Prasidėjo tarptautinis festivalis „Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽA“

Rugpjūčio 7-18 dienomis teatro gerbėjai laukiami IV-ojo tarptautinio Druskininkų vasaros teatro festivalio „SANKRYŽA“ spektakliuose. Antradienį Pramogų aikštėje surengtas festivalio atidarymas ir įspūdingas ART grupės „Belarusy“ koncertas. Festivalio dalyvius pasveikinęs Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas padėkojo festivalio organizatoriams ir rėmėjams už tai, kad teatro meno festivalis rengiamas būtent Druskininkuose, ir druskininkiečiai bei kurorto svečiai turi galimybę patirti įsimintinų įspūdžių. Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje dalyvavo ir festivalio svečiai – Baltarusijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Aleksandr Korol, Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas, koncerto rėmėjo – firmos „Yukon“ generalinis direktorius Aleksandr Alševskyj.

Pramogų aikštėje festivalio dalyvius pasveikino Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas, festivalio svečiai – Baltarusijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje A. Korol, Lietuvos ambasadorius Rusijoje R. Motuzas, koncerto rėmėjo – firmos „Yukon“ generalinis direktorius A. Alševsky/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Atidarymo proga surengtas ART grupės „Belarusy“ koncertas/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Festivalio atidarymo proga Druskininkų JUC salėje parodytas Birutės Mar monospektaklis „Meilužis“/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

„Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽOS“ atidarymui skirtame renginyje susirinko gausus būrys žiūrovų/Laimos Rekevičienės nuotraukos

Šiemet „Druskininkų vasaros teatro festivalyje SANKRYŽA“ bus parodyti 11 spektaklių iš 7 šalių – Armėnijos, Baltarusijos, Izraelio, Rusijos, Slovakijos, Ukrainos ir Lietuvos teatrų repertuaro. Kaip savaitraščiui „Mano Druskininkai“ sakė festivalio „Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽA“ direktorė Marija Tanana, festivalio rengėjai stengiasi, kad spektakliai žiūrovams paliktų neišdildomų įspūdžių: „Norime pradžiuginti kuo daugiau žmonių, kad jiems nestigtų daug gražių akimirkų, geros nuotaikos bei įspūdžių, susijusių ir su Druskininkais, ir su teatro menu. Priminsiu, kad festivalio spektaklius vertina ne tik garbinga tarptautinė žiuri, bet ir spektaklio žiūrovai, po patikusio spektaklio palikdami savo bilietą ar kvietimą specialioje dėžutėje.“ Kalbėdama apie šiųmečio festivalio programos koncepciją, M. Tanana sakė, kad ne vienas festivalio spektaklis yra įtrauktas į kitų užsienio šalyse rengiamų festivalių programas: „Norime parodyti įvairiapusį repertuarą, žiūrovai galės pamatyti ir komedijas, ir rimtus spektaklius, pavyzdžiui, pastatytus pagal pasauliniu šedevru laikomą F. Dostojevskio apysaką „Nuolankioji“ arba „Užrašai iš pogrindžio“. Tai spektakliai, kurie galėtų paskatinti prasmingiems apmąstymams apie amžinąsias žmogiškąsias vertybes, tikėjimą, meilę. Šalia klasikos atstovų – ir šiuolaikiniai autoriai: pavyzdžiui, dramaturgė iš Baltarusijos Diana Balyko ir spektaklis „Psichoanalizė – tai menas“. Šis, Mogiliovo dramos teatro pastatymas, rodomas rugpjūčio 9 dieną, po spektaklio rengiamas autorės susitikimas su žiūrovais ir spektaklio aptarimas.“

Festivalio atidarymo vakarą, Jaunimo užimtumo centre žiūrovai turėjo galimybę pamatyti Birutės Mar monospektaklį „Meilužis“, kurį menininkė sukūrė pagal garsios prancūzų rašytojos Margaritos Duras to paties pavadinimo romaną. Monospektaklyje pasakojama apie dviejų žmonių meilės istorijos etapus, kintantį herojės požiūrį į save, bėgant laikui. Kaip sakė B. Mar, nors šį spektaklį ji vaidina 17 metų, vaidmuo jai kaskart atneša vis daugiau vidinės laisvės. B. Mar monospektakliai yra pelnę tarptautinį pripažinimą, įvertinti daugybe tarptautinių teatro festivalių apdovanojimų, pristatytų teatro forumuose įvairiose pasaulio šalyse.

 

IV-ojo tarptautinio festivalio „Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽA“ programa

 

Rugpjūčio 14 d. 19 val. „Eglės“ sanatorijoje (Eglės g. 1) – D. Charmsas „LIU-BOF“ (Armėnija, Jerevanas, Hamazgayin teatras)

Jerevano valstybinio teatro „Hamazgayin“ spektaklyje „LYU-BOF“ yra ir stebuklo, ir absurdo. Ir tai ne atsitiktinumas, nes jis sukurtas pagal Daniilio Charmso, bene labiausiai netradicinio rusų rašytojo, kūrinius. Nors jo kūryba tarsi baigia klasikinio rusų avangardo epochą, jis vis dar aktualus ir šiandien. Pasaulio suvokimas pagal Charmsą, kartais virstantis absurdišku, tiksliai perteikia mūsų epochos dvasią.

Įvairių žmonių likimai skirtingais laiko tarpsniais… Nieko neveikiantys žmonės laukia Stebuklo. Kaip vienišos planetos, kuriose veikia gravitacija – jie pritraukia vienas kitą, paskui vėl atstumia, nepastebėdami, kad juos valdo vienintelis Visatos dėsnis – Meilės dėsnis!!!

 

Rugpjūčio 15 d. 19 val. „Eglės“ sanatorijos Konferencijų salė ( Eglės g. 1) Ana Glantz-Margulis „Obuoliai“ pagal D. Rubinos apsakymą (Izraelis, teatras „Lestnica“)

80-ųjų pradžioje, stagnacijos laikotarpiu, jauna rašytoja atvažiuoja iš Taškento į Maskvą. Paskutinę vizito dieną ji įvykdo savo kolegai duotą pažadą – nuneša jo apsakymą į žydų žurnalo redakciją. Netikėtas susitikimas grąžina heroję į jos vaikystės dienas ir dar anksčiau…

 

Rugpjūčio 16 d. 19 val. (Sanatorija Belarus, Maironio g. 1, Kavinė) M. Jones „Akmenys užantyje“ komedija, (Slovakija, teatras „Kontra“). Režisierė – Klaudyna Rozhin. Vaidina: Peter Čižmar ir Tomaš Diro.

Dramaturgė Marie Jonesas – viena žymiausių ir sėkmingiausių teatro menininkų, kilusių iš Šiaurės Airijos. Jos gyvas, dažnai humoristinis ir labai teatralizuotas darbas turi didelę komercinę sėkmę. Pjesė „Akmenys užantyje“ parašyta 1999 m. ir nuo tada tapo didžiausiu teatro hitu. Iš pirmo žvilgsnio tragikomedijos siužetas banalus: du vaikinai iš Airijos kaimo nusprendė tapti Holivudo žvaigždėmis… Dėka puikios aktorių vaidybos spektaklis pelnė teatro „Kontra“ pripažinimą ir nemaža prizų įvairiuose festivaliuose, tarp jų –  už „geriausią aktorių duetą“ Kopriva festivalyje Čekijoje.

 

Rugpjūčio 16 d. 19 val. Jaunimo užimtumo centre (Veisiejų g. 17) F. Dostojevskio „Užrašai iš pogrindžio“ (Lietuva, teatras-studija Theaomai)

Režisierė: Silva Krivickienė. Vaidina: Pijus Ganusauskas, Marija Petravičiūtė,  Arnoldas Augustaitis, Mindaugas Majauskas, Tomas Kumpiniauskas, Rita Kasnauskaitė.

„Užrašai iš Pogrindžio“ – rusų literatūros klasiko Fiodoro Dostojevskio (1821-1881) apysaka, kurią ne vienas Vakarų Europos mąstytojas laiko egzistencializmo literatūros pradžia. Šioje apysakoje F. M. Dostojevskis užfiksavo visus matomus ir nematomus žmogaus siekius ir ambicijas, jo neįtikėtinus sielos ir minties vingius, kerteles, paslaptis ir galimybes.

„… Apie ką padorus žmogus gali kalbėti su didžiausiu malonumu? Atsakymas: apie save.“ (F. Dostojevskis)

 

Rugpjūčio 18 d. 19 val. Eglės sanatorija, Eglės g. 1

JULIJA RUTBERG „KABARE, Klajojantis šuo“ (Rusija, Maskva, J. Vachtangovo  teatras)

„Kai mačiau filmą „Kabare“, tiesiog išsikrausčiau iš proto. Aš seniai svajojau kurti šį žanrą, nes tai muzikos, žodžių, plastikos, vaidybos sintezė. Tuo pat metu tai pokalbis apie amžinas temas ir apie genijus. Repertuariniame teatre dažniausiai egzistuoja „ketvirtoji siena“. Nesvarbu, vaidinate Šekspyrą ar Čechovą, žiūrovas išlieka stebėtojo vaidmenyje. Kabare žanre „ketvirtosios sienos“ nėra, pagrindinis artisto partneris – publika. Aš dainuoju, šoku, skaitau poeziją, pasakoju istorijas. Daugelis žiūrovų sako, kad spektaklio metu jaučia, jog kalbėjau su kiekvienu iš jų. Todėl jūs, brangūs žiūrovai, būsite ne tik stebėtojai, bet ir dalyviai. Pabandykime porai valandų ištrūkti iš kasdienybės sumaišties, atitolti nuo mūsų beprotiško pasaulio ir atsiduoti žmogiškojo bendravimo prabangai.“ (Julija Rutberg)

Su spektakliu „Kabare „Klalojantis šuo“ Julija Rutberg gastroliavo Vokietijoje, Danijoje, Amerikoje, Izraelyje ir kitose šalyse.

 

Bilietus platina: www.bilietai.lt

Bilietai parduodami sanatorijose „Eglė“ ir „Belorus“, Info centre nuo 9 val. iki 14 val. ir nuo 16.30 val. iki 18.30 val. Bilietų kainos nuo 10 iki 40 Eur.

 

Parengė Ramunė Žilienė