Parodoje – Velykinių dekoracijų gausa

Artėjant kuriai nors didžiajai metų šventei, sukame galvą, kaip sukurti šventinę nuotaiką. Ir ko tik šeimininkės nesugalvoja: tai ištraukia iš spintų, komodų senelių ar mamų austas staltieses, laisvalaikiu sukurtus nėrinius, tai nusiperka masinės gamybos kalėdinių, velykinių ar kitokių akcentų. Aišku, mieliausi yra rankų šiluma sušildyti rankdarbiai ir kiti „niekučiai“… Bet ne visos tam turi laiko, pinigų ir, aišku, talento. O Druskininkų „Bočių kraitės“ klubo vadovė Janina Klimienė, tapusi senjore, turi ne tik laiko, bet ir Dievo dovaną – talentą kurti rankdarbius.

Janina prisimena, kad rankdarbiais susidomėjo, būdama septynerių metų. Jos mama mezgė virbalais, o štai kaimynų močiutė nėrė vąšeliu. Mažoji Janytė mėgdavo nubėgti ir stebėti, kaip senosios rankose gimsta stebuklingi nėriniai. Kartą senolė paklausė: „Tu, vaikeli, turbūt siūlų neturi?“ Ir tada prasidėjo pamokos… Augdama nėrė, mezgė ne tik smulkius daiktelius, bet ir rūbus sau – kas nenori išsiskirti iš kitų originaliu drabužiu? O dabar Janinai sunku suskaičiuoti, kiek visko yra padariusi: numezgusi, nunėrusi, pasiuvusi, iškarpiusi, nupiešusi, išsiuvinėjusi…

Kovo 21-ąją J. Klimienė pakvietė į Socialinių paslaugų centrą, kuriame surengė velykinių dekoracijų parodą „Šventų Velykų belaukiant“. Tai jau penktoji jos autorinių darbų paroda. Jei prieš Kalėdas gėrėjomės baltų nėrinių pusnimis, kalėdinėmis puokštėmis, eglutėmis ir atvirukais, tai dabar apvalus stalas, palangės ir sienos padvelkė pavasariu.

Vidury stalo puikavosi verbų pakaitalai – velykinės dekoracijos, įstatytos į vazas, išpjaustytas iš balionų, apklijuotų servetėlėmis, puokštės vežimėliuose, krepšeliai, dekoruoti įvairiaspalvėmis plunksnomis, dėkliukai kiaušiniams, išpjauti iš kiaušinių pakuotės, nerti, megzti, iškirpti iš popieriaus. Greta – įmautės kiaušiniams – medžiaginiai maišeliai, dekoruoti plunksnomis, siuvinėti kryželiu.

Prie visokiausių dydžių tariamų kiaušinių, išpuoštų piešiniais, dekoruotų karoliukais, susodinti nerti, megzti, velti zuikiai – nuo seno liaudies laikomi Velykų simboliais. O kur dar sveikinimo atvirukai, dekupažo technika puošti dovanų maišeliai… Sienoms puošti Janina siūlė pintus vainikus iš džiovintų žolynų su viduryje kabančiais kiaušinukais, karpiniais velykine tematika. Akį traukė keli paveikslai, kurių pagrindinis akcentas – iš plokščių dažytų akmenėlių suklijuota gėlytės žiedas ar kitas gamtos elementas. Buvo kur akis paganyti!

O susirinkusioms moterims autorė aiškino, iš ko ir kaip tas grožis sukurtas, kiek laiko užtrunka.

 

J. Klimienės pasveikinti atėjo „Bočių“žodžio meno klubo vadovėAudronė Padegimaitė (jos perskaitytas eilėraštis taikliai apibūdino Janinos gyvenamąją aplinką), buvusi „Bočių kraitės“ vadovė Romana Jonušienė, geriausios kloties visoms susirinkusioms artėjančių Velykų proga palinkėjo Druskininkų „Bočių“ pirmininkė Zita Jančiauskienė. Šv. Velykų artumą pajutome, skambant ir pačios renginio kaltininkės skaitomo sveikinimo. Ir susimąstyti, ir pajusti ateisiančios vasaros nuotaiką, ir nusijuokti iš Tamošiaus nuotykių privertė „Druskelės“ (vadovė N. Vindbergienė) skambios dainos. Taigi buvo peno ir akims, ir dvasiai.

J. Klimienė pakvietė į Socialinių paslaugų centrą, kuriame surengė velykinių dekoracijų parodą „Šventų Velykų belaukiant“/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Tarp velykinių dekoracijų – ir įmautės kiaušiniams: medžiaginiai maišeliai, dekoruoti plunksnomis, siuvinėti kryželiu/Laimos Rekevičienės nuotrauka

 

Zita Aleksonienė