Mokinių kūryba papuošė bibliotekos aplinką

Druskininkų viešojoje bibliotekoje eksponuojamos dvi savo tematika skirtingos Druskininkų „Atgimimo“ mokyklos mokinių parodos: 7-8 klasių mokinių darbų paroda „Nuotaikų labirintai“ ir 5-8 klasių mokinių popieriaus plastikos darbų paroda „Kalėdos – tai namai“.

Iš darbų sklindanti šiluma ir nuoširdumas paneigia mitą, esą šiuolaikiniai mokiniai dažniausiai siekia tik lengvo darbo ir greitų rezultatų. Rengiant šias parodas, įsilieta į Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos aplinką, visada atvirą ir draugišką vaikų kūrybai.

„Nuotaikų labirintai“

Vis daugiau dėmesio skiriant vaikų emocinio intelekto ugdymui mokykloje, labai svarbu, kad vaikai išmoktų atpažinti ne tik savo emocijas, bet ir artimųjų nuotaikas.

Kaip teigė dailės mokytoja Jūratė Kygienė, parodoje „Nuotaikų labirintai“ mokiniai kaip tik ir pristato dailės kūrybines užduotis, padedančias atpažinti ir įsigilinti į skirtingas žmogaus nuotaikas ir jas kūrybiškai interpretuoti, naudojant grafikos priemones. „Atlikdami šias užduotis, mokiniai mokėsi spręsti kompozicijos užduotis, lavino piešimo įgūdžius, ieškojo tinkamiausių grafinio sprendimo būdų“, – pasakojo J. Kygienė.

Kiekvienam mokiniui individualiai buvo pateikta skirtingą nuotaiką atspindinti fotografija. Mokiniai turėjo įsigilinti į nuotraukos personažo nuotaiką ir piešinyje sukurti atitinkamą aplinką. Piešinius mokiniai atliko geliniais tušinukais, kompozicijoms panaudodami grafinius raštus. Kadangi nuotraukose personažų nuotaikos labai skirtingos, tai ir darbai gavosi labai skirtingi. Užduoties specifika tokia – nurodyta kryptis, reikia ją pratęsti ir išplėtoti. Galutinis rezultatas pasimatė, išeksponavus mokinių darbus erdviose Druskininkų viešosios bibliotekos patalpose, kuriose kiekvienas darbelis atskleidė ir mokinio individualų kūrybinį braižą, ir autoriaus nuoširdų darbą, atliekant užduotį.

„Kalėdos – tai namai“

Bibliotekoje dar galima apžiūrėti ir šventiniu laikotarpiu sukurtą mokinių darbelių ekspoziciją „Kalėdos – tai namai“. Mokytoja J. Kygienė mano, kad labai svarbu nepasimesti šventinėje karuselėje, nepamiršti tikrųjų vertybių, įvardinti jas: „Todėl šiemet su mokiniais, ruošdami kasmetinę šventinę popieriaus plastikos darbų ekspoziciją miesto bibliotekai, vienbalsiai nusprendėme, kad šv. Kalėdos – tai namai. Vieniems – tai susikaupimo ir apmąstymų laikotarpis, kitiems – jaudinantis sugrįžimas iš tolimos šalies, kažkam – tai šilti vaikystės prisiminimai o gal svajonės apie ateities namus… Parodos ekspozicija susideda iš didesnių ir mažesnių erdvinių darbelių, pagamintų iš kartono ir popieriaus. Darbų sudėtingumas proporcingas mokinių amžiui: vyriausieji kūrė namelius, žemesnių klasių mokiniai ekspoziciją papuošė erdviniais žibintais ir žaisliukais. Tai darbai, kurie lavino mokinių erdvinį mąstymą bei estetinį aplinkos suvokimą. Visi mokiniai turėjo galimybę atsiskleisti modeliuodami formas, dekoro detales ar spalvinius derinius.“

Piešiniai iš parodos „Nuotaikų labirintai“/Asmeninio archyvo nuotraukos

Parengė Ramunė Žilienė