Prasideda tarptautinis teatro festivalis „Vasara – gyva ugnis“

Rugpjūčio 8 dieną prasidėsiančiame tarptautiniame teatro festivalyje „Vasara – gyva ugnis“ druskininkiečiai ir kurorto svečiai per artimiausias kelias savaites turės galimybę pamatyti talentingų režisierių ir aktorių darbus, sukurtus įvairių šalių – Lietuvos, Rusijos Federacijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos – teatrų kolektyvų. Festivalio organizatoriaus Oleg Jefremov teigimu, tikimasi, kad spektakliai paliks įsimintinų įspūdžių druskininkiečiams ir miesto svečiams.

 

Festivalio „Vasara – gyva ugnis“ organizatorius O. Jefremov (kairėje) ir festivalio direktorius G. Vorotnikov tikisi, kad spektakliai paliks įsimintinų įspūdžių visiems teatro žiūrovams – ir druskininkiečiams,  ir miesto svečiams/Roberto Kisieliaus nuotrauka

– Druskininkuose vasaros metu ypač daug kultūros renginių, rengiamas ne vienas teatro festivalis. Kuo šis festivalis skiriasi nuo kitų?

– Manau, kuo daugiau renginių, festivalių – tuo ir žiūrovui didesnis pasirinkimas domėtis tuo, kas jam patraukliausia, labiausiai būtų įdomu sužinoti, pamatyti. Kultūros renginių įvairovė suteikia tokias galimybes. Festivaliu „Vasara – gyva ugnis“ tęsiame tai, ką mes pradėjome su režisieriumi Rimu Tuminu dar 2012-2013 metais. Festivalyje rodomi ir reprezentaciniai, vadinamieji „brendiniai‘ įvairių teatrų spektakliai, kurie jau pelnę gerą vardą tarp teatro meno žinovų, ir tokie, kuriuose žiūrovai turės galimybę pamatyti jaunų artistų kūrybinius pasiekimus. Ateityje ketiname rengti kūrybines teatro laboratorijas, nes tokie kūrybiniai ieškojimai, manau, yra įdomūs, prasmingi.

 

– Kuo nustebinsite žiūrovą šiųmečiame festivalyje?

– Festivaliui atrinkti spektakliai yra didelės meninės vertės, į juos įdėta daug talento ir dvasinių resursų. Tad tikimės, kad jie ras kelią į įvairaus amžiaus ir skirtingą meninį skonį turinčių žiūrovų širdis. Žiūrovai nelieka abejingi spektakliui, jei tai, kas jo metu vyksta scenoje, iš tiesų yra nuoširdu.

Šiaip jau visa programa yra labai įdomi.

Pavyzdžiui, toks spektaklis kaip Orenburgo valstybinio dramos teatro pastatymas „Lietaus pardavėjas“. Arba, sakyčiau, tiesiog genialus Lietuvos menininkės Birutės Mar sukurtas spektaklis „Dostojevskio angelai“, teatro „Masterovye“ spektaklis „Senieji kvailiai“. Ir kiti spektakliai, manau, ne vienam žiūrovui paliks didelį įspūdį.

Mane ypač žavi Valentino Masalskio kūryba. Su dideliu malonumu žiūriu jo darbus. Festivalio uždarymui rugpjūčio 22 dieną Klaipėdos jaunimo teatras atveš į Druskininkuose organizuojamą  festivalį „Vasara – gyva ugnis“ muzikinį V. Masalskio režisuotą spektaklį.

– Kokie festivalio dalyvių įspūdžiai apie Druskininkus?

– Visi labai džiaugiasi Druskininkais, važiuoja čia su dideliu džiaugsmu. Ir aš turiu pasakyti – iš tiesų, Druskininkai yra ypatinga vieta. Džiugina ne tik kurorto aplinka, draugiški žmonės, bet ir kultūringa ir išprususi publika, žiūrovai. Galiausiai, juk ir festivaliai nebūtų tiek metų organizuojami, jei su žiūrovais ir miestu nebūtų tokio draugiško, gero grįžtamojo ryšio.

Mes mylime savo žiūrovus ir laukiame jų spektakliuose. Visi renginiai vyks „Grand SPA Lietuva“ konferencijų salėje (V. Kudirkos g. 45, Druskininkai). Spektaklių pradžia – 20.00 val.

Pridursiu, kad salė yra specialiai paruošta spektakliams, tad juos žiūrėti turėtų būti patogu, komfortiška, veikia ir kondicionierius.

 

Ričardas Malinauskas, Druskininkų savivaldybės meras: „Mieli druskininkiečiai ir miesto svečiai, mūsų miesto kultūrinį gyvenimą praturtins dar vienas tarptautinis teatro festivalis „Vasara – gyva ugnis“. Man malonu pasveikinti šio festivalio organizatorius ir dalyvius. Manau, kad šio festivalio laukia ir čia atostogaujantys ar besigydantys žmonės, ir druskininkiečiai, kurie festivalio organizatoriams suteikia ir neatlygintiną pagalbą. Tai rodo, kad žmonėms toks festivalis reikalingas, suteikia dvasinės atgaivos.

Dėkoju festivalio „Vasara – gyva ugnis“ organizatoriams už labai atsakingai parinktą, apgalvotą festivalio repertuarą, spektaklius galės pasirinkti įvairaus amžiaus žiūrovai. Malonu, kad festivalio programoje yra ir spektaklių vaikams.

Linkiu festivaliui „Vasara – gyva ugnis“ žiūrovų širdyse uždegti susidomėjimą menu ir įkvėpti naujiems teatro atradimams.

Mes, nedidelio kurortinio miesto gyventojai, galime pagrįstai didžiuotis tuo, kad vyksta ir tokie renginiai, dėl kurių žmonės įprastai vyksta į didžiausius Europos miestus. Linkime festivalio dalyviams ir žiūrovams sėkmės!“.

 

Valerij Garkalin, žiuri pirmininkas teatro ir kino aktorius, Rusijos Federacijos liaudies artistas: „Skubu pasveikinti visus artėjančio teatro festivalio dalyvius, linkėdamas tikro kūrybinio įkvėpimo! Dėkoju už Jūsų darbą! Ačiū už teatrą!“

 

Robert Chakobian, teatro ir kino aktorius, nusipelnęs Armėnijos artistas, žiuri  narys: „Sveiki, „Vasara – gyva ugnis“! Nuoširdžiausiai sveikinu šios teatro šventės dalyvius. Šis unikalus projektas dar kartą patvirtina, kad teatras turi magišką galią susivienyti skirtingų šalių atstovus. Linkiu dalyviams įkvėpimo, sėkmės, o žiūrovams – nepakartojamų įspūdžių!“

 

Svetlana Amanova, teatro ir kino aktorė, Rusijos Federacijos liaudies artistė, žiuri narė: „Teatro festivalis žmonėms, kurie tiki teatro stebuklu, yra erdvė bendrauti, keistis mintimis, kūrybinėmis idėjomis, įspūdžiais. Linkiu festivaliui klestėjimo ir žiūrovų dėmesio!“

Ryfkat Israfilov, Orenburgo M. Gorkio valstybinio regioninio dramos teatro meno vadovas, nusipelnęs Rusijos Federacijos artistas, Rusijos Federacijos valstybinės premijos laureatas: „Gerbiami festivalio „Vasara – gyva ugnis!“ dalyviai, svečiai ir žiūrovai, Orenburgo teatras vėl kviečiamas į festivalį. Festivalio plakate – įdomūs teatro spektakliai iš skirtingų šalių. Visi jie atspindi pagrindines šiuolaikinės teatro tendencijas. Mūsų teatro spektaklis, sukurtas pagal Richard Nash „Lietaus pardavėją“, kviečia susimąstyti, kaip svarbu žmogui tikėti stebuklu – juk kiekvienas iš mūsų gali jį sukurti!

Tikime, kad festivalio spektakliai publikai paliks daugybę ryškių ir nepamirštamų įspūdžių, paskatins juos naujiems kūrybiniams susitikimams!“

Rimas Tuminas, Tarptautinio teatro festivalio „Vasara“ fondo prezidentas: „Nėra jokio skirtumo, koks teatras – Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos ar Vokietijos. Visuose perteikiamas tas pats skausmas, tas pats džiaugsmas. Viskas priklauso nuo skonio, išprusimo ir kultūros.“

 

Dmitry Astrakhan, teatro ir kino aktorius, nusipelnęs Rusijos Federacijos meno veikėjas: „Sveikinu Lietuvą, sveikinu festivalį „Vasara – gyva ugnis!“ Norėčiau, kad festivalis klestėtų, o žiūrovai mėgautųsi teatro menu dar daug metų!“

 

Birutė Mar, Lietuvos aktorė, režisierė, dramaturgė, žiuri narė: „Vasara – atostogų metas, kuomet norisi saulės, jūros, miško, kalnų… Bet vis tiek teatrą pamilę žmonės ir vasarą jo labai pasiilgsta. Tad tikiu, jog rugpjūčio teatro vakarai Druskininkuose atneš daug džiaugsmo mums visiems – festivalio „Vasara – gyva ugnis!“ dalyviams ir mylimiems žiūrovams!“