Modernaus Kultūros centro statybų pradžia pažymėta iškilmingu simbolinės kapsulės įkasimu

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo LR Ministras Pirmininkas S. Skvernelis, LR Kultūros ministras M. Kvietkauskas, Seimo nariai Z. Streikus, V. Vingrienė, R. Šarknickas, Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas, mero pavaduotojas L. Urmanavičius, Savivaldybės administracijos direktorė V. Jurgelevičienė, Druskininkų savivaldybės tarybos nariai, kiti svečiai/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Balandžio 19-ąją, prie buvusios „Nemuno“ sanatorijos kultūros centro, įkasta naujojo Druskininkų Kultūros centro statybos pradžią žyminti kapsulė. 2021-aisiais duris atvers Kultūros centras, pasižymintis ypatingomis techninėmis naujovėmis ir universalumu, atversiantis dar didesnes tarptautines galimybes ir perspektyvas, siekiant kultūrinį kurorto gyvenimą bei aktyvų kultūrinį turizmą pakelti į tarptautinį lygį.

Druskininkų Kultūros centro statybų pradžią žyminčius dokumentus pasirašė garbūs renginio svečiai/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Iškilmingoje ceremonijoje, žyminčioje istorinių darbų pradžią, dalyvavo garbūs svečiai: LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, LR Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, LR Seimo nariai Zenonas Streikus, Virginija Vingrienė, Robertas Šarknickas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, Savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė, Druskininkų savivaldybės tarybos nariai ir administracijos specialistai. Iškilmingą ceremoniją stebėjo gausus būrys Druskininkų švietimo, kultūros darbuotojų, įvairių Druskininkuose veikiančių įmonių atstovų ir miestelėnų.

Iškilminga muzika šventės svečius pasitiko Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Juozo Mikolainio, gyvosios  „skulptūros“ ir šventiškai nusiteikę druskininkiečiai.

Kultūros centro statyba – vienas didžiausių bei svarbiausių pastarojo meto projektų kurorte. Daugiau nei 8 tūkst. kv. metrų ploto Kultūros centre UAB „Uostamiesčio projektas“ projektuotojai patogiai išdėstys tris skirtingo dydžio sales: didžiojoje tilps beveik 1200 žiūrovų, mažesnėje – daugiau nei 500, o dar kitoje – daugiau kaip 150 žiūrovų.

Iškilmingą ceremoniją stebėjo gausus būrys Druskininkų švietimo, kultūros darbuotojų, įvairių Druskininkuose veikiančių įmonių atstovų ir miestelėnų/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas pasidžiaugė, kad į iškilmingą ceremoniją susirinko toks gausus bendruomenės bei svečių būrys: „Tokio svarbaus Druskininkams objekto, kurio atsiradimo idėją taip ilgai brandinome ir puoselėjome, statybų pradžia yra mums visiems reikšmingas ir ilgai lauktas įvykis. Tikiu, kad artimiausiu metu galėsime iškilmingai perkirpti juostelę, atidarydami naująjį objektą.“

Druskininkuose nebuvo nė vieno projekto, kurį pradedant, jau būtų visiškai užtikrintos reikalingos lėšos, todėl šįkart taip pat tikimasi išspręsti finansavimo klausimą. Bendra modernaus Kultūros centro įrengimo vertė – 28,9 mln. Eur; iš jų – 9 mln. įrangai, 19,9 mln. Eur – statybos darbams. Lėšų šaltiniai: Savivaldybės biudžeto lėšos – 7,8 mln. Eur, likusių lėšų tikimasi iš Valstybės biudžeto.

Simbolinėje kapsulėje išliks garbiausių renginio svečių pasirašytas dokumentas/Laimos
Rekevičienės nuotrauka

Beje, pastaraisiais metais iškilę panašios paskirties centrai kaimyninėse šalyse kainavo gerokai brangiau.

Premjeras S. Skvernelis renginyje palinkėjo, kad projektas būtų įgyvendinamas sėkmingai, statybos neužtruktų, visos suinteresuotos pusės maksimaliai prisidėtų ir čia iškiltų traukos centras, į Druskininkus kviesiantis atvykti vis daugiau žmonių iš kitų šalies miestų ir užsienio, subursiantis ir pačius druskininkiečius. Vyriausybės vadovas pabrėžė, jog naujasis Kultūros centras nėra vien Druskininkams svarbus objektas: „Druskininkai yra vienas iš svarbiausių Lietuvos kurortinių taškų, kuris visada visiems asocijavosi su sveikatinimu. Tačiau Druskininkų vizija yra kur kas platesnė, ir šiandien žengiamas dar vienas žingsnis link Druskininkų ne tik kaip sveikatinimo centro, bet ir kaip laisvalaikio praleidimo vietos, kultūros židinio stiprinimo. Pasistenkime visi, kad kuo greičiau šis puikus objektas atvertų duris bei pradėtų tarnauti žmonėms.“

Istoriniame dokumente – ir Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės V. Jurgelevičienės
parašas/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Kultūros ministras M. Kvietkauskas, pasveikinęs druskininkiečius bei renginio svečius su naujojo objekto statybų pradžia, palinkėjosusitelkimo: „Simboliška, kad toks objektas statomas M. K. Čiurlionio mieste. Druskininkuose gyvenęs ir kūręs M. K. Čiurlionis sakė, kad visus savo darbus jis skiria Lietuvai. Linkiu bendro susitelkimo šiam svarbiam projektui – kad Lietuva, Druskininkai turėtų objektą, kuriame laiką skirsime ne tik sveikatinimui, poilsiui – bet ir savo vidinio gyvenimo turtinimui.“

LR Seimo narys Z. Streikus pasidžiaugė, kad galiausiai baigtos diskusijos dėl naujojo Kultūros centro reikalingumo ir prasidėjo realūs darbai: „Druskininkuose, kurie dar prieškariu garsėjo intensyviu kultūriniu gyvenimu, kurių vardą pasaulyje garsino didieji menininkai M. K. Čiurlionis, Ž. Lipšicas, kultūrinis gyvenimas aktyvus ir šiandien. Neabejoju, kad naujasis objektas pasitarnaus ir visos Europos bendruomenei – nes atvykstančių, norinčių pažinti Lietuvą, Lietuvos kultūrą, Druskininkus žmonių – vis daugiau.

Šventei iškilmingumo suteikė šokių studijos „Opus“ šokėjos/Laimos Rekevičienės
nuotrauka

Iškilmingos ceremonijos metu rangos darbus vykdysiančios UAB „Statybų kodas“ direktorius Lauras Danys pažadėjo, kad, bendrovei atlikus darbus, po dvejų metų visi susirinks perkirpti šventinę objekto atidarymo juostelę.

Numatoma, kad projektas bus įgyvendintas 2021-aisiais, kai Druskininkuose bus rengiamos Pasaulio lietuvių žaidynės.

Šio renginio atidarymo ceremonija planuojama naujajame Kultūros centre.

Druskininkai nuolat tobulėja, vystomi Druskininkų savivaldybės patvirtintos vizijos kryptimi, siekiant patenkinti išrankiausių kurorto lankytojų poreikius. Neabejojama, kad modernus daugiafunkcis kultūros renginių ir konferencijų kompleksas padės Druskininkams įtvirtinti ir tarptautinio kurorto, galinčio pristatyti visas kultūros tendencijas Lietuvos ir užsienio lankytojams, pozicijas.

Iškilminga muzika šventės svečius pasitiko Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos
pučiamųjų orkestras, vadovaujamas J. Mikolainio/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Naujajame Kultūros centre numatyta organizuoti pasaulinio lygio koncertus, festivalius, edukacinius renginius, temines muges, parodas ir kitus renginius.

Kultūros centras, įvertinant kurorte jau esamą pramogų, sveikatinimo, maitinimo, apgyvendinimo paslaugų infrastruktūrą, Druskininkams atvers dar didesnes galimybes populiarėti ir kaip moderniam kultūros židiniui, pritraukiančiam įvairių žanrų renginius bei meninius projektus.


„Mano Druskininkai“ informacija