Menininkės E. Vitonienė ir U. Vitonytė: „Saldu ir gera būti bei kurti drauge“

Druskininkų amatų centre „Menų kalvė“ duris atvėrė Ugnės Vitonytės ir Eglės Vitonienės kūrybinė paroda „Kartu – saldu“. Menininkių duetas kviečia į žavų akvarelės pasaulį, kuriame kiekvienas turėtų išgirsti garsą KAPT. Tai – pradžių pradžia kiekvieno U. Vitonytės ir E. Vitonienės kūrinio baltame lape ir menininkių bendrų kūrybinių darbų pavadinimas.

U. Vitonytės ir E. Vitonienės kūrybinė paroda „Kartu – saldu“ kviečia pažinti žavų akvarelės pasaulį/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Kiekviena šio kūrybinio šeiminio dueto pradžių pradžia – garsas KAPT. Tai – lyg mažas taškelis, brūkšnelis, pirmasis potėpis, nuaidintis ant lapo. „Taip prasideda kūryba, suteikianti peno sielai, atgaivinanti, sujungianti ir nuraminanti mintis, visą šį procesą vainikuojanti spalvomis, tonais, pustoniais, jų sluoksnių gyliu, drąsiais judesiais ir subtiliais atradimais“, – mintimis dalijosi menininkių tandemas.

Duetas ir akvarelė – lyg du neatsiejami komponentai, leidžiantys skleistis šioms meniškoms sieloms ir savo kūrybos pajautimu stebinti, džiuginti, kitus įtraukti į kūrybos procesą.

Pagrindinis darbų išskirtinumas – būti, kurti drauge: „Grakščiais potėpiais pirminę idėją pildome, pradėdamos tapyti, tuomet į kūrybinio proceso veiksmą įsilieja antroji kūrybinio dueto pusė. Kartais viena lieja akvarelę, kita sukurtą vaizdą papildo grafika ar grafiniais fragmentais – kuriame pagal autorinę techniką. Tuomet meno kūrinys virsta nepakartojama meno ir sielų samplaika. Mylimas darbas, šypsena veide dėl to, ką darai ir kaip, tai darydamas, jautiesi, augina sparnus“, – kalbėjo E. Vitonienė ir U. Vitonytė.

Parodos „Kartu – saldu“ atidarymo dalyvių laukė ir meninė degustacija – visi parodos lankytojai buvo kviečiami lie(s)ti akvarelę, padedant pačioms parodos autorėms/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Kūrybinis šeimos tandemas atsirado, kai mama prisiminė per akvarelės liejimo procesą atrastą vidinę harmoniją. Norėjo, kad šį procesą galėtų matyti ir jausti ne tik ji, bet ir aplinkiniai, o meilė menui tarsi pasklistų ore. „Studijuodama meną, buvau pakerėta akvarelės fenomeno. O dukra, besiruošdama studijoms Vilniaus dailės akademijoje, pamačiusi kūrybinį procesą, pati panoro prie jo prisiliesti. Pabandė ir tiesiog negalėjo sustoti. Su pirmaisiais teptuko brūkštelėjimais bei stipriu kūrybinio pasitenkinimo ir harmonijos jausmu gimė didelė meilė akvarelei. Greitai pastebėjome, kad mūsų kūriniai žmonėms labai patinka, jie tuoj pat iškeliauja puošti kitų namus“, – džiugesio neslėpė menininkės.

Nuo subtilaus starto – pirmosios autorinės parodos „Boulangerie“ kavinėje – po 7-erių metų pertraukos Eglė ir Ugnė savo artimųjų, gerbėjų, meno mylėtojų ratui pristatė antrąją parodą „Kartu – saldu“. „Pavadinimas labai subtiliai viską atspindi – mums labai saldu kurti drauge, bendrauti, dalytis žiniomis, meno formomis, išraiškomis, gera tuo kvėpuoti ir tuo gyventi“, – pasakojo Ugnė.

Parodos „Kartu – saldu“ atidaryme laukė ir improvizuota meninė degustacija. Visi parodos lankytojai buvo kviečiami lie(s)ti akvarelę, padedant menininkėms. Tai – ypatingas dukros ir mamos laiko išpildymas mene, rezultatas, apdovanotas sėkme, paguoda, žiniomis, patarimais, šiltomis emocijomis bei palaikymu. Po KAPT ženklo kūryba menininkės pristato akvarelės potėpiais nuspalvintus atvirukus, paveikslus, spalvingus medinius aksesuarus, išskirtinius, jaukius ir personalizuotus atvirukus, meninio karpymo darbus.

„Amatų centras – kūrybinės dirbtuvės, jos tapo erdve, kurioje gimsta ir yra puoselėjamos meno formos. Gera, kai žmogus, pirmą kartą teptuku ar kita priemone prisiliečia prie kūrybos, švyti, atranda savo meninę pusę, nurimsta, išeina pakilus, ramus ir džiaugsmingas. Tokie darbo vaisiai pakeri ir šildo širdį, o menininkui įkvepia naujų jėgų bei idėjų“, – įspūdžiais dalijosi U. Vitonytė.

Amatų centre iki rugsėjo 1 d. taip pat galima apžiūrėti ir Dianos Lukošiūnaitės bei Linos Kabalkaitės karpinių parodą „Medžio gyvenimas“.

Parengė Simona Dailydaitė