje bibliotekoje.

Viešosios bibliotekos informacija